61-jarige oplichter van Droom Wens sponsorde Excelsior

De FIOD heeft op 28 november een 61-jarige man uit Capelle aan den IJssel aangehouden. De man wordt ervan verdacht ruim 800.000 euro aan donaties te hebben verduisterd in de periode 2014 tot heden. Daarnaast wordt hij ook verdacht van valsheid in geschrifte. De FIOD heeft zijn woning in Capelle aan den IJssel doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op de administratie van de Stichting Droom Wens, promotiemateriaal zoals T-shirts, vlaggen en ansichtkaarten, collectebussen, een geldtelmachine, bankpassen en ongeveer 1.200 euro in contanten, waarvan veel kleingeld.

De Stichting Droom Wens probeert dromen of wensen te verwezenlijken van onder meer kinderen die een ingrijpende of traumatische ervaring achter de rug hebben. Via de collectebus en donaties komt geld bij de stichting binnen. Op basis van de huidige onderzoeksresultaten is het vermoeden dat de verdachte een groot gedeelte van de donaties uit de stichting heeft onttrokken en uitgegeven via onder meer goksites, het casino en aan privé-uitgaven. Om het doel van de stichting te rechtvaardigen is mogelijk nog geen 10% van het geld gebruikt om kinderen te trakteren op een dagje uit. De website van de stichting is op last van het Openbaar Ministerie offline gehaald.

Update 19:00 uur
Stichting Droom Wens werd bij de Kamer van Koophandel inschreven op 31 oktober 2011, met als oprichtingsdatum 28 maart 2007, in Capelle aan den IJssel. In de tussenliggende jaren wisselde de Stichting meerdere malen tussen twee adressen in Capelle aan den IJssel en sinds 22 januari 2018 is de Stichting statutair gevestigd op de Oostzeedijk in Rotterdam en kent slechts één lid, de 61-jarige oprichter. 

Volgens de gegevens waarover FOK! beschikt, had de Stichting een goede kredietwaardigheid, met een geadviseerd kredietlimiet van 6,500 euro. Dat impliceert dat de Stichting nooit grote bedragen op de rekening had staan, maar haar rekeningen wel snel betaalde. Als de opgepakte verdachte inderdaad (ruim) 800.000 euro verduisterd heeft, komt dat neer op een gemiddelde van 547,95 euro per dag. Een kredietlimiet van 'slechts' 6.500 euro impliceert dat de verdachte stelselmatig en doelbewust het saldo op de rekening laag hield om zo niet op te vallen. 

Tot 2017 vervulde de Stichting, volgens via google achterhaalde informatie, verschillende dromen naar wens. Op 5 juli 2017 besloot de stichting alleen nog uitjes naar de Efteling en voetbalclub Excelsior aan te bieden.  De Efteling heeft inmiddels via een reactie aan FOK! laten weten dat het park niet bekend is met de stichting en dus ook niet kan bevestigen of ontkennen dat de stichting daadwerkelijk droomwensen heeft vervuld. 

Update 20:55uur
De oprichter van de Stichting Droom Wens blijkt de voetbalclub Excelsior in Rotterdam te sponsoren. Hoewel het AD meldt dat de oprichter de club als privépersoon zou sponsoren, staat hij wel bij de voetbalclub op de website met het emailadres van zijn website: info@stichtingdroomwens. Ook staat het logo van Stichting Droom Wens op de sponsorpagina van Excelsior. 

Stichting Droom Wens sponsor van voetbalclub Excelsior
Stichting Droom Wens sponsor van voetbalclub Excelsior

Update 22:20 uur
De stichting heeft ook een oproep gedaan op de website Geef.nl. Deze website heeft inmiddels aan FOK! te kennen  gegeven dat alleen actieve goede doelen met een werkende website toegestaan zijn op de website. Dat is sinds vandaag niet meer het geval en daarom heeft Geef.nl de bewuste pagina offline gehaald.  Hieronder vind je een screeenshot dat we van Geef.nl. kregen. 

Geef heeft donatiepagina offline gehaald  (Foto: Geef.nl)
Geef heeft donatiepagina offline gehaald (Foto: Geef.nl)

Donateurs die vragen hebben over deze vermoedelijke fraude kunnen zich melden bij FIOD via: fiod.fraudemelden@belastingdienst.nl

Man achter Stichting Droom Wens opgepakt om fraude (Foto: Fiod)
Man achter Stichting Droom Wens opgepakt om fraude (Foto: Fiod)