Ouders bespioneren massaal kinderen

Meer dan 80% van de ouders controleert hun kind op internet. De helft van de opvoeders gaat zelfs zover dat mobieltjes worden gecontroleerd.

Dit alles blijkt uit een nieuw onderzoek, afgenomen onder tweeduizend ouders en tieners, van Safer Internet Centre Nederland. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de manier van controleren vergaand is. Ouders kijken niet alleen mee over de schouder maar pluizen ook zelf hele telefoons door. 

Een andere, voor de hand liggende, conclusie is dat de intensiteit van de controles afneemt naarmate het kind ouder wordt. 70% van de ouders kijkt in de telefoon van 12- en 13- jarigen. Bij kinderen van 16 of 17 jaar is dat nog maar 32%.

Er zijn grofweg twee redenen waarom de ouders controleren, enerzijds vanwege inhoud waarvan ouders denken dat het schadelijk is, zoals porno of geweld. Anderzijds is er sprake van angst voor pestgedrag. Die angst is niet geheel onterecht, want bijna een kwart van de jongeren heeft er weleens last van zo blijkt uit het onderzoek. Meisjes uiteraard vaker dan jongens.

Ondanks de intensieve controles hebben ouders vaak geen weet van de 'horror-kettingbrieven' die onder jongeren de ronde doen. In dergelijke appjes worden jongeren regelmatig met de dood bedreigd als zij geen geld overmaken.