Blokhuijsen prolongeert Nederlandse allroundtitel

Jan Blokhuijsen heeft zondag in Thialf voor het tweede jaar op rij de Nederlandse allroundtitel veroverd. De 27-jarige schaatser wist op de slotafstand Patrick Roest van de eerste plaats af te stoten.

Blokhuijsen moest op de tien kilometer 0,88 seconde goedmaken op de zes jaar jongere Roest. De Noord-Hollander slaagde in die missie door in 13.12,77 tweede te worden op de slotafstand. Tweevoudig juniorenwereldkampioen Roest bleef met 13.27,60 een seconde boven zijn persoonlijk record en dat was niet genoeg voor de nationale titel. Winst op de tien kilometer ging naar Erik Jan Kooiman met 13.07,06. 

Marcel Bosker (19) behield zijn derde plek in het klassement. De in Zwitserland geboren ploeggenoot van Blokhuijsen werd vierde op de slotafstand met een nieuw pr van 13.26,25, zijn eerste NK-medaille. 

Roest mag met zijn tweede plek wel debuteren op het WK allround 4 en 5 maart in het Noorse Hamar. Blokhuijsen en afwezige Sven Kramer waren al zeker van het mondiale kampioenschap door hun podiumplekken bij het EK allround eerder deze maand. Kramer verkoos een trainingkamp boven dit NK. 

Jan Blokhuijsen opnieuw Nederlands kampioen allround. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Jan Blokhuijsen opnieuw Nederlands kampioen allround. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)