IJshockeyers blijven verliezen op WK

In divisie 1B van het WK ijshockey heeft Nederland ook de derde wedstrijd verloren. Na nederlagen tegen Polen en Estland was Oekraïne dinsdagavond te sterk. FOK! was wederom van de partij, met onderstaand verslag als resultaat.

Game drie, Nederland tegen Oekraïne, op papier en met een volledig gevulde en ingespeelde bank, een lastig karwei voor Oranje. In Tallinn 2019 is het ook eigenlijk een laatste kans voor Nederland om op eigen kracht degradatie te voorkomen. Waar je verwacht dat Nederland weggevaagd zou worden doet de ploeg het eigenlijk niet zo heel erg slecht, verdedigend staat het ondanks alles vrij goed.

De Oekraïners schieten wel veel vaker op goal (17 tegen 4), maar er worden veel schoten geblokt en de schoten die er door komen worden door de wederom sterk keepende Tomislav Hrelja onschadelijk gemaakt. De grootste kans komt zelfs van Nederland via Ernesto Klem, maar het schot van Joey Oosterveld kan met moeite gestopt worden.

Verder gebeurt er eigenlijk heel weinig, Oranje loopt na een foute wissel tegen een wel heel scherp gefloten straf voor too many men on the ice aan, maar ook die overleven de Nederlanders vrij eenvoudig. Dertig seconden voor de pauze is het toch raak: KHL-veteraan Andri Mikhnov weet met een beetje mazzel de 1-0 binnen te frommelen.

Na de pauze zie je eigenlijk hetzelfde beeld als in de eerste twee wedstrijden: Nederland wil wel, maar komt net tekort om echt mee te spelen en de tegenstander neemt de wedstrijd geleidelijk aan over.

De Oekrainiers schieten eerst 2 maal op de paal en blijven drukken tot er een wat ongelukkige straf valt voor delaying the game. Nederland speelt de manmeersituatie kundig uit en komt via Klem en Oosterwijk op 1-1, maar verdiend is dit eigenlijk niet.

Halverwege de wedstrijd breekt Nederland: in één minuut vallen er drie doelpunten en de wedstrijd is gespeeld, waarna de derde periode zich kenmerkt in straffen tegen Nederland, waar de Oekraïners optimaal van profiteren tot de eindstand. Drie straffen, drie doelpunten en de eindstand is 1-8.

Man of the match voor Nederland de wederom sterk keepende Hrelja en een Oekrainse gast voor Oekraïne. Nederland is nog niet officieel gedegradeerd, maar het moet twee wedstrijden winnen en hopen dat de concurrentie veel punten laat liggen.

De versterkingen zijn gelukkig inmiddels gearriveerd maar je kunt je afvragen of die niet één of drie dagen te laat zijn om nog iets te kunnen betekenen. Donderdag speelt Nederland tegen Japan, bij een nederlaag is Nederland klaar en kunnen er belangrijke vragen gesteld gaan worden over hoe we met Oranje omgaan in Nederland ijshockeyland.

Nederland scoort (Foto: Karina)
Nederland scoort (Foto: Karina)