Heemskerk, Kromowidjojo en estafetteploegen door op WK

Op dag twee van de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou hebben de Nederlanders in de ochtendsessie opnieuw maximaal gescoord: twee finaleplaatsen en twee plekken in de halve finales.

Op de 100 meter vrije slag tikte Femke Heemskerk aan in 52,27 seconden. Dat was 0,09 seconden langzamer dan de Amerikaanse Mallory Comerford en goed voor de tweede tijd. Ranomi Kromowidjojo had 52,93 seconden nodig, wat haar een vijfde plek in de series opleverde, eveneens ruimschoots voldoende voor het bereiken van de halve finales.

Het duo was eerder ook al in actie gekomen op de 4x50 meter wisselslag. Maaike de Waard opende daar op de rugslag, Kim Busch deed de schoolslag, Kromowidjojo nam de vlinderslag voor haar rekening en Heemskerk sloot af met de vrije slag. Met 1:46,99 kwam Nederland tot de vijfde tijd, goed voor een finaleplek, hoewel een medaille relatief ver weg lijkt.

Ook op de gemengde 4x50m vrije slag zwom Nederland naar de vijfde tijd en wel in 1:30,56 minuten. Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Busch en Valerie van Roon leverden daarmee driekwart seconde in op de snelste ploeg, de Amerikanen, maar met Heemskerk en Kromowidjojo is er voor de finale van woensdagmiddag nog wel verbetering mogelijk.

De finalesessie begint wederom om 12.00 uur en is live te zien op NOS.nl.