NBA: Wiggins in de zoemer en Phoenix ontslaat coach

Het had een rustige zondagavond moeten worden in de NBA. Er werden maar drie wedstrijden gespeeld en alleen de wedstrijd tussen de Oklahoma City Thunder en de Minnesota Timberwolves was een aansprekend affiche. Toch viel er genoeg te beleven. Fans kregen een sensationele ontknoping te zien, de eerste coach werd ontslagen dit seizoen en de ziekenboeg in de NBA breidt gestaag uit.

Minnesota en Oklahoma City zijn deze zomer druk bezig geweest op de transfermarkt. Oklahoma City met als doel om de Warriors te kunnen verslaan, Minnesota hoopt voor het eerst sinds 2004 de play-offs weer te halen.

De twee teams maakten er in Oklahoma City een boeiend duel van. Minnesota leidde vrijwel de hele wedstrijd, maar de marge was nooit zo groot dat de overwinning voor de Oklahoma City Thunder uit het vizier was. In het vierde kwart, met een 92-98 achterstand besloot Russell Westbrook dat het tijd was om het heft in handen te nemen.

Westbrook scoorde vijftien van de volgende achttien punten die de Thunder maakte en zette persoonlijk zijn ploeg langszij. Met dertig seconden op de klok stond het 110-110. Karl-Anthony Towns scoorde met een floatertje en zette de bezoekers op 110-112. Er was nog tijd voor één aanval van de Thunder.

Russell Westbrook werd omringd door twee verdedigers en hij zag zich genoodzaakt de bal af te geven aan Carmelo Anthony. Anthony had de voorgaande minuten de bal nauwelijks aangeraakt, wat een vreemde ervaring moet zijn geweest voor de forward die bij elke ploeg waar hij gespeeld heeft de absolute ster was. Anthony twijfelde geen moment en mikte zijn driepunter raak.

Er stonden nog vier seconden op de klok en Minnesota had geen time-outs meer. Andrew Wiggings kreeg de bal, slalomde door een paar Thunder-spelers en legde van grote afstand aan. In de zoemer viel zijn schot via het bord raak: 113-115.

Spannende ontknoping bij Thunder-Wolves. Bron: YouTube

Er zal nog even nagepraat worden over het laatste schot en dan met name het screen dat Towns zette op Paul George. De uitslag van de wedstrijd zal niet ongedaan gemaakt worden. Towns en Wiggins scoorden allebei 27 punten voor de Timberwolves. Alle andere starters haalden de dubbele cijfers ook.

Bij Oklahoma City eindigde Russell Westbrook met 31 punten en 10 assists. Carmelo Anthony zette 23 punten op de stat sheet.

De Brooklyn Nets wonnen in eigen huis van de Atlanta Hawks: 116-104. Van beide ploegen hoeft dit jaar weinig bijzonders verwacht te worden. Atlanta kreeg slecht nieuws te verwerken. Dennis Schröder, de Duitse point guard, ging in de slotfase naar de kleedkamer met een enkelblessure. De eerste week van het seizoen heeft al meerdere slachtoffers geeist.

In Los Angeles wonnen de New Orleans Pelicans van de Lakers: 112-119. Anthony Davis en DeMarcus Cousins waren samen goed voor 49 punten bij de Pelicans.

Bij de Lakers werd er vol verwachting naar Lonzo Ball gekeken, die een rommelige wedstrijd speelde. In zijn schaduw speelt een andere rookie, Kyle Kuzma, tot nu toe prima. Kuzma werd pas als 27e gekozen in de draft door de Brooklyn Nets en was onderdeel van een ruil die Brook Lopez naar de Lakers bracht en D’Angelo Russell naar de Nets. Kuzma scoorde twintig punten voor zijn ploeg.

De Phoenix Suns zijn het seizoen dramatisch begonnen. Alle drie de wedstrijden werden verloren en tegen de Trail Blazers en de Clippers ging de ploeg keihard onderuit. Min of meer tegelijk maakte de ploeg bekend dat hoofdcoach Earl Watson werd ontslagen en stuurde point guard Eric Bledsoe een tweet de wereld in waarin hij kenbaar maakte “hier niet te willen zijn”.

Nooit eerder werd een hoofdcoach zo snel in het seizoen ontslagen. Assistent Jay Triano, oud-coach van het Canadese nationale team, neemt voorlopig zijn taken waar.

Uitslagen:

Brooklyn Nets – Atlanta Hawks 116-104
Oklahoma City Thunder – Minnesota Timberwolves 113-115
Los Angeles Lakers – New Orleans Pelicans 112-119

Eastern Conference

Washington Wizards 2-0
Toronto Raptors 2-0
Cleveland Cavaliers 2-1
Detroit Pistons 2-1
Orlando Magic 2-1
Brooklyn Nets 2-1
Milwaukee Bucks 2-1
Miami Heat 1-1
Charlotte Hornets 1-1
Atlanta Hawks 1-2
Indiana Pacers 1-2
Boston Celtics 1-2
Chicago Bulls 0-2
New York Knicks 0-2
Philadelphia 76ers 0-3

Western Conference

Houston Rockets 3-0
Los Angeles Clippers 2-0
Memphis Grizzlies 2-0
San Antonio Spurs 2-0
Portland Trail Blazers 2-1
Utah Jazz 2-1
Minnesota Timberwolves 2-1
Denver Nuggets 1-1
Golden State Warriors 1-2
Sacramento Kings 1-2
New Orleans Pelicans 1-2
Oklahoma City Thunder 1-2
Los Angeles Lakers 1-2
Dallas Mavericks 0-3
Phoenix Suns 0-3