Wereldspelen: Dag 1 - Zweefvliegtuigstunten, korfballen en vinzwemmen

De openingsceremonie van de tiende editie van de Wereldspelen zit erop: in het Poolse Wroclaw was het gisteravond feest in het stadion, waar Michel Mulder de Nederlandse vlag naar binnen droeg. Gesport werd er nog niet, daar gaan we vandaag mee beginnen. FOK!sport blikt elke dag even vooruit op wat we kunnen verwachten: we kijken bijvoorbeeld welke Nederlanders wanneer in actie komen, maar geven je ook dagelijks een kijktip en voorzien je van de informatie om zoveel mogelijk live mee te kunnen genieten. 

Nederlanders
Over de Nederlanders kunnen we op de eerste dag vrij kort zijn: alleen het korfbalteam komt in actie. Om 15.15 uur nemen de mannen en vrouwen van bondscoach Wim Scholtmeijer het op tegen China, dat debuteert op de World Games. Een nieuw land op het toernooi, dat is altijd mooi. Ook mooi is dat de internationale korfbalbond IKF de rechten voor alle wedstrijden op de World Games heeft gekocht. Die zullen ze via YouTube live uitzenden, te beginnen met Nederland - China op onderstaande stream. De liefhebber kan op dat kanaal uiteraard ook de andere korfbalwedstrijden kijken.

De livestream van Nederland - China, werkend vanaf 15.15 uur (Bron: YouTube)

Medailles
Zeven sporten verdelen vandaag al de eerste medailles. Zo zijn er twee finales in het aerobics, terwijl de vrouwen in het bowlen de singles afwerken. In het spectaculaire vinzwemmen worden vandaag de eerste zeven gouden medailles verdeeld, in het reddingszwemmen zijn dat er acht. De ritmische gymnastiek kent twee finales en de inlineskaters - zowel de mannen als de vrouwen - strijden om het goud op de 300 meter. Tot slot mogen de sportklimmers zich opmaken voor de eerste twee finales. Een gedetailleerd schema is hier te vinden, klik dan even op de juiste datum voor het exacte programma.

Zwevend naar het goud
Diverse onderdelen in de vliegsporten beginnen vandaag, waarbij we een kijkje nemen bij het zweefvliegtuigaerobatics, stunten met zweefvliegtuigen. We hebben de eerste twee van in totaal zes ronden op het schema staan en hier doet de Fransman Daniel Serres mee, met 71 jaar de oudste deelnemer aan de Wereldspelen in Wroclaw. Onze aandacht gaat echter uit naar een iets jongere man, de 27-jarige Luca Bertossio. Deze Italiaan kan toveren met zijn zweefvliegtuig, werd in 2015 de jongste winnaar van goud op de World Air Games ooit en is niet voor niks een Red Bull-sporter. Wat ons betreft de favoriet voor goud, maar eerlijk is eerlijk, veel verstand heeft uw redacteur hier niet van. Leuk is het wel.

Luca Bertossio laat ons zien hoe je met een zweefvliegtuig dient te vliegen (Bron: YouTube)

De snelste zwemmers ter wereld
Vinzwemmen is dan geen olympisch onderdeel van de zwemsport, op de Wereldspelen kunnen we wel genieten van deze prachtsport. Flippers, vinnen, hoe je ze ook wilt noemen, hier worden ze gebruikt en het gaat gruwelijk hard. Vandaag staan zeven van de veertien onderdelen op het programma, onderwaterzwemmen, oppervlaktezwemmen en de zogenaamde bi-fin, wat gewoon vrije slag met twee flippers is. Onderwaterzwemmen gaat gruwelijk snel, maar is wat lastig te volgen, en daarom nomineren we de 100 meter oppervlakte voor de mannen als een van de kijktips van de dag, even na 17.10 uur. Op de Europese Spelen in Baku was vinzwemmen twee jaar geleden een demonstratiesport en we kunnen met die beelden dan ook even genieten van de pure snelheid van de 100 meter oppervlakte.

De 100m oppervlakte op de Europese Spelen van 2015 (Bron: YouTube)

Live kijken
Hierboven hebben we al de livestream voor het korfbal gegeven, maar er is natuurlijk meer. Het Olympic Channel van het IOC pakt groots uit met de Wereldspelen, elke dag wordt er nagenoeg de hele dag veelal live sport vanuit Wroclaw uitgezonden, waarna 's nachts van alles herhaald wordt. De officiële livestream van het Olympic Channel is hier te vinden, voor het gedetailleerde uitzendschema kun je dit PDF'je downloaden, we zijn vandaag bij pagina 2: vinzwemmen, inlineskaten, frisbeeën, heerlijk. De mazzelpikken die zich in Duitsland bevinden kunnen overigens Sport1 aanzetten, die zijn er ook bijna hele dagen live bij.