Tubantia: "Twente en gemeente komen er niet uit"

FC Twente hoeft voorlopig niet te rekenen op financiële steun van de gemeente. Een rondvraag van Tubantia leert dat er geen politiek draagvlak is.

De Tukkers moeten flink bezuinigen door de degradatie uit de Eredivisie en bovendien doemen er meerdere spoken uit het verleden op. Zo staat er nog een rekening van 4,4 miljoen euro open bij de Belastingdienst en onlangs werd bekend dat de club ook nog 6,3 miljoen euro moet betalen voor een naheffing van de transfer van Jesús Corona naar FC Porto.

Zoveel geld heeft de club niet, dus wil FC Twente nu voor veertien miljoen euro aan aandelen van de club verkopen. Inmiddels is er voor acht miljoen euro verkocht, maar de sponsors stellen als eis dat de gemeente ook een 'royaal' gebaar maakt. Dat is het stadsbestuur van Enschede echter niet van plan. Vrijdag zaten beide partijen om de tafel om te praten, maar volgens TC Tubantia zijn die gesprekken in een impasse geraakt. Er zou geen enkel draagvlak zijn om aan alle eisen van de club te voldoen.

Twente beroept zich op een vastgelegde afspraak uit 2016, waarin de gemeente verklaart mee te helpen aan het zoeken naar een oplossing wanneer de club door dossiers uit het verleden in liquiditeitsnood komt. Dat is volgens de club nu het geval. Zelfs een faillissement zou een dreigend scenario zijn, al zegt de club hiermee niet te willen dreigen bij de gemeente. Volgens het regionale dagblad zou de club de rente en aflossing graag voor drie jaar opgeschort zien en bovendien een extra garantstelling ontvangen van acht miljoen.

Wethouder Eerenberg noemt dit een onmogelijke eis. "We dragen FC Twente een warm hart toe, maar het maximale pakket als voorwaarde stellen, is absoluut te veel. Het opschorten van betalingen aan de gemeente (2,1 miljoen red.) betekent dat er geen geld van ondernemers naar de gemeente wegvloeit", stelt hij. Beoogd wethouder Arjan Kampman voegt daaraan toe dat de gemeente zelf al geen cent te makken heeft. "Als je ons als gemeente op de kop houdt, rolt er nog geen euro uit. We hebben enorme financiële problemen en hebben al heel veel gedaan voor de club. Het wrange is, dat de partijen die de bezig zijn de troep op te ruimen – sponsors die er geld in willen stoppen en wij als gemeente – nu tegenover elkaar staan, terwijl de echte schuldigen van deze ellende allemaal al lang uit beeld zijn.”

TC Tubantia besluit het relaas met de mededeling dat een faillissement nog altijd denkbaar is, nu de onderhandelingen zijn afgebroken. Wanneer één van beide partijen niet in beweging komt, moet er worden gezocht naar een andere oplossing. FC Twente en Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de familie Wessels die de sponsors vertegenwoordigt, gaan nu bekijken of er nog andere scenario’s mogelijk zijn. Dat ‘huiswerk’ moet begin volgde week al klaar zijn, besluit het dagblad.