Politie pakt 7 terroristen op

De politie heeft donderdag zeven mannen aangehouden vanwege een zeer ernstige verdenking dat zij vergevorderd waren in het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland. De verdachten zijn aan het einde van de middag in Arnhem en Weert aangehouden. Naar de overtuiging van het Openbaar Ministerie en de politie is met de aanhouding van de verdachten een terroristische aanslag voorkomen.

De mannen komen uit Arnhem, Rotterdam, Huissen en Vlaardingen. Hun leeftijden lopen uiteen van 21 tot 34 jaar.  Bij hun aanhouding waren ze in het bezit van vijf handvuurwapens.

In een maandenlang strafrechtelijk onderzoek heeft de politie zicht gekregen op een groep rond een 34-jarige man van Iraakse afkomst uit Arnhem, die in 2017 is veroordeeld voor poging tot uitreizen naar het strijdgebied van IS. Ook twee van hen zijn eerder veroordeeld vanwege een poging uit te reizen.

Het strafrechtelijk onderzoek heeft door de inzet van veel bijzondere opsporingsmiddelen een gedetailleerd zicht gegeven op de voorbereidingen door de verdachten. Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en Kalasjnikov AK47’s een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen. Naar het precieze doel wordt nog onderzoek gedaan.

De verdachten waren voor een aanslag op zoek naar AK47’s, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor een of meer (auto)bommen. Zij zochten ook mogelijkheden voor een training met vuurwapens en het gebruik van bomvesten. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege vergaande vorderingen van de verdachten.

De verdachten zullen vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Arrestatieteam (Foto: Politie.nl)
Arrestatieteam (Foto: Stockfoto Politie.nl)