Annan en Van Geffen maken tussenbalans Hockey Pro League op

Bondscoach Alyson Annan en international Margot van Geffen maken na de vijf uitwedstrijden buiten Europa de tussenbalans op van de Hockey Pro League. Hoe bevalt het? Welke lessen zijn getrokken? En hoe zwaar is het vele reizen nu daadwerkelijk?

"Elke wedstrijd is een soort finale. Normaal gesproken ben ik een typische toernooispeelster die zoveel mogelijk wedstrijden in één of twee weken wil spelen. Nu is het wachten, wachten, wachten en dan speel je één potje. Je moet er in één keer staan. Dat heeft ook wel iets", zegt middenvelder Margot van Geffen.

Bondscoach Alyson Annan: "Het concept van de Pro League vind ik leuk. Het was alweer een tijd geleden dat wij in Argentinië [december 2015] en Amerika [januari 2017] hebben gespeeld. Een ander pluspunt van de Pro League is dat elk land nu thuisvoordeel heeft in plaats van slechts één land."

Van Geffen en Annan namen het vliegtuig alsof het de bus was

Van Nederland naar Nieuw-Zeeland, van Nieuw-Zeeland naar Australië, van Australië naar Nederland, van Nederland naar de Verenigde Staten, van de Verenigde Staten naar Argentinië, van Argentinië naar Nederland en van Nederland naar China. En dat allemaal binnen zes weken. Annan en Van Geffen waren de enige twee van Oranje die het reisschema volledig hebben afgewerkt. Voor Van Geffen was het reizen geen probleem. "Ik weet natuurlijk niet hoe ik straks terug kom in Nederland, maar ik voel me goed. Ik heb genoeg rust gehad. Tot nu toe bevalt het me prima."

Maar van Annan had de Pro League anders ingericht mogen worden. De vijf uitwedstrijden buiten Europa waren verspreid over een periode van zes weken en verdeeld in drie verschillende trips (Nieuw-Zeeland/Australië, Amerika/Argentinië en China). Met een gunstiger speelschema zou Annan er in de toekomst graag één lange trip van drieënhalve week van willen maken, met 24 speelsters in plaats van 32.

In dat geval zou Nederland beginnen in de Verenigde Staten en Argentinië en daar relatief kort achter elkaar spelen. Dan zouden de Oranje Dames doorreizen naar Nieuw-Zeeland en Australië, waar ze vanwege de jetlag iets meer voorbereidingstijd zouden moeten krijgen. Vervolgens reizen ze in één keer door naar China. "Maar wij zijn slechts een klein deel van het hele verhaal. We kunnen het niet altijd krijgen zoals wij het willen. Dat moeten we accepteren", zegt Annan.

In tegenstelling tot veel buitenlandse teams maakte Annan gebruik van alle 32 speelgerechtigde speelsters. Uit de eerste vijf wedstrijden haalde Oranje twaalf punten. "We hebben laten zien dat we met elke samenstelling overweg kunnen", zegt Van Geffen. "Tegen China stond Ireen [van den Assem] achterin met Renée [van Laarhoven] en Lisa [Post], met wie ze allebei nog nooit had gespeeld. Dat was niet te zien. Ondanks dat we elkaar allemaal nog niet zo lang kennen, weten we elkaar goed te vinden. Het kan alleen maar beter gaan."

Voor Oranje was het op meerdere vlakken even zoeken hoe ze het deze eerste editie van de Pro League zouden aanpakken. In Nieuw-Zeeland en in Australië trainde Nederland de dag voor de wedstrijd niet – en nadat er tegen Australië slap werd begonnen en werd verloren, trainde Nederland in de Verenigde Staten, Argentinië en China de dag voor de wedstrijd weer wel.

Oranje was het liefst later naar China gegaan

Het liefst was Oranje later in China aangekomen dan de drie dagen die het nu van tevoren aankwam. Annan had de Nederlandse tijdzone willen aanhouden, een trucje afgekeken uit de zwemwereld. Als het in Nederland nacht was, zouden de speelsters en de technische staf in China slapen. Aankomen, overnachten, spelen en vertrekken, was het idee. Maar omdat de wedstrijd om 14.00 uur werd gespeeld (al om 9.00 uur Nederlandse tijd) was dat geen optie meer. Doorreizen vanuit Argentinië was ook niet mogelijk, omdat er vanuit Argentinië geen vliegtuigen rechtstreeks naar China gaan. Daarom sliep Oranje tussen de twee trips in één nacht thuis in Nederland.

Dat zorgde ervoor dat de speelsters die beide trips meegingen in een paar dagen tijd in drie verschillende tijdzones waren. De jetlagbril bood uitkomst, een middel dat dag- en nachtlicht simuleert en dat de Oranje Dames vorig jaar tijdens de Champions Trophy in China voor het eerst hebben getest. Annan: "Door de jetlagbril hebben weinig dames veel last van een jetlag gehad. Sommigen hebben daar zelfs helemaal geen last meer van. Dat is geweldig."