16-jarige freestyleskiester Sildaru begint winter met winst

In het Oostenrijkse Stubai is het World Cup-seizoen voor de freestyleskiërs van start gegaan. Dat leverde gelijk winst op voor de Estse Kelly Sildaru, die terug is na een zware knieblessure - waardoor ze als topfavoriete de Olympische Spelen moest missen.

Sildaru is nog altijd maar 16 jaren jong, maar won aan het begin van 2016 en 2017 al slopestylegoud op de X-Games. In Stubai deed ze nog maar voor de derde keer mee in de World Cup: eind augustus 2017 debuteerde ze in het Nieuw-Zeelandse Cardrona met winst op de slopestyle en een tweede plek op de halfpipe.

In Stubai begon Sildaru in de finale met een mislukte eerste run, maar in de tweede run wist de duidelijke winnares van de kwalificatie alsnog toe te slaan. Met 88,46 punten scoorde ze beter dan olympisch kampioene Sarah Höfflin uit Zwitserland (86,36), die haar pas 18-jarige landgenote Mathilde Gremaud, goed voor zilver in Pyeongchang, achter zich liet (83,46).

Sildaru skiet naar de winst (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de winst naar dreadlock-Zweed Henrik Harlaut, die zo na een dikke zes jaar in de World Cup en twee big air-zeges zijn eerste slopestyle-winst boekte. Met zijn fraaie score van 88,88 punten was Harlaut te sterk voor de jonge Amerikaan Mac Forehand (88,08) en de Noor Ferdinand Dahl (86,76). Mees van Lierop werd in de kwalificaties uitgeschakeld met een 38e plek.

Meer beelden in de eerste minuut (Bron: YouTube)