Barguil wint, Aru houdt stand in slijtageslag

De dertiende etappe van de Tour de France, van Saint-Girons naar Foix over 101 kilometer, is gewonnen door Warren Barguil. De renner van Sunweb was de snelste van een kopgroep van vier man.  De Italiaan Aru behield het geel.

Barguil en Voeckler reden gelijk na de officiële start weg. Ze wisten een klein gaatje te slaan. Daarachter bleef het onrustig  en de twee Fransen werden teruggepakt. De volgenden die het probeerden waren Chavanel, Gilbert en De Marchi. Inmiddels was de zieke Fransman Vichot afgestapt.

77 kilometer voor de meet hadden de drie een voorsprong van een minuut op het peloton. In een achtervolgende groep van negen renners daartussen zaten Bauke Mollema en Maurits Lammertink. De eerste klim die moest worden bedwongen was de Col de Latrappe (1ste cat). In het peloton moesten onder meer Grivko en Roland lossen. Vooraan was het De Marchi die Gilbert en Chavanel achter zich liet. Daarachter was het aan het verbrokkelen. De Marchi was als eerste boven. Contador was inmiddels weggereden uit het peloton en kreeg Landa en Barguil mee. Zij wisten in  de afdaling aan te sluiten bij De Marchi, maar de verschillen waren miniem.

Bij de tweede beklimming, Col d'Agnes, waren het Contador en Landa die Barguil en De Marchi achter zich lieten. Quintana was met een paar anderen uit het peloton ontsnapt. Contador en Landa kwamen met een voorsprong van 2,29 op het peloton boven. De groep Barguil/Quintana zat een halve minuut achter de koplopers. De laatste klim van de dag, ook eerste categorie, was de Mur de Péguère. Barguil, Kwiatkowski en Quintana kwamen op zeven seconden van Contador en Landa, maar daarna werd weer terrein prijsgeven.

Op de slotklim liepen Contador en Landa uit, terwijl Kwiatkowski moest lossen uit de achtervolgende groep. Froome leek het intussen moeilijk te hebben in de groep gele trui waar Dan Martin het tempo bepaalde. Vlak onder de top viel de Brit echter aan, maar Aru reed het gat dicht. Vlak onder de top voegden Quintana en Barguil zich bij Landa en Contador.

In de afdaling moest Aru verschillende aanvallen pareren. De groep  gele trui bleef onrustig, en Daniel Martin was de volgende die er uit wegsprong en wel een gat sloeg. Vooraan was het Landa die het meeste kopwerk deed. Froome  probeerde nog een keer weg te springen, maar Aru liet hem niet los. Yates sloot bij Martin aan, maar de groep gele trui zat er niet ver achter.

Vooraan ging Contador de sprint aan, met Barguil erachter. Op de nationale Franse feestdag pakte de Franse drager van de bolletjestrui de  overwinning.