Goud voor Franse biatleten op gemengde estafette, derde goud Fourcade

De Franse biatleten hebben op de Olympische Spelen in Pyeongchang het goud veroverd op de gemengde estafette. Marin Dorin Habert, Anaïs Bescond, Simon Desthieux en vooral Martin Fourcade - die zijn derde gouden medaille pakte - waren te sterk voor de rest.

Bij de eerste groep atleten waren vooral Lisa Vitozzi uit Italië, de Duitse Vanessa Hinz en Marie Dorin Habert namens Frankrijk zeer sterk. De drie schoten twee keer foutloos en wisselden binnen tien seconden van elkaar, met een grote groep landen op zo'n vijftien seconden. Drama was er voor Slowakije: Paulina Fialkova schoot maar liefst elk keer mis en de nummer vijf van de individuele wedstrijd liep zes minuten achterstand op.

De beste van de tweede groep was zonder twijfel Laura Dahlmeier: de Duitse had één extra patroon nodig en kende een prima tempo. Dorothea Wierer uit Italië moest drie extra schoten lossen en wisselde een halve minuut na Dahlmeier, op de voet gevolgd door Darya Domracheva, die Wit-Rusland - die wel twee relatief minder goede mannen te gaan hadden - terug in de wedstrijd bracht. Anaïs Bescond wisselde namens Frankrijk als vierde op vijftig seconden.

De eerste Duitse man, Erik Lesser, had één extra patroon nodig, maar kwam totaal niet in de problemen. Hij gaf het stokje over aan slotloper Arnd Peiffer, met een dikke halve minuut voorsprong op Lukas Hofer (Italië), Simon Desthieaux (Frankrijk) en Johannes Thingnes Bø (Noorwegen). Het trio achtervolgers gaf door aan hun slotlopers, respectievelijk Dominik Windisch, Martin Fourcade en Emil Hegle Svendsen. De rest leek min of meer uitgeschakeld.

Peiffer had in zijn eerste schietbeurt twee extra patronen nodig. Doordat Fourcade foutloos schoot en sneller langlaufde kon de Fransman de aansluiting vinden en er zelfs vol overheen gaan. Fourcade schoot in staande positie als een soeverein vorst, raakte alles zonder blikken of blozen en besliste daarmee de strijd om goud in Franse voordeel.

Daarachter was het nog wel enigszins spannend: Svendsen was zonder pech of instorting wel zeker van zilver voor Noorwegen, maar Peiffer en Windisch vochten hard om het brons. Windisch won die sprint, hoewel hij enigszins agressief sprintte en de Duitsers mogelijk nog een protest aan gaan tekenen. Achter de twee werd Wit-Rusland zeer verrassend vijfde, voor het eveneens verrassende Finland.