EU moet 50.000 vluchtelingen uit Afrika halen

De Europese Unie zou de komende twee jaar minstens 50.000 'meest kwetsbare' mensen uit Noord-Afrika en de Hoorn van Afrika moeten opnemen. Door erkende vluchtelingen direct uit Afrika langs legale weg naar Europa te laten overkomen, vallen zij niet ten prooi aan mensensmokkelaars en hoeven zij hun leven niet te wagen.

Dat stelt de Europese Commissie voor als onderdeel van een nieuw migratiepakket dat woensdag wordt gepresenteerd. De lidstaten kunnen zich vrijwillig voor opname van vluchtelingen melden en krijgen daarvoor een financiële vergoeding. De commissie zet daarvoor 500 miljoen euro opzij.

Het gaat vooral om vluchtelingen uit Libië, Egypte, Niger, Soedan, Tsjaad en Ethiopië. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker riep de EU vorige maand al op om meer solidariteit te tonen met Afrika en 'legale paden' te openen. De hervestiging van Syrische vluchtelingen uit Turkije en het Midden-Oosten moet ook doorgaan, oordeelt de commissie.

Solidair
EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) wijst er ook op dat de EU-lidstaten solidair moeten blijven met Italië en Griekenland.Twee jaar geleden spraken de EU-landen af 120.000 asielzoekers vanuit die landen te verdelen over de andere lidstaten. Dat programma liep op 26 september af en zal naar zijn verwachting uiteindelijk 37.000 legale migranten een nieuw thuis geven. Het gaat vooral om mensen uit Eritrea en Syrië. Tegelijk moet het terugsturen van illegale migranten sneller en beter. De commissie stelt voor de Europese grens- en kustwacht daar een centrale rol in te geven.

Avramopoulos vindt het nu tijd om "snel het juiste compromis te vinden over de hervorming van het Europees asielstelsel. We kunnen niet met tijdelijke oplossingen blijven werken."

EU moet 50.000 vluchtelingen uit Afrika halen
EU moet 50.000 vluchtelingen uit Afrika halen (Foto: ANP)