Nederlandse junioren pakken zes medailles op EK atletiek

Op het Europees kampioenschap atletiek voor junioren tot 18 jaar heeft Nederland in het Hongaarse Györ zes medailles veroverd: één keer goud, twee keer zilver en drie keer brons.

Het goud was er voor de 16-jarige Raphael Bouju. Met 10,64 seconden snelde hij in de finale van de 100 meter naar de Europese titel, waarmee hij zich ongetwijfeld in één klap meer op zijn gemak voelde in het Nederlandse team: hij woont al zijn hele leven in Groot-Brittannië en spreekt nog geen Nederlands, maar vanwege zijn Nederlandse roots komt hij (voorlopig) voor ons land uit. Met 10,73 liep Keitharo Oosterwolde het brons op 0,01 mis.

Bouju is het Nederlands dus niet machtig, maar in de Nederlandse ploeg had hij wel gewoon iemand om zijn moedertaal mee te delen: Ryan Oosting is geboren en getogen in de VS, maar kwam namens Nederland uit op de 3000 meter en pakte er knap brons. Sven Jansons won het brons op de tienkamp, nadat hij na zes onderdelen nog ruim aan de leiding ging.

Net als de jongens wonnen ook de meisjes drie medailles. Alida van Daalen pakte er zelfs twee: bij het discuswerpen gooide ze zich in haar laatste poging naar zilver, bij het kogelstoten had ze al brons gepakt. Zoë Sedney, de jongere zus van sprintster Naomi Sedney, pakte het zilver op de 100 meter horden.

Ondertussen liet ook een enorm multitalent zich weer gelden. De Spaanse Maria Vicente werd vorig jaar op de zevenkamp al wereldkampioen bij de jeugd en was nu dan ook torenhoog favoriete. Dat maakte ze volledig waar, inclusief een nieuw wereldjeugdrecord. Daarnaast zouden haar resultaten op de 100 meter horden én het verspringen goed zijn geweest voor goud op de losse onderdelen, terwijl ze op het hinkstapspringen - géén onderdeel van de zevenkamp - ook daadwerkelijk goud won.

Pål Haugen Lillefosse uit Noorwegen deed ook van zich spreken. Hij is geen meerkamper, maar heeft wel een opmerkelijke combinatie aan onderdelen: de 100 meter en het polsstokhoogspringen. Op de 100 meter was er brons voor de jonge Noor, die met zijn polsstok het goud won.