Stankoverlast in Midden-Nederland om lekkage in Alblasserdam

Een lekkage in een tank op het bedrijventerrein aan de Edisonweg in Alblasserdam zorgt voor stankoverlast in de wijde omgeving. De veiligheidsregio waarschuwt om ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te schakelen. Inmiddels er opgeschaald naar Grip2 en zet de brandweer een waterscherm in om de stankoverlast te verminderen. 

Voor mensen die door de stankoverlast niet in hun woning kunnen verblijven is er een opvanglocatie gerealiseerd in cultureel centrum De Landvast. Meetploegen brengen de verspreiding van de stof in kaart. Op 400 meter afstand, in de wind vanaf de tank, wordt de stof al niet meer gemeten. De stankverspreiding is echter enorm. Er komen klachten binnen tot voorbij Utrecht. Het kan langere tijd duren voor de situatie is opgelost zo waarschuwt de Veiligheidsregio. 

Update 11:00 uur
Het blijkt te gaan om een petroleumlekkage uit een brandstoftank. De chemische stof had op een constante temperatuur van zo'n 70 graden gehouden moeten worden. Vanmorgen bleek deze echter te zijn opgelopen tot boven de 100 graden. Hierdoor is er overdruk ontstaan, waardoor de stof in gasachtige vorm uit het voertuig wordt gespoten. De stankoverlast kan voor misselijkheidsklachten zorgen. 

Update 15:50 uur
De stank die afkomstig is uit een tankwagen bij een chemiebedrijf in Zuid-Holland is op dit moment ook te ruiken in Nederlands meest Noordelijke provincies. De Veiligheidsregio Groningen heeft meldingen van de stank gekregen vanuit Veendam, Stadskanaal en Hoogezand. Ook in Drenthe ruikt het inmiddels. Inwoners van Ruinerwold spreken van een gasachtige of rubberachtige lucht.