Schaatsster Beune haalt hard uit met wereldrecords op WK junioren

Schaatsster Joy Beune heeft met enorm vertoon van macht de wereldtitel bij de junioren gepakt. In het Amerikaanse Salt Lake City reed de Nederlandse op dag één al een wereldjuniorenrecord op de 1500 meter, en daar kwamen er zaterdag nog twee bij.

Met 1:14,95 minuten stond het wereldjuniorenrecord op de 1000 meter al ruim vier jaar op naam van de Zuid-Koreaanse Kim Hyun-yung, maar dat ging er in Salt Lake aan. Eerst deed Jutta Leerdam dat en ruim ook: 1:14,38. Dat record stond niet lang, want in de slotrit snelde Beune zelfs naar 1:14,21 en dus haar tweede wereldrecord van het weekeinde.

Op de 3000 meter was het wederom raak voor Beune, die twee honderdsten van een seconde onder Antoinette de Jong's ruim vier jaar oude record van 3:59,47 dook. Kanttekening daarbij is wel dat Beune met een zogenaamde kwartetstart reed, dus met aan beide kanten van de baan een startend paar. De 18-jarige Beune is de 21e schaatsster die onder de vier minuten duikt op de drie kilometer.

In het algemeen klassement is de titel na drie wereldrecords en een vijfde plek op de 500 meter uiteraard voor Beune, die Jutta Leerdam achter zich houdt. Op grote afstand ging het brons naar Elisa Dul, waarmee het Nederlandse podium compleet was.

Bij de mannen stond er geen maat op de Noorse topfavoriet Allan Dahl Johnsson, die de Canadees Tyson Langelaar ver achter zich liet. Francesco Betti uit Italië pakte het brons in het eindklassement, maar een en ander had zomaar heel anders af kunnen lopen: de Canadees David la Rue werd op de afsluitende vijf kilometer wegens een verkeerde wissel gediskwalificeerd, terwijl hij mee streed om het goud.

De titelstrijd bij de mannen leverde één wereldrecords voor junioren op: Koki Kubo uit Japan raffelde de 1000 meter af in 1:07,76 minuten, waarmee hij de Zuid-Koreaan Chung Jae-woong's record van 1:08,11 al na een week uit de boeken reed. Tjerk de Boer en Teun de Wit eindigden in het klassement namens Nederland als negende en veertiende, Louis Hollaar ging op de 1000 meter onderuit en was klaar.