Nieuws
Toeristen op de vlucht voor 'Felix'

Honduras, Belize en Nicaragua
Dinsdagochtend, lokale tijd, wordt Felix verwacht aan de grens van Honduras en Nicaragua. Talloze eilandjes voor de kust van Honduras zijn geëvacueerd uit angst voor de stormvloed die Felix met zich meebrengt. De vrees bestaat dat Felix de Indiaanse gemeenschappen langs de Miskito kust in Honduras volledig van de kaart zal vegen. In het geïsoleerde gebied leven duizenden indianen in houten huisjes en tenten. Ze leven voornamelijk van visserij en rijst.
Doordat Felix zuidelijker trekt dan voorheen gedacht werd, zal Honduras, maar ook noordelijk Nicaragua, nu de grootste klap krijgen. Daarna zullen Belize en een deel van Guatemala te maken krijgen met een sterk afgezwakte storm, mogelijk van eerste categorie. Maandag werden in Honduras al golven gemeten die vijf meter hoger waren dan normaal.

Windveld
Opmerkelijk is ook dat Felix een erg klein windveld heeft. Een windveld is het deel van de orkaan rondom het 'oog'. In dat deel zullen de grootste windsnelheden gemeten worden en wordt dan ook gezien als het meeste gevaarlijke deel van de orkaan. Bij Felix is dit 'slechts' 50 km. Orkaan Ivan had in 2004 een windveld van bijna 200 km en maakte 114 slachtoffers.
Volgens meteorologen in de VS heeft Felix ook een record gevestigd. In de kortste tijd ooit lukte het Felix om van tropische depressie uit te groeien naar een monsterachtige Categorie 5 storm in de Atlantische Oceaan.
Meer informatie over Felix of andere orkanen vind je ook hier --> Hurricane Season 2007
foto
Anyway... wanneer komt er weer een flinke Orkaan op Amerika af? Want dan is CNN wat beter qua breaking news en reportages enzo.
Uiteraard is iedere dode er een teveel, maar goed, dit soort dingen gebeuren.
En die stormen krijgen bhoorlijk wat meer aandacht van de media dan bijvoorbeeld:
Darfoer : Arabische milities hebben al meer dan 30.000 mensen gedood en 1,8 miljoen mensen uit hun huizen verdreven. Die huizen worden systematisch vernield zodat de mensen nergens naartoe kunnen.
Zuid-Soedan : sinds 1983 zijn meer dan 2 miljoen mensen omgekomen in de burgeroorlog tussen het islamitische noorden en het animistische zuiden. Bijna 5 miljoen mensen zijn ontheemd. Er heerst chronische hongersnood . Burundi : de bevolking is al meer dan 10 jaar het slachtoffer van de machtsstrijd tussen hutu's en tutsi's. De lokale economie ligt in puin, 500.000 vluchtelingen leven in kampen.
Ivoorkust: de politieke crisis heeft de gezondheidszorg in het noorden van het land zwaar getroffen. Zes miljoen mensen hebben ernstige gezondheidsproblemen, terwijl ze bedreigd worden door hongersnood. Liberia : Na 14 jaar burgeroorlog bestaat dit land nauwelijks nog. Meer dan 400.000 mensen zijn op de vlucht. 260.00 zitten opeengepakt in kampen waar de levensomstandigheden zeer slecht zijn.
Somalië : Officieel heeft het land weer een president en regering, maar er is geen gezondheidszorg. Meer dan 70 procent van de bevolking heeft geen drinkbaar water, 98 procent van de vrouwen wordt besneden.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken