Politieagent moet bescherming tegen strafzaak krijgen

Het zou niet langer moeten mogen gebeuren dat politieagenten worden vervolgd voor zware mishandeling of doodslag. Dat vindt politiebaas Frank Paauw.

Agenten worden nu nog op dezelfde manier vervolgd als iedereen, terwijl ze juist vaak in gevaarlijke situaties ingrijpen en gewelddadige criminelen aanpakken om onschuldigen te beschermen. Voor agenten zijn er zware emotionele en maatschappelijke gevolgen. Ook als de agent wél rechtmatig handelde. Paauw noemt dat oneerlijk.

De rechter zou alleen moeten oordelen of de agent de regels met betrekking tot het gebruik van geweld heeft geschonden. Daarnaast zou er een politie-equivalent van de militaire raadkamer moeten komen. Die zou strafzaken waarbij agenten zijn betrokken moeten behandelen.

Een schrijnend voorbeeld van hoe strafzaken een agent kunnen raken lees je in deze blog. "Ik ben niet bij de politie gegaan om mensen pijn te doen of zelfs dood te schieten," vertelt Agent Mark. Die heeft er nog steeds, na al die jaren, zichtbaar moeite mee. Hij werd tijdens zijn werk levensbedreigend in het nauw gedreven en handelde. Zijn belager overleefde het niet. De procedure die volgde, nam maar liefst tweeënhalf jaar in beslag.

Hij werd berecht als ieder ander die iemand om het leven brengt en hij werd aangeklaagd wegens doodslag. 'Doodslag betekent dat je de intentie hebt gehad om iemand om het leven te brengen. Dat er sprake is van kwaadaardige opzet. Maar agenten handelen vanuit hun ambtsinstructie ter bescherming van de maatschappij, de burgers, en zichzelf. Die beginnen hun dienst niet met het idee dat ze vandaag eens iemand gaan neerschieten.' aldus Frank Paauw.

Mark werd ontslagen van rechtsvervolging, maar is daarmee niet vrijgesproken. Doodslag blijft als strafrechtelijke aantekening in zijn dossier staan, want hij heeft iemand om het leven gebracht. Geen straf, maar toch straf. Mark: “Door die aantekening kan ik bijvoorbeeld geen visum aanvragen voor Amerika, waardoor ik mijn familie niet kan bezoeken. Een VoG (verklaring omtrent gedrag) krijg ik niet. Mocht ik denken aan een carrièreswitch, dan kan ik leraar worden vergeten.

Update 08.33: Bericht aangevuld