Scholieren boos om 'politieke' herdenking schietpartij

Scholieren van een middelbare school in de Amerikaanse staat Colorado zijn boos weggelopen van een herdenkingsbijeenkomst. Die werd gehouden na een schietpartij waarbij een 18-jarige medescholier omkwam en er acht gewond raakten. Volgens de weglopers was er een politieke bijeenkomst voor strengere wapenwetten van gemaakt, in plaats van dat het slachtoffer werd herdacht.

Het ging om honderden leerlingen, aldus USA Today. Nadat enkele politici in de aula hun zegje hadden gedaan renden ze het gebouw uit, onder het roepen van onder meer "politieke stunt" en "we zijn mensen, geen statements". Ondertussen belaagden jongeren persfotografen en eisten de foto's te zien die waren genomen.

Buiten hielden de scholieren verlichte telefoons omhoog en zongen leuzen waaronder "geestelijke gezondheid". Dat is een verwijzing naar het idee dat schietpartijen worden veroorzaakt door gestoorden en niet door de aanwezigheid van wapens. De wegloopactie kon op sociale media op veel steun rekenen.

De daders van de schietpartij, die dinsdag plaatsvond, waren ex-leerlingen. Ze openden het vuur in een klaslokaal. Het dodelijke slachtoffer haalde naar de schutters uit toen hij werd doodgeschoten. Opvallend is dat over een van de twee, een 18-jarige jongen, het gerucht rondging dat hij homoseksueel zou zijn, terwijl de ander een 16-jarige transgender is die als meisje werd geboren. Beiden zitten vast.

De herdenking bleek naderhand te zijn georganiseerd door de zogeheten Brady Campaign to Prevent Gun Violence. Die heeft excuses aangeboden.