Zorgen bij Amsterdamse muzikanten over verhoogde parkeertarieven

Amsterdamse muzikanten hebben een brandbrief geschreven aan het stadsbestuur om aandacht te vragen voor de zorgen die leven in underground muziekscene in de stad. Vanwege de parkeertarieven die vorige week verhoogd zijn, is het nog maar de vraag of de financieel kwetsbare groep nog wel toekomst heeft. "Als dit zo doorgaat, gaat de kwaliteit van de onze scene verloren en is de stad alleen nog van de rijken", stelt jazzpianist Daan Herweg.

De 'kleine-kroeg' gig scene in Amsterdam, zoals de ondergetekenden van de brief het noemen, is rauw, artistiek en authentiek. De scene wordt door betrokkenen gezien als de voedingsbodem voor jong talent. "Experimenteren op jamsessies, nieuwe ideeën leven inblazen en muzikale contacten laten ontstaan, zijn van meerwaarde voor beginnende muzikanten", aldus de schrijvers in de brief aan wethouder cultuur Touria Meliani en wethouder verkeer en vervoer Sharon Dijksma.

Parkeertarieven
Sinds vorige week zondag zijn overal in de stad de parkeertarieven verhoogd. In het centrum wordt het hoogste tarief van 7,50 euro per uur gevraagd, terwijl dit voorheen vijf euro per uur was. "De gages van de muzikanten zijn tussen de 75 en honderd euro voor een avond. Tijdens een optreden sta je gemiddeld zes uur geparkeerd. Dat betekent dus dat je 45 euro aan parkeerkosten kwijt bent. Dat is simpelweg niet meer op te brengen voor ons", zegt Daan Herweg, jazzpianist en organisator van jamsessies in Café Nel aan het Amstelveld.

Het gaat hier dus niet om de goed betaalde commerciële evenementen, maar om de underground muziekscene waar onder andere jonge afgestudeerden van het conservatorium hun ontwikkeling doormaken. We krijgen geen subsidie. Bekende professionele muzikanten zoals Hans Dulfer spelen nog steeds in kleine cafés uit liefde voor de muziek. "Maar," zegt Dulfer: "Ze geven me prijzen voor cultuur, maar de subcultuur haal je weg. Heel erg tegenstrijdig dit. We zijn altijd de pineut."

Zware instrumenten
Vanwege de zware instrumenten zijn de muzikanten afhankelijk van hun auto. Dulfer: "Er is een klopjacht gaande op auto’s in de binnenstad en daar heeft de gemeente gelijk in, maar de jazzscene in de binnenstad is er op deze manier wel de dupe van. Het verhogen van de parkeertarieven raakt nu een kwetsbare groep. De mensen die deze regels maken, hebben geen idee wat zich in de praktijk afspeelt."

De muzikanten die de brandbrief hebben ondertekend zijn niet de minste. Zo is Hans Dulfer houder van de Andreaspenning, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ook medeoprichter van Paradiso en het Bimhuis. Daan Herweg is jazzpianist en hij leidt al meer dan vijf jaar jamsessies in Café Nel. Herweg: "Het mag niet onbenoemd blijven dat deze sessies bezocht zijn door wereldberoemde artiesten zoals Marcus Miller, Cory Henry en de bandleden van Beyoncé."

Gesprek met wethouder
De schrijvers van de brief zeggen constructief mee te willen denken over oplossingen. Ze hopen door de wethouder uitgenodigd te worden voor een gesprek. Hun eventuele oplossingen: een ontheffing voor artiesten, een instrumententaxi of een fonds waarmee de culturele horeca zelf instrumenten en andere spullen kan aanschaffen. "Wij hopen dat we tot een positieve uitwisseling met de wethouder kunnen komen." Ook zijn de briefschrijvers inmiddels een petitie gestart.

Wethouder Dijksma ziet alleen niks in de voorgestelde ontheffing voor muzikanten, zo laat ze via een woordvoerder aan AT5 weten. "Die is in de praktijk erg lastig uitvoerbaar." Wel stelt de wethouder dat de gemeente "op tal van andere manieren" de culturele sector steunt. Of ze met de muzikanten in gesprek gaat, is nog niet duidelijk.