Eerste foto zwart gat ooit gepubliceerd
Woensdag is een historische dag in de geschiedenis van de sterrenkunde: wetenschappers hebben met behulp van de zogenaamde Event Horizon Telescope de eerste foto ooit gemaakt van een zwart gat.
Tijdens een gelijktijdige persconferentie in Washington DC, Brussel, Santiago, Shanghai, Taipei en Tokyo is de foto gepubliceerd. Natuurlijk zien we er niet letterlijk een zwart gat op, de zwaartekracht daarvan is immers zó sterk dat ook licht er niet uit kan ontsnappen, maar we zien wel het materiaal wat om het 'gat' heen draait.
De Event Horizon Telescope is een soort virtuele telescoop, gemaakt door allerlei soorten telescopen met elkaar te combineren. In 2017 is dit systeem op twee gigantische zwarte gaten gericht: die in het midden van het gigantische sterrenstelsel Messier 87, en het zwarte gat Sagittarius A*, het centrum van ons sterrenstelsel, de Melkweg.
De foto die is gepubliceerd is van het (materiaal rondom het) zwarte gat in M87, een slordige 55 miljoen lichtjaar hier vandaan. Driewerf hoera voor wetenschap!
It's not Sagittarius A*! It's M87! Sagittarius A* is the supermassive black hole in the center of the Milky Way. The image they've shown us is the supermassive black hole in a neighboring galaxy M87, 55 million light years away. Wow people. Wow. A better image to follow... pic.twitter.com/bz8lT8rdoX
— Janna Levin (@JannaLevin) 10 april 2019