Laatste abortuskliniek Missouri nog niet dicht

De enige abortuskliniek die de Amerikaanse staat Missouri nog overheeft, hoeft nog niet te worden gesloten. Dat heeft een rechter bepaald, meldt de BBC. Op 1 juni loopt de vergunning af, maar tot de volgende rechtszitting komende dinsdag mogen er in ieder geval nog abortussen worden uitgevoerd.

De staat wilde de vergunning niet verlengen omdat de kliniek, van de organisatie Planned Parenthood, de gezondheid van vrouwen niet voldoende zou waarborgen. Het is een nieuw hoofdstuk in de strijd van conservatief Amerika tegen abortus, waarbij verschillende staten al verboden invoerden. De rechtszaken waartoe dat onherroepelijk leidt vormen echter onderdeel van de planning: de staten hopen dat uiteindelijk het Hooggerechtshof de historische beslissing Roe vs Wade uit 1973 zal terugdraaien, waarmee het recht op abortus er in de VS kwam.

Maar deze zaak in Missouri grijpt terug op een eerdere zaak voor het Hooggerechtshof: Planned Parenthood vs Casey uit 1992. Daarmee kregen staten het recht om abortus te reguleren. Dat leidde onder meer in Missouri tot strenge voorschriften, waaronder inwendige onderzoeken, die volgens critici niets met de gezondheid van vrouwen te maken hebben maar enkel tot doel hebben het werk voor de klinieken zo lastig mogelijk te maken.

Politiek gemotiveerd
Volgens Missouri heeft de betreffende kliniek de wet overtreden. Saillant is dat ambtenaren het in de aanklacht onder meer hebben over "mislukte ingrepen waarna de patiënt nog in verwachting was". Planned Parenthood noemt de aanklacht politiek gemotiveerd. Als de organisatie de zaak uiteindelijk verliest, wordt Missouri de eerste staat zonder legale mogelijkheden voor abortus.

Eerder deze week keurde de staat wetgeving goed die abortussen na de achtste week verbiedt. De enige uitzondering is wanneer het leven van de vrouw gevaar loopt. Verschillende andere staten, waaronder Alabama, Georgia, Lousiana en Mississippi, hebben al zogeheten hartslagwetten goedgekeurd, die abortus verbieden zodra er een hartslag kan worden gemeten. Dat zou al na zes weken zijn. Experts bestrijden echter dat het dan al om een hartslag gaat, het zouden slechts elektrische pulsen in de cellen zijn. Hoe dan ook weten veel vrouwen dan nog niet eens dat ze zwanger zijn.

Het aanstellen van conservatieve rechters was een van de centrale thema's in de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Donald Trump. Dit kon hij al tweemaal doen, en mogelijk krijgt hij nog meer kansen. Trump kon zo conservatieve kiezers aan zich binden, en met de nieuwe wetten en rechtszaken is abortus dus weer pontificaal terug op de Amerikaanse agenda.