FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 januari 2017

Olympisch kampioen en Europees kampioen liggen eruit op het WK handbal

Na een slechte poulefase met drie nederlagen heeft Hongarije in de de achtste finales van het WK handbal voor mannen voor een grote verrassing gezorgd. De Hongaren wonnen met 27-25 van regerend olympisch kampioen Denemarken met 27-25 (13-12). De grote man aan Hongaarse kant was doelman Roland Mikler met vijftien reddingen. Hongarije speelt komende dinsdag in de kwartfinale tegen Noorwegen.

Ook een andere favoriet ging eruit in de achtste finale. Duitsland, regerend Europees kampioen verloor met 20-21 (10-9) van Qatar. Duitsland stond met nog veertien minuten te spelen met vier punten voor, maar moest toch het onderspit delven. Rafael Capote was in de slotfase beslissend voor Qatar met vier doelpunten in de laatste vijf minuten. Qatar speelt dinsdag tegen Slovenië in de kwartfinale.

COC-prijs voor André van Duin

Komiek, acteur en presentator André van Duin en activiste Miriam van der Have hebben zondag de Bob Angelo Penning van het COC gekregen. Voorzitter Tanja Ineke van het COC reikte de penningen uit in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

André van Duin kreeg de prijs "voor de vanzelfsprekende wijze waarop hij als zeer bekende Nederlander al bijna een halve eeuw bijdraagt aan de acceptatie van homoseksualiteit". Het COC roemt de wijze waarop Van Duin vanaf het begin van zijn carrière in de jaren zeventig open was over zijn homoseksualiteit. "Een tijd waarin dat nog verre van vanzelfsprekend was", aldus de belangenvereniging.

Miriam van der Have is de penning toegekend "voor haar voorbeeldige inzet voor de emancipatie van intersekse personen in Nederland en de wereld". Intersekse mensen worden geboren worden met een lichaam dat niet (geheel) voldoet aan de biologische definitie van man of vrouw.

De Bob Angelo Penning is vernoemd naar de schuilnaam van Niek Engelschman, oprichter en eerste voorzitter van het COC. Eerdere winnaars waren onder anderen Erwin Olaf, Boris Dittrich, Paul de Leeuw, en Arie Boomsma.

COC-prijs voor André van Duin
COC-prijs voor André van Duin (Foto: BuzzE)

Plasticetende bacteriën komen eraan!

Sinds de neolitische revolutie is er een primaatsoort behoorlijke dominant geworden op deze planeet: de mens. An sich is dit gegeven niet eens zo heel erg, ware het niet dat andere dieren hier nogal last van hebben. Een voorbeeldje hiervan is onze verslaving aan plastic. Verschillende dieren werken dit onbedoeld naar binnen en komt dit vrijwel onafbreekbare goedje in de voedselketen terecht. In Israël lijken ze voor dit probleem een eindoplossing bedacht te hebben.

Plastic gebruiken we pas relatief kort; vanaf de tijd van onze grootouders (of voor jonge Fok!kers zelfs overgrootouders) kwam dit materiaal in zwang. We verpakken vrijwel alles in plastic. Soms zelfs tot aan het belachelijke af. Zelfs stukjes kaas van 8x8 cm worden tegenwoordig per plakje keurig verpakt in polyetheen. In theorie recyclen we die bende weer, maar in de praktijk gooien we heel veel weg. Dit komt allemaal in de natuur terecht. Naar schatting drijft er momenteel zo'n 250.000 ton van deze rotzooi in de oceanen. Volgens Scientias komt dit neer op vijf biljoen kleine en zelfs nog kleinere stukjes plastic.

Buiten een nodigde cultuuromslag zou het geweldig zijn als de mens tevens een oplossing zou bedenken voor dit wereldwijde probleem. Niet alleen dieren sterven doordat hun maag geblokkeerd wordt door plastic; uiteindelijk komt het ook op ons bordje terecht. 18 procent van de vissen zou al plastic in hun binnenste hebben zitten. Wetenschappers van de universiteit van Ben Goerion in Beer-Sheva, Israël, hebben uitgerekend dat 'we' jaarlijks 300 miljoen ton aan plastic produceren. Als we deze lijn doortrekken dan zou tegen 2050 de totale hoeveelheid gewicht hiervan hetzelfde zijn als het gewicht van al het leven in de oceanen. Zij bedachten daarom een oplossing: genetisch gemanipuleerde bacteriën.

De eencelligen met de naam Pseudomonas Putida bleken uitstekend geschikt te zijn om ander werk te gaan verrichten. Ze kregen een kleine aanpassing, waardoor ze nu in staat zijn om PET (Polyethyleentereftalaat) op te smikkelen. Dit type kunststof wordt veelvuldig gebruikt door verschillende industrieën om ons -de plasticjunks- weer een tijdje aan te kunnen laten modderen.

Er moet nog veel onderzoek gedaan worden om de bacterie uiteindelijk op grote schaal in te kunnen gaan zetten, maar de eerste resultaten zijn bemoedigend. Andere wetenschappers is het in het verleden gelukt om ook andere bacteriën te vinden die ook in staat waren om plastic af te breken door het simpelweg op te eten. Om een of andere reden is hier nog weinig mee gedaan. Misschien is het een kwestie van willen.


Een kleine uitleg



'Britse regering verzweeg mislukte rakettest'

De Britse regering heeft vorig jaar een mislukte test met een Trident-atoomraket verzwegen, enkele weken voordat het Lagerhuis over modernisering van de Britse kernmacht moest beslissen. Dat heeft de Sunday Times bericht.

Een Trident II D5-raket zonder kernlading raakte uit koers nadat de raket in juni voor de kust van Florida werd gelanceerd vanuit een onderzeeër. In plaats van naar de oceaan, boog de raket af naar de Amerikaanse kust.

Een zegsman bij de Britse marine zei dat de "rampzalige mislukking" paniek veroorzaakte bij de regering. Omdat de geloofwaardigheid van de Britse afschrikkingsmacht op het spel stond, besloot de regering er niets over naar buiten te brengen.

De onderzeeër HMS Vengeance was in december 2015 na een vier jaar durende opknapbeurt van 400 miljoen euro weer in de vaart genomen. Het ministerie van Defensie ontkende in een reactie tegenover The Guardian niet dat de raket uit koers raakte, maar noemde de proef om het schip en de bekwaamheid van de bemanning te testen toch geslaagd.

'Britse regering verzweeg mislukte rakettest'
'Britse regering verzweeg mislukte rakettest' (Foto: ANP)

Inauguratieopkomstfoto was van 11:43 's morgens

Zie de update onderaan dit bericht!

De foto waarin de opkomst van de inauguratie van Donald Trump wordt vergeleken met die van Barack Obama acht jaar geleden blijkt afkomstig van ongeveer 8:43 's morgens. Uren vóór de daadwerkelijke inauguratie.

Media over de hele wereld verspreidden onderstaande foto en vergeleken de opkomst van beide presidenten met elkaar. Dit 'nepnieuws' verspreidde zich als een lopend vuurtje, maar nu blijkt er dus mogelijk weinig van het beeld te kloppen.

Wat wel vast staat is dat de opkomst ruim lager was dan bij Obama het geval was, maar het verschil in de afbeelding hieronder is niet erg realistisch.

De bewuste 'foto'. Links Obama om 11:30, een half uur voor de inauguratie. Rechts Trump, 8:43, ruim 3 uur voor de inauguratie
De bewuste 'foto'. Links Obama om 11:30, een half uur voor de inauguratie. Rechts Trump, nog vóór 8:43, ruim 3 uur voor de inauguratie 

Onderstaand screenshot van de live-uitzending van CNN geeft rechtsonderaan echter het precieze tijdstip aan. 8:43 's morgens. Drie uur en 17 minuten voordat de inauguratie plaats zou vinden. Bovenstaande foto is, gezien het feit er hieronder meer mensen te zien zijn, zelfs van nog iets vroeger.

8:43 AM E.T., oftewel 8:43 's morgens, lokale tijd
8:43 AM E.T., oftewel 8:43 's morgens, lokale tijd

Kijk gerust zelf nog eens naar de speech, vanachter Trump gefilmd in 4k VR. Sleep je muis om rond te kijken:

Over de relevantie van de opkomst valt te discussiëren natuurlijk. Trump is voorlopig de nieuwe president van de VS en zal dat waarschijnlijk de komende vier jaar blijven. Een lage opkomst verandert daar niets aan.

Update:

Speurende FOK!kers hebben ontdekt dat op CNN de E.T. en P.T. (Eastern Time en Pacific Time) elkaar afwisselen. Uit het screenshot valt af te leiden dat het gaat om het tijdstip 8:43 AM P.T.  Dat is de tijd aan de westkust van de Verenigde Staten en derhalve 11:43 AM E.T.

Dat houdt in dat het tijdstip overeen zou komen met de eerdere berichten.

Over de totale aantallen bezoekers wordt nog slechts gespeculeerd. Schattingen daarin lopen uiteen van 165.000 tot 900.000 (en 1,5 miljoen door Trump zelf). Wel waren er door de organisatie zelf 250.000 mensen binnengehaald die vooraan in 'de bubbel' zaten. Dat zou betekenen dat er minimaal 250.000 personen aanwezig waren, plus de heel en deels gevulde vakken achter de voorste bubble.

Welke schatting correct is zullen we nooit weten omdat de officiële tellingen en schattingen na controverse in 1995 niet meer worden gegeven.

Lieve Marokkaan geeft iPhone terug

Toen de Groningse Sabrina Kram na een avondje stappen haar iPhone kwijt was, was ze er van overtuigd dat ze hem ook echt voorgoed kwijt zou zijn. Echter, het geluk was met haar, ze kreeg op bijzondere wijze haar telefoon nog binnen het uur terug uit handen van een agent. 

Waarschijnlijk was Sabrina haar telefoon onderweg verloren, want toen de half-Marokkaanse Tobias Stamhuis met zijn vriend uit de kroeg kwam, zag hij een hoesje op de grond liggen: "Ik gaf er een trap tegenaan, en toen zat er een telefoon in. Toen had ik ineens een supermooie telefoon in mijn handen. Wat moest ik daar nou mee?" Hij en zijn vriend Leon besluiten een videoboodschap op te nemen voor de eigenaresse en overhandigen daarna de telefoon aan een surveillerende agent. 

Sabrina sprak even later toevallig dezelfde agent aan met de vraag of er een algemeen gevonden-voorwerpen punt was. De agent overhandigde Sabrina na wat controlevragen haar telefoon met de mededeling dat de vinder een filmpje had achtergelaten voor haar op haar telefoon. Bekijk hieronder de volledige post van Sabrina en het filmpje. #eindgoedalgoed

Graag delen, ik wil deze lieve Marokkaan graag beloning geven!!! Goede mensen bestaan nog! Ik ben heerlijk onverwachts een avondje op stap, eet nog een broodje shoarma in de bienvenue en bestel een taxi. Onderweg naar de taxi kom ik er achter dat m'n telefoon weg is! 😱 Ben ik beroofd? Ben ik hem verloren of vergeten bij bienvenue? Terug en kijken,. ze werken niet mee daar en ik ga er vanuit dat ik m'n IPhone 6s kwijt ben! 😞... Mn lieve vriendinnetje Giusi stuurt korte appje zodat ze in het beeldscherm staan: breng mobiel naar politie in ruil voor beloning of bel dit nummer 06.... Toch wil ik een agent aanspreken om te vragen wat ik het beste kan doen. De beste agent vraagt wat voor telefoon, wat voor hoesje en m'n toegangscode. Wat??? Neee!!! 😁 Hij vist hem zo uit zn broekzak en zegt dat ik maar even tussen de filmpjes moet kijken... ik tref onderstaand filmpje aan en koop meteen bij de avondwinkel een lot voor de loterij. Nee dat laatste is een grapje!! Super super super bedankt! Ik ben mij er van bewust dat mijn telefoon het met jullie 2en getroffen heeft en kan dit niets anders dan prijzen!!! Graag kom ik in contact met onderstaande heren!! 😃 Jullie zijn de beste!!! #ErgaatnietsbovenGroningen #lievemarokkaan #beloning #dankjullie #stappen #telefoonkwijt #teruggekregen #goedemensenbestaannog

Geplaatst door Sabina Kram op zaterdag 21 januari 2017

Live wedden op porno: raad het zaad!

Zoals het een ware sportliefhebber betaamt nam uw redacteur eens een kijkje bij de wedkantoren voor een extra zakcentje. Bij 1XBet zien we de gebruikelijke sporten bij de liveweddenschappen staan, denk aan de Russische tafeltenniscompetitie en de Koeweitse basketbalcompetitie, allemaal heel normaal. Het werd vreemder toen bleek dat je op potjes Mortal Kombat kunt wedden, maar nog verder in het rijtje stond toch wel de meest opmerkelijke kop: 'Porno', viel er te lezen. 

Uit niks meer dan pure nieuwsgierigheid - van dergelijke vunzigheid moet hij natuurlijk niks hebben - keek uw redacteur eens wat dat nou allemaal was. Wat blijkt? Je kunt bij dit prachtige wedkantoor inderdaad live wedden...op porno! Het werkt allemaal best simpel. De vriendelijke mensen van 1XBet zetten elk kwartier een pornofilmpje op en jij en ik kunnen ons geld inzetten op wat er zoal te zien zal zijn. 

De eerste benodigdheden voor een pornofilm zijn naar verluidt - want uw redacteur heeft hier hélemaal niks mee - de acteurs, en daar kunnen we als eerste een lieve duit aan verdienen. Als we gaan kijken naar een negerin die uitgewoond wordt kunnen we voor elke euro al €25 in de zak steken. Een Aziatische dame die alle hoeken van de kamer te zien krijgt levert zelfs bijna vijftig keer de inzet op. Mannen uit dezelfde omstreken zijn schijnbaar zeldzamer, want als we een Aziatisch genotsknotsje te zien krijgen is het helemaal feest: dan kun je maar liefst 89 keer je inzet terug krijgen. 

Als we ons geld hebben ingezet op de rassen van de acteurs, de haarkleur van de lieftallige dame in kwestie en het al dan niet hebben van tattoeages, wordt het tijd voor serieuzere zaken: wat gaan ze doen? Met een notering van 2,35 lijkt de kans aanzienlijk dat de ster van de film de ster van de actrice van de achteringang kennis gaat laten maken met zijn batsbajonet (©Djeez), iets wat warempel gebeurde op het moment dat ondergetekende deze zin zat te typen, kassa! 

Live wedden op porno, inclusief livestream! (Bron: 1XBet)
Live wedden op porno, inclusief livestream! (Bron: 1XBet)

We kunnen verder kiezen uit een scala aan meer exotische bezigheden. Pak je portemonnee erbij als je Donald Trump ineens in beeld ziet, want als men in het filmpje begint te urineren en je hebt daar op ingezet krijg je bijna negentig keer je geld terug. Over een 'golden shower' gesproken! Ook de aanwezigheid van een gloryhole - wat het ook moge zijn, zoals gezegd heeft uw nederige schrijver hier de ballen verstand van - kan je met 77 keer de inzet een rijk en voldaan mens maken. 

Een vies rokende actrice is overigens helemaal een reden om te juichen, want je krijgt er maar liefst honderd keer je inzet voor terug. Als meneer zijn hele vuist naar binnen ragt kun je voor elke euro weer tachtig euro bijschrijven, terwijl het simpelweg voldoen aan de basisveiligheidsvoorschriften - het gebruik van een condoom, want ook hier kunnen we geld op inzetten - je geld al kan doen verzesvoudigen. 

Aan alles komt een einde en dat geldt ook voor deze vuiligheid waar, om het nog maar eens te benadrukken, uw redacteur uiteraard helemaal niks mee heeft. Niet getreurd, want we kunnen er ook nog eens op wedden hoe alles precies tot een goed einde gebracht wordt. Tijd voor een spelletje 'Raad het Zaad'! De grote favoriet, met een notering van 1,65, is de klassieker - zo heeft ondergetekende zich laten vertellen: het gezicht, de tieten (op de maat waarvan we niet eens geld in kunnen zetten, wat een zakkenklopperij) of de buik. Het wisselt een beetje per keer, maar als meneer zijn spermaspeer ledigt in de vagijn van de lieve dame kun je voor elke ingezette euro toch al snel zo'n vier euro terug verwachten, juichen! 

Op de weddenschappen kan overigens zo'n vijftig euro per keer ingezet worden. Veel fapplezier wedplezier

Zware tijd voor nagellakkende Tijn

Tijn Kolsteren, die tijdens Serious Request 2,5 miljoen euro ophaalde met zijn nagellak-actie, heeft een zware tijd achter de rug. De ouders van het zesjarige jongetje hebben via 3FM laten weten dat de gezondheid van Tijn hard achteruit gaat.

"Het was voor ons zeer pijnlijk om te moeten zien dat de gezondheid van Tijn tijdens kerst zienderogen achteruit ging, zodat Tijn direct na kerst weer bestralingen moest ondergaan", schrijven zijn ouders Gerrit en Jolanda. Het gezin had graag lang willen nagenieten van het succes van Tijns nagellak-actie, maar 'dit was ons echter helaas niet gegeven'.

Het gezin is 'zeer dankbaar' dat ze de moeilijke periode hebben kunnen afwisselen 'met leuke en bijzondere uitje, die voor ons werden mogelijk gemaakt'. Zo ging Tijn met zijn broer en ouders naar Disneyland Parijs en brengt het gezin zondag een bezoek aan voetbalclub PSV.

Rolstoel
Tijn heeft 'ernstige problemen gekregen met lopen'. "Een rolstoel voor grote afstanden is onafwendbaar geworden." Dat heeft het plezier van het gezin echter niet in de weg gestaan. "Hoewel er ook een paar moeilijke momenten zijn geweest, hebben wij hoofdzakelijk veel van elkaar kunnen genieten en hebben wij ook veel gelachen."

Tijn lijdt aan terminale hersenstamkanker (DIPG), een zeldzame ziekte die jaarlijks in Nederland bij vijftien tot twintig kinderen wordt vastgesteld. Hij meldde zich vorige maand bij het Glazen Huis in Breda met zijn actie Lak Aan. Tijn heeft vermoedelijk nog hooguit een paar maanden te leven en wilde iets bijzonders doen voor zijn laatste editie Serious Request.

Zware tijd voor nagellakkende Tijn
Zware tijd voor nagellakkende Tijn (Foto: BuzzE)

Ronald Mulder pakt nationale sprinttitel

Ronald Mulder en Ireen Wüst heeft zich zondag in Thialf voor de eerste keer in hun schaatscarrière gekroond tot Nederlands kampioen sprint.
Mulder ging na drie afstanden al aan de leiding en wist zijn titel extra glans te geven door de afsluitende duizend meter een tijd van met 1.09,14 te winnen. 

Jan Smeekens eindigde slechts als negende op de slotafstand in 1.10,94, maar de 500 meter-specialist werd nog wel tweede in het eindklassement, op meer dan een punt van de winnaar. Pim Schipper schoof door een derde plek op de tweede kilometer (1.09,82) op naar het brons.

Dai Dai Ntab was eerder op dag samen met Smeekens de snelste op de 500 meter in 34,94, maar door een achtste plek op de 1000 meter (1.10,89) belandde hij net naast het podium. Hein Otterspeer won zaterdag de eerste 1000 meter en stond halverwege het NK op de derde plaats, maar de kampioen van 2015 liep kort na de start van de tweede 500 meter een liesblessure op en liet moest zich vervolgens afmelden voor de laatste afstand. 

Ronald Mulder is door het goud op het NK ook geplaatst voor het WK sprint, dat op 25 en 26 februari wordt gehouden in het Canadese Calgary. Kai Verbij en Kjeld Nuis waren door hun podiumplek op het EK sprint van twee weken geleden al zeker van het wereldkampioenschap en daarom niet in aanwezig Heerenveen dit weekend.

Een uur Sniper Elite 4-gameplay

Ontwikkelaars van Rebellion Developments laten ons een uur gameplay zien van San Celini, het eerste level van Sniper Elite 4. Je kan uitgebreid instellen hoe moeilijk ieder onderdeel van de game is. Denk aan hoeveel last je hebt van de wind of de terugslag van je wapen.

 

Het is niet een waarheidsgetrouwe weergave van het spel. Het is namelijk een oude versie en omdat zij Sniper Elite 4 al vaker hebben gespeeld, hebben zij ook geld en xp te besteden. De ontwikkelaars kopen meteen een betere mijn en stellen een extra vaardigheid in. Het is in de eerste vijf minuten a; duidelijk hoe Sniper Elite 4 zich wil onderscheiden van een vergelijkbare game als Sniper Ghost Warrior. De oudere Tweede Wereldoorlog-wapens, de arcade-achtige interface en het melige commentaar maakt al snel duidelijk dat de sfeer een stuk lichter is. Als eerste is er de tutorial om je doorheen te worstelen. De complete verhaalmodus kun je met z’n tweeën in co-op spelen. De Survival-modus is voor maximaal vier spelers en in de multiplayer kun je met twaalf scherpschutters aan de slag. Natuurlijk is de karakteristieke kill cam er nog steeds en op 30:44 kun je genieten van een listig schot op een granaat. Maar ook zonder geweer kun je de kill cam activeren, zoals op 1:18:12 waar je knie het zware werk doet. Vanaf nu kunnen we elke week een stream verwachten van Sniper Elite 4, met ook de multiplayer-modi. Sniper Elite 4 is vanaf Valentijnsdag beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Fleetwood wint, Luiten 29ste

Golfer Tommy Fleetwood heeft het Abu Dhabi HSBC Championship op zijn naam geschreven. De Engelsman had één slag minder nodig dan de Spanjaard Pablo Larrazábal en de Amerikaan Dustin Johnson, die de tweede plaats deelden. Het was voor de 29-jarige de tweede zege op de Europese Tour na het Johnnie Walker Championship in 2013. 


Joost Luiten sloot het toernooi af als 29ste. Met rondes van 72, 70, 70 en 70 kwam de Rotterdammer nooit in aanmerking voor een toppositie. Volgende week staat voor Luiten het Qatar Masters op het programma waar ook Pierre Verlaar Jr aan meedoet.

La La Land best bezochte Gosling-film ooit

De succesvolle musical La La Land heeft inmiddels meer dan 220.000 bezoekers getrokken in de Nederlandse bioscopen. Daarmee is het de best bezochte film van acteur Ryan Gosling in de Nederlandse bioscopen ooit, maakte distributeur Independent Films zondag bekend.

Het vorige record stond op naam van de komedie Crazy, Stupid, Love uit 2011, die in Nederland 213.000 bezoekers trok. La La Land is een van de grote favorieten voor de Oscars, die eind februari worden uitgereikt. De musical vertelt over de liefde tussen een jazzpianist (Gosling) en een jonge actrice (Emma Stone).

De musical won eerder ook een recordaantal Golden Globes en werd door de Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot de beste bioscoopfilm van 2016. La La Land draaide in eerste instantie in 86 zalen; dat aantal is inmiddels uitgebreid naar honderd. Opvallend is dat het aantal bezoekers voor de musical toeneemt naarmate de film langer in de bioscopen te zien is. Dit wijst vermoedelijk op een goede mond-tot-mondreclame.

Ook zijn er diverse BN'ers die de film op Twitter hebben omarmd.

La La Land best bezochte Gosling-film ooit
La La Land best bezochte Gosling-film ooit (Foto: BuzzE)

Honkballer Ventura (25) verongelukt

Honkballer Yordano Ventura is omgekomen bij een auto-ongeluk in de Dominicaanse Republiek. De werper van Kansas City Royals is 25 jaar geworden. Het tragische nieuws werd zondag bevestigd door zijn bureau ISE Baseball, en de Royals.

In 2015 wonnen de Royals voor de tweede keer in de historie de World Series. Ventura was in die finale de startende werper in het derde duel.

We are heartbroken. #RipAce pic.twitter.com/1LXyGwxwZ0

— Kansas City Royals (@Royals) 22 januari 2017

Bij een ander ongeluk op de Dominicaanse Republiek kwam voormalig Major League-honkballer Andy Marte om het leven. De oud-honkballer van Atlanta Braves, Arizona Diamondbacks en Cleveland Indians werd 33 jaar.


Duitsland pakt terreurverdachte op

Duitsland heeft een terreurverdachte opgepakt die mogelijk samenwerkte met een jongen die in Wenen werd gearresteerd omdat hij plannen had voor een aanslag. Speciale eenheden hielden de terreurverdachte aan in de plaats Neuss in Noordrijn-Westfalen. Dat gebeurde zaterdag, maakte justitie in Duitsland zondag bekend.

De politie in Wenen hield vrijdag een 17-jarige jongen aan nadat er aanwijzingen waren dat hij een aanslag voorbereidde. Waar die zou moeten plaatsvinden, is niet bekend. De Oostenrijkse autoriteiten kwamen in actie na tips van buitenlandse veiligheidsdiensten. De autoriteiten spraken eerst van een 18-jarige verdachte maar corrigeerden dat later.

Volgens de Duitse justitie was de Weense verdachte bij de man in Neuss te gast en heeft hij daar geslapen. De twee zouden aanslagen op het Duitse leger hebben besproken. Volgens het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken is de samenhang tussen de twee arrestaties "evident".

Het Duitse Focus Online meldde zondag dat de in Duitsland gepakte verdachte bomaanslagen wilde plegen op Duitse politiemensen en militairen. Samen met de Weense verdachte zou hij in een huis in Neuss hebben geëxperimenteerd met het maken van springstoffen.

Duitsland pakt terreurverdachte op
Duitsland pakt terreurverdachte op (Foto: ANP)

Noorse langlaufers winnen prachtige estafette

In het Zweedse Ulricehamm is zondag voor de tweede keer in dit World Cup-seizoen een estafette gehouden voor de langlaufers. Met name bij de mannen werd het een prachtige strijd, hoewel ook om de podiumplekken bij de vrouwen flink geknokt werd.

De vrouwen legden elk vijf kilometer af: de eerste twee van elk team deden dat in klassieke stijl, de nummers drie en vier in de vrije stijl. Na de eerste groep ging Noorwegen 1 verrassend genoeg niet solo op kop. Ingvild Flugstad Østberg had de Zweedse Ida Ingemarsdotter, de verrassend sterke jonge Sloveense Anamarija Lampic en Lotta Udnes Weng van Noorwegen 2 nog bij zich. 

De tweede loopster van Noorwegen 1 bracht snel orde op zaken. Tour de Ski-winnares Heidi Weng ging er vandoor en hoewel het gat nooit echt groot werd konden Astrid Uhrenholdt Jacobsen en Marit Bjørgen de zege onbedreigd binnenhalen. Daarachter werd wel een mooie strijd uitgevochten, met name tussen Duitsland, Zweden 1 en de VS. De voorlaatste Duitse, de jonge Victoria Carl, moest lossen maar kon zich toch terugvechten, waardoor slotloopster Sandra Ringwald zich in de sprint om plek twee kon mengen. Die wist ze toch wel verrassend te winnen van de Zweedse Hanna Falk, terwijl de in topvorm verkerende Amerikaanse Jessica Diggins genoegen moest nemen met de vierde plek. 

De wedstrijd bij de mannen was een stuk spannender, ook al gebeurde er onderweg niet noemenswaardig veel. Het was echter bijzonder dat een hele grote groep bij elkaar bleef: maar liefst negen teams zagen hun slotlopers gezamenlijk op de finish afstevenen. De Zweed Calle Halfvarsson opende de eindsprint en leek gesteund door de duizenden thuisfans een goede kans te maken, maar het was de Noor Finn Haagen Krogh die de rapste benen had. Hij troefde Halfvarsson af, die nog maar net de Canadees Len Valjas achter zich kon houden. Canada kon juichen, want voor het eerst in de geschiedenis stond een Canadese estafetteploeg op het podium van een wedstrijd in de World Cup.

De mooie finish van de mannenestafette (Bron: YouTube)

Dodental Farindola loopt op

Reddingswerkers in Farindola hebben zondag nog een lichaam ontdekt in het door een lawine bedolven hotel Rigopiano in Midden-Italië. Dat meldt de brandweer. Daarmee loopt het dodenaantal sinds woensdag op tot zes. Er worden nog 23 personen vermist.

Negen mensen werden gered vanonder het puin. Twee andere mensen overleefden de lawine, omdat zij buiten stonden toen het gebouw getroffen werd. Door de aardbevingen in het gebied en de hevige sneeuwval wilden veel gasten woensdag al vertrekken, maar de toegangsweg naar het hotel was onbegaanbaar. De hoteleigenaar had zich vlak voor het drama daarover in een mail nog beklaagd bij de prefect.

Reddingswerkers blijven onder barre weersomstandigheden doorzoeken, maar de kans nog overlevenden aan te treffen wordt kleiner.

De overlevenden hielden zich in leven door sneeuw te eten.

Dodental Farindola loopt op
Dodental Farindola loopt op (Foto: ANP)

Pc-eisen For Honor bekendgemaakt

Vanaf volgend weekend mogen enkele gelukkigen rondrennen in de bèta van For Honor. Als je uitgekozen bent, dan moet je wel zeker weten dat je pc de game kan draaien. De minimumeisen zijn stevig, maar niet onoverkomelijk voor een serieuze pc-gamer.

For Honor is speelbaar met muis en toetsenbord, maar ook met veruit de meeste controllers. Zelfs een OUYA-controller wordt genoemd, dus dat lijkt mij afdoende. De ondergrens voor videokaarten ligt bij de Nvidia GTX660 en de AMD HD6970 met ten minste 2 GB aan VRAM. Mocht je nog mee willen dingen voor toegang tot de bèta, klik dan hier. Alles wat je kunt verwachten in de bèta staat hier uitgebreid beschreven.

Minimum eisen:

  • OS: Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only)
  • Processor: Intel Core i3-550 | AMD Phenom II X4 955 or equivalent
  • Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX660/GTX750ti/GTX950/GTX1050 met ten minste 2 GB VRAM
  • AMD Radeon HD6970/HD7870/R9 270/R9 370/RX460 met ten minste 2 GB VRAM
  • Intern geheugen (RAM): 4GB
  • Resolutie van je monitor: 720p@30FPS
  • Video-instellingen in menu: Low
  • VSync: Off

Aanbevolen:

  • OS: Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only)
  • Processor: Intel Core i5-2500K | AMD FX-6350 or equivalent
  • Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX680/GTX760/GTX970/GTX1060 met ten minste 2 GB VRAM AMD Radeon R9 280X/R9 380/RX470 with 2 GB VRAM or more
  • Intern geheugen (RAM): 8GB
  • Resolutie van je monitor: 1080p@ ~60FPS
  • Video-instellingen in menu: High
  • VSync: Off

Volledig ondersteunde controllers:

  • Microsoft Xbox 360
  • Microsoft Xbox One
  • Microsoft Xbox One Elite
  • PlayStation 4 (Original/Pro)

Controllers die extra drivers nodig kunnen hebben:

  • Elke Xbox-compatible controller, die niet van Microsoft is
  • Logitech Chillstream
  • OUYA-controller
  • Steam-controller
  • PlayStation 3-controller

Melo: "Ik zou Robben zo weer een schop geven"

Felipe Melo wordt gehaat in eigen land sinds hij op het wereldkampioenschap voetbal in 2010 een rode kaart kreeg in de kwartfinale tegen Nederland. Toch heeft de Braziliaanse middenvelder daar nog altijd geen spijt van.

"Als ik eerlijk moet zijn: mocht ik terug kunnen in de tijd en opnieuw in zo’n situatie terechtkomen, dan zou ik Robben zo weer een schop geven”, aldus Melo zaterdag in het televisieprogramma Esporte Espectacular op de Braziliaanse zender TV Globo. Voor zijn uitsluiting verlengde hij met zijn kruin ook al een pass van Wesley Sneijder, wat de gelijkmaker betekende.

Melo werd daardoor bijna persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor de uitschakeling van Brazilië. Na het WK in Zuid-Afrika werd hij dan ook niet meer opgeroepen voor de nationale ploeg.

De 33-jarige Melo keerde na elf jaar Europa deze maand weer terug naar Brazilië. Hij mocht vertrekken bij Inter en tekende voor drie seizoenen bij landskampioen Palmeiras.


Melo krijgt zijn rode kaart voor het natrappen op Robben (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Uitslag PSV - sc Heerenveen

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen PSV en sc Heerenveen. De Friezen waren dankzij een hattrick van Ghoochannejhad dicht bij de zege maar de thuisploeg boog door twee treffers in de slotfase een 2-3 achterstand om in een 4-3 overwinning.

PSV

4 - 3

sc Heerenveen

 32' Pröpper
 40' Pereiro
 89' v.Ginkel
 90' Moreno
   5' Ghoochannejhad
 54' Ghoochannejhad
 80' Ghoochannejhad
 
 Gele kaart: Guardado, Moreno, (PSV), St.Juste, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.900
Arbiter: Nijhuis
Bijzonderheden: Pereiro mist pen.(76)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Moreno
Willems (Brenet/76)
Pröpper
Guardado
v.Ginkel
Pereiro (S.de Jong/77)
L.de Jong
Ramselaar (Jozefzoon/82)
  Mulder
Marzo
St.Juste (Facey/82)
Schmidt
Bijker
v.Amersfoort (ödegaard/58)
Thorsby
Kobayashi
Zeneli (Slagveer/78)
Ghoochannejhad
Larsson

Primeur voor Wüst; voor het eerst Nederlands kampioene sprint

Er was nog een titel niet gewonnen door Ireen Wüst en dat is het Nederlands kampioenschap sprint. Tot vandaag, ze wist op de laatste 1000 meter de minieme voorsprong op Sanneke de Neeling (0,05 seconde) goed te maken en werd daardoor Nederlands kampioen. 

De 30-jarige wüst klokte een winnende tijd van 1.15,76, terwijl De Neeling tot 1.17,43 kwam. De titelverdedigster zakte zelfs naar de derde plaats in het eindklassement. Anice Das eindigde in 1.17,20 als vierde op de slotafstand en klom daardoor naar de tweede plaats. De 31-jarige Friezin stond nog niet eerder op het podium bij een NK sprint. De Neeling moest genoegen nemen met brons.

Wüst mag door haar nationale titel naar het WK sprint in Calgary, maar de kopvrouw van Team Justlease.nl liet zaterdag al weten dat ze het toernooi zo goed als zeker zal overslaan. Het toernooi staat een week voor het WK allround in Hamar gepland. Das en De Neeling zullen daarom hoogswaarschijnlijk de laatste twee WK-tickets krijgen. Jorien ter Mors was door haar podiumplek bij het EK sprint al zeker van deelname in Calgary. De Enschedse sloeg daarom NK sprint voor wat het was. 

Die Welt: Italië wilde Amri als lokaas

De Tunesiër Anis Amri, die eind vorig jaar op een kerstmarkt in Berlijn twaalf mensen doodde door er met een vrachtwagen op in te rijden, zou door de Italiaanse inlichtingendienst zijn gebruikt om meer informatie te verwerven over extremistische cellen. Dat schrijft het Duitse blad Welt am Sonntag, dat zich beroept op anonieme bronnen binnen de geheime diensten.

Volgens het weekblad had Italië Amri al bij aankomst op Sicilië in 2011 terug kunnen sturen naar Tunesië, dat zijn identiteit destijds al had bevestigd. Iets wat de Italiaanse autoriteiten ontkenden. Bovendien zou Italië de radicale Amri in 2015 vrij hebben gelaten met het idee hem als lokaas in te zetten in Italië, maar raakten ze zijn spoor bijster.

Die Welt: Italië wilde Amri als lokaas
Die Welt: Italië wilde Amri als lokaas (Foto: ANP)

Australian Open: Nederlands succes gemengde dubbels, Rojer uit herendubbel

De eerste ronde van het gemengd dubbelspel op de Australian Open heeft zondag Nederlands succes opgeleverd. Twee van de 32 deelnemende duo's hebben een Nederlander erbij en die zijn beiden door naar de achtste finales.

Jean-Julien Rojer speelt in Melbourne samen met de Kroatische Darija Jurak. Ze hadden een pittige loting, want met Max Mirnyi uit Wit-Rusland en de Taiwanese Chan Hao-ching stonden de nummers vier van de plaatsingslijst tegenover hen. Toch lieten Durak en Rojer zich er geen moment van door de wijs brengen. In een uurtje was de klus geklaard: 6-4, 6-2.

Michaëlla Krajicek hoopt zich met de Zuid-Afrikaan Raven Klaasen de boeken in te slaan in Melbourne. Dat begon met een zware wedstrijd tegen Treat Huey uit de Filipijnen en Andreja Klepac uit Slovenië, vorig jaar nog goed voor de halve finales. Het duo won de tiebreak in de eerste set, maar Krajicek en haar kompaan wonnen de tiebreak in het tweede bedrijf. De 'supertiebreak' leverde de winst op voor Krajicek en Klaasen: 6-7 (6), 7-6 (5), 10-8. 

Voor Rojer was de zege met Jurak een goedmakertje voor zijn wedstrijd in het herendubbel, eerder op de dag. Samen met Horia Tecau ging de Nederlander in de achtste finales ten onder tegen het Australische wildcardduo Marc Polmans en Andrew Whittington. De jonge Australiërs waren twee keer de sterkste in de tiebreak en plaatsten zich knap voor de kwartfinales: 6-7 (5), 6-7 (5). 

Nederlandse (39) verongelukt op Hawaï

Een Nederlandse vrouw is eerder deze week om het leven gekomen op Hawaï. De 39-jarige vrouw uit Maastricht is daar verongelukt, zo bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag berichtgeving van 1Limburg.

Het ministerie doet geen mededelingen over wat er precies is voorgevallen. Volgens lokale media trof een jetskiër het lichaam van de vrouw woensdag aan in het water. Er wordt rekening mee gehouden dat de vrouw tijdens een trektocht van een klif is gevallen.

Nederlandse (39) verongelukt op Hawaï
Nederlandse (39) verongelukt op Hawaï (Foto: ANP)

Verdachte steekpartij bioscoop rookte joint

De verdachte van de steekpartij die zaterdagavond laat in een Haagse bioscoop plaatshad, had een joint gerookt. Een aantal bezoekers had aan het begin van de film aan de man gevraagd de joint uit te maken. Een halfuur later haalde de 23-jarige Amsterdammer echter plotseling uit naar de vrouw naast hem en stak haar in een arm, meldde de politie zondag.

Een andere man schoot te hulp waardoor de 20-jarige Haagse vrouw de zaal van Pathé Cinema aan het Spui kon verlaten. Een medewerker ving haar op.

De Amsterdammer werd intussen onder controle gehouden door twee bezoekers en overgedragen aan de beveiliging. De politie nam de Amsterdammer uiteindelijk mee naar het bureau. Hij zit nog vast. Ambulancemedewerkers hebben de Haagse ter plaatse aan haar verwondingen behandeld.

Video

Ogier wint Rally van Monte Carlo voor nieuw team

Sebastien Ogier heeft zondag met bijrijder Julien Ingrassia voor de vierde keer op rij de Rally van Monte Carlo gewonnen, de openingsrally van het WK. De Fransman, al vier jaar op rij winnaar van de wereldtitel, had gedurende de week wel enig geluk nodig.

Al sinds de start van de rally op donderdagavond ging de Belg Thierry Neuville aan de leiding. Hij bouwde zijn voorsprong op onder meer Ogier gestaag uit, maar zaterdag ging het fout. Tijdens de dertiende proef brak de ophanging van zijn Hyundai i20, wat hem meer dan een half uur koste. Ogier nam de leiding over en kreeg op zondag nog een gelukje mee: de Est Ott Tänak was de enige die nog binnen een minuut van Ogier stond, maar de teamgenoot van de Fransman kreeg motorproblemen met zijn Ford Fiësta.

In de laatste proeven kon Ogier het daardoor relatief rustig aan doen, want zijn leidende positie kwam niet meer in gevaar. Zondag zette Neuville in de zeventiende en laatste proef nog eens alles op alles, wat de Belg toch nog een mooie proefwinst opleverde. Tänak stortte zich in de slotproef als een gek naar beneden op de besneeuwde afdaling, waardoor hij Dani Sordo achter zich hield en als derde eindigde. De Fin Jari-Matti Latvala werd derde.

Voor Ogier was het succes enigszins onverwacht. Krap een maand geleden tekende hij bij zijn nieuwe team, M-Sport, en dat hij na weinig voorbereiding nu al zou winnen had hij naar eigen zeggen nog niet aan zien komen. 

Van der Haar wint verrassend WB-wedstrijd veldrijden in Hoogerheide

Lars van der Haar heeft de Grote Prijs Adrie van der Poel gewonnen. Op het snelle parcours in Hoogerheide won hij na een lange solo. Op plaats twee en drie finishten zijn ploeggenoten Tom Meeusen en Corné van Kessel. Favoriet Mathieu van der Poel had niet zijn dag en finishte slechts in het achterveld.

Na de start bleef lange tijd een grote groep bij elkaar. Bij het ingaan van de derde ronde ging Clement Venturini in de aanval, maar vanwege het snelle parcours kwam de Fransman niet weg.

In de volgende ronde ging Van der Poel samen met Venturini in de aanval. Van der Haar maakte vanuit de achtervolgende groep de sprong naar het tweetal. Een halve ronde later waren ook de overige achtervolgers weer aangesloten.

Vervolgens versnelde Van der Haar. Zijn ploeggenoot Meeusen drukte het tempo in de achtervolgende groep. Doordat de achtervolgers vooral naar elkaar keken wist de Woudenberger zijn voorsprong ronde na ronde uit te breiden naar vijftig seconden. Van der Poel was toen inmiddels naar achteren afgezakt. Vanwege een zware trainingsstage in Spanje had hij last van vermoeide benen.

De zege voor Van der Haar kwam niet meer in gevaar. Voor de renner van Telenet-Fidea is dit de tweede zege van het weekend. Gisteren won hij namelijk ook al in het Brabantse Rucphen. In de laatste ronde reden Van Kessel en Meeusen weg bij Venturini en Pauwels. In een sprintduel voor plaats twee versloeg de Belg zijn Nederlandse ploeggenoot.

Uitslag
1. Lars van der Haar (NED)
2. Tom Meeusen (BEL)
3. Corné van Kessel (NED)
4. Clément Venturini (FRA)
5. Kevin Pauwels (BEL)
6. Tim Merlier (BEL)
7. Gianni Vermeersch
8. Marcel Meisen (GER)
9. Jim Aernouts (BEL)
10. Philipp Walsleben (GER)

Uitslagen Eredivisie 22/01/2017

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. N.E.C won in eigen huis met 2-0 van Roda JC en speelden Excelsior en Go Ahead Eagles met 1-1 gelijk. Hierdoor werd Roda JC op de ranglijst door Go Ahead gepasseerd en is nu hekkensluiter.

N.E.C. Nijmegen

2 - 0

Roda JC

 7' Breinburg(pen)
 56' Breinburg(pen)
   
 
 Gele kaart: Rayhi, Breinburg, (N.E.C. Nijmegen), Werker, Ananou, Schahin, (Roda JC)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.533
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Delle
Dyrestam
Dumic
Golla
Fomitschow
Von Haacke
Kadioglu (Messaoud/88)
Breinburg
Larsson (Bikel/ 75)
Grot (Mayi/77)
Rayhi
  v.Leer
Milec
Werker (Ananou/ 46)
Kum
v.Peppen
Gullón (Schahin/67)
Ajagun
Auassar
Rosheuvel
Papazoglou
v.Hyfte (Paulissen/72)

Excelsior

1 - 1

Go Ahead Eagles

 27' Hasselbaink    9' Chirivella
 
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.975
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Karami
Mattheij
De Wijs
Kuipers
Fortes (Koolwijk/67)
Vermeulen (Hadouir/74)
Faik
Fredy
Hasselbaink (v.Duinen/84)
Ondaan
  Zwarthoed
Locigno
Fischer
Schenk
Achenteh
Chirivella
Crowley (Groenbast/89)
Duits (Maatsen/ 46)
Antonia
Manu (Wolters/75)
Ritzmaier

Facebook verwijdert Zweedse nepfeitenchecker

Facebook heeft een Zweedse feitencheckpagina verwijderd, omdat er helemaal niet gebeurde wat er werd beloofd. De pagina Mediekollen bracht volgens het Noorse nieuwsagentschap The Local juist zelf propaganda en nepnieuws.

De Facebookpagina van Mediekollen die 11 januari werd gelanceerd, was zelfs uitgerust met groene en rode stempels, waarmee wordt aangegeven of een verhaal waar is of niet. De pagina van Mediekollen werd vrijdag verwijderd, nadat een feitenchecksite van de Zweedse krant Metro contact opnam met Facebook om te klagen.

Eerder schreef The Guardian al dat de lancering van Mediekollen bewijst dat het "post-waarheid nieuwstijdperk"is begonnen aan de onvermijdelijke volgende fase. De Britse krant omschreef de site als een voorbeeld van hoe hardnekkig en complex het probleem is.

Facebook verwijdert Zweedse nepfeitenchecker
Facebook verwijdert Zweedse nepfeitenchecker (Foto: BuzzT)

Vader verwondt dochter en pleegt zelfmoord

Een 41-jarige man heeft zondag in een woning in het Noord-Hollandse Halfweg zijn dochter ernstig verwond en daarna zichzelf van het leven beroofd. Dat meldt de politie.

De dochter is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Haar moeder is bij haar. Hoe oud de dochter is, is nog niet bekendgemaakt.

Het incident vond plaats in een woning aan de Beatrixstraat. De politie meldde aanvankelijk bezig te zijn met een geweldsincident in een woning in Halfweg.

Vader verwondt dochter en pleegt zelfmoord
Vader verwondt dochter en pleegt zelfmoord (Foto: ANP)

Bestuur een mini-tank met je hersenen

YouTuber Imetomi is handig met elektronica en bouwde van een kapotte drone, een gehackte Nacomimi Brainwave Toy, een Arduino en een robot iets bijzonders. Hij noemt het een first person view virtual reality joystick, ofwel de hersengolf bestuurde rupsband robot.

De tank-robot wordt aangedreven door twee lithuim-ion batterijen van 2600mAh en kan tegen heuvels op tot 40 graden. De camera op de tank komt van een kapotte drone. Toen Imetomi (Tamás Imets) deze demonteerde vond hij een kleine wifi-chip met een video-zendertje. Hij combineerde dit, samen met de Nacomimi Brainwave Toy en een Arduino met zijn tank. Als hij eraan denkt zijn rechterhand te bewegen, dan gaat de robot naar rechts. Natuurlijk werkt bewegen naar links door een gedachte aan het bewegen van zijn linkerhand. Door met zijn ogen te knipperen gaat de tank rijden en als deze reeds reed dan stopt het. Je kan zien waar de tank heengaat door de kleine camera op de robot. Het bereik van de wifi-chip is tot ongeveer 50 meter. Imetomi heeft ook gewoon een joystick waarmee hij zijn speelgoed veel nauwkeuriger kan besturen, maar dat is minder spectaculair. Ben je geïnteresseerd in een volledige beschrijving van alle onderdelen zodat je het zelf ook kan bouwen, dan kun je hier de zelfgemaakte en uitgebreide handleiding vinden.

Hirscher slalomt met prachtige inhaalrace naar zege, Brit schrijft historie

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft de slalom op de 'heilige sneeuw' van Kitzbühel gewonnen. In Kitzbühel werd 51 jaar geleden het plan opgesteld voor de World Cup, waar een jaar later mee gestart werd. Dit seizoen wordt dat jubileum uitgebreid gevierd.

De eerste run verliep voor Hirscher niet bepaald lekker, maar met een negende plek deed hij het beter dan een aantal concurrenten. Met name Henrik Kristoffersen kon het totaal niet waarmaken en de Noor haalde de finish niet. De leiding kwam in handen van de Brit Dave Ryding, die nog nooit op het podium van een World Cup-wedstrijd stond.

In run twee maakte vooral Erik Read grote indruk. De Canadees rukte zoals wel vaker ver op naar voren en kwam van de 22e plek naar de zevende stek. Hirscher stortte zich als een malle naar beneden en dat betaalde zich volledig uit. Niemand kwam bij zijn tijd in de buurt, tot het tijd was voor Ryding. De Brit leek bij de start strak te staan van de zenuwen, maar hield die prima onder controle. Tegen Hirscher kon ook hij niks uitvoeren, maar met een tweede plek haalde hij wel veruit het grootste succes van zijn carrière binnen. De Rus Alexander Khoroshilov werd derde.

Het is pas de vijfde keer ooit dat een Britse skiër - man of vrouw - het podium van een World Cup-wedstrijd kon betreden. De laatste keer was ook al even geleden: in 1981 eindigde Konrad Bartelski als tweede in de afdaling van Val Gardena. Na zo'n 36 jaar stond er dus eindelijk weer een Brit op het podium. 

De prachtige tweede run van Hirscher (Bron: YouTube)

Trump werkt aan postbrexitdeal met VK

De nieuwe regering van Donald Trump in de Verenigde Staten wil komende week de basis leggen voor een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. De deal moet ingaan zodra de Britten hun uittreding uit de Europese Unie hebben voltooid. Dat zegt een functionaris in het Witte huis.

De Britse premier Theresa May zei vorige week nadrukkelijk dat haar land openstaat voor onderhandelingen, nu Groot-Brittannië zich voorbereidt op een leven na de brexit. May is komende vrijdag de eerste buitenlandse leider die een ontmoeting met Trump heeft.

In een interview met de BBC zei May zondag dat kan worden gesproken over handelsrelaties, maar ook over wereldwijde vraagstukken, zoals Syrië, terrorisme en de toekomst van de NAVO. 

Trump werkt aan postbrexitdeal met VK
Trump werkt aan postbrexitdeal met VK (Foto: ANP)

Joling houdt Nauta van zich af en wordt Nederlands kampioen

Marije Joling heeft zondag voor het eerst in haar carrière de Nederlandse allroundtitel veroverd. De 29-jarige Joling moest op de afsluitende vijf kilometer in een rechtstreeks duel een voorsprong van 4,28 seconde op Yvonne Nauta zien te verdedigen en dat lukte. Tot dit jaar had ze zelfs nog nooit op het podium gestaan bij een NK allround.

Nauta was uiteindelijk anderhalve seconde sneller dan Joling op de 5000 meter.  Nauta reed 7.05,25 en Nauta 7.06,87.  Joling heeft ook het laatste startbewijs voor de WK allround bemachtigd. Antoinette de Jong en Ireen Wüst waren al zeker van een WK-ticket.

Carlijn Achtereekte won de vijf kilometer in een kampioenschapsrecord van 7.00,78 en verzekerde zich daardoor nog van NK-brons. Annouk van der Weijden (derde op de vijf kilometer in 7.05,49) viel met een vierde plaats net naast het podium. Linda de Vries stond na drie afstanden plek twee, maar met 7.13,11 zakte ze naar plaats vijf in het eindklassement. 

Wüst, al Europees kampioen allround, besloot dit toernooi te laten schieten en mee te doen voor de NK sprint. De gebruikt het sprinttoernooi als trainingstoernooi. 

Marije Joling voor het eerst Nederlands kampioen. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Marije Joling voor het eerst Nederlands kampioen. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

FOK! Kiest: de Piratenpartij van Ancilla van de Leest

Met minder dan drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen probeert FOK! een overzicht te geven van wat er te kiezen valt. In de rubriek FOK! Kiest nemen we iedere week een grote en een kleinere partij onder de loep. In de achtste aflevering: de Piratenpartij.

Het is een partij die niet alleen een politieke partij is, maar een wereldwijd in zo’n zestig landen actieve organisatie die zich onder meer bezig houdt met internetvrijheid en (digitale) burgerrechten. Misschien in het begin niet altijd serieus genomen, maar inmiddels doen ze met een volwaardig programma voor de derde keer op rij mee aan de verkiezingen: de Piratenpartij.

De geschiedenis
De eerste Piratenpartij werd in 2006 opgericht in Zweden, en de Nederlandse volgde in 2010. De belangrijkste thema’s die destijds leidden tot de oprichting waren hervormingen in het auteurs- en patentrecht, en (digitale) privacy van burgers. De grootschalige acties van de Zweedse politie tegen gebruikers van torrentplatform The Pirate Bay verdubbelden het ledenaantal.

In maart 2010 werd ook in Nederland de Piratenpartij opgericht, om in juni van dat jaar mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Ze behaalden ongeveer een zesde van het benodigde aantal stemmen voor een zetel. Bij de daarop volgende verkiezingen, in 2012, peilde Maurice de Hond zelfs een zetel voor de Piraten, maar die werd uiteindelijk niet behaald. Ze bleven steken op ongeveer de helft van het aantal benodigde stemmen.

Wel werd er bij de gemeenteraadsverkiezingen een zetel behaald in de deelraad van Amsterdam-West. Internationaal werden de diverse partijen al gekozen in allerlei lokale bestuursorganen, en de Zweedse Piratenpartij heeft zelfs twee afgevaardigden in het Europees Parlement. Het grootste succes ligt tot nu toe in IJsland: in het door bankenproblemen geraakte land haalden de Píratar maarliefst 14,5% van de stemmen en werden daarmee de derde partij.

De standpunten
Het verkiezingsprogramma van de Piratenpartij telt 56 pagina’s, en heeft opvallend genoeg geen naam. Even opvallend is de wijze waarop het programma tot stand komt (of liever gezegd: dynamisch onderhouden wordt): bottom-up, vanuit de leden, digitaal. Via e-democracy is het mogelijk om standpunten aan te passen, toe te voegen of te verwijderen.

Wat wel vast staat, is het kwartet kernpunten van de Piratenpartij. Vanuit deze visie op onder meer de positie van de burger worden ook de meer klassieke politieke thema’s, zoals zorg, justitie en economie, uitgewerkt.

Het eerste kernpunt is ‘burgerrechten’. Hier vinden we een aantal punten die in Nederland al vrij stevig in de grondwet zijn verankerd (zoals het gelijkheidsbeginsel, de vrijheid van meningsuiting en het recht onschuldig te zijn tot het tegendeel is bewezen), maar ook een groot pijnpunt in de hedendaagse politiek: privacy. Veel politici van de gevestigde partijen vinden privacy erg belangrijk, totdat de waan van de dag toch tot plannen leiden die daar haaks op staan. Enkele voorstellen op dit gebied zijn een verbod op de ongevraagde verkoop van informatie, de inperking van privacyschendende opsporingsmiddelen van de politie (preventief fouilleren, gezichtsherkenningssoftware, ‘terughacken’), het weer mogelijk maken van anoniem reizen en de mogelijkheid om ál je informatie bij social media, dus ook in backups, te kunnen wissen. Ook neemt de Piratenpartij de databases onder vuur waarin allerlei informatie wordt gekoppeld. Tot slot valt internetvrijheid ook onder de burgerrechten.

Onder ‘vrijheid van informatie’ worden in het programma een aantal thema’s gevangen rondom de eerder genoemde auteurs- en patentrechten. Voor farmaceutische patenten (vanwege de noodzaak van het ontwikkelen van nieuwe medicijnen altijd een aparte categorie) komt een apart fonds. Er moet een einde komen aan geoblocking, en aan Trusted Computing (verplichte koppeling tussen hard- en software).

Onze huidige vorm van democratie, waar we eens in de zoveel tijd gaan stemmen, bestaat al de nodige eeuwen en sluit niet meer aan bij de huidige maatschappelijke wensen en technische mogelijkheden. Om de invloed van de burger op het bestuur te vergroten, moeten onder andere de mogelijkheden voor kleinere partijen worden vergroot, het beleid zo lokaal als maar mogelijk worden bepaald, en het raadgevend referendum worden veranderd in een bindend correctief referendum. Maar de echte invloed ligt in de zogenaamde e-democracy: niet eens per vier jaar, maar iedere dag. Met datzelfde doel wil de Piratenpartij ook offline-burgertoppen organiseren. De kiesgerechtigde leeftijd gaat naar zestien, en er moet een Constitutioneel Hof komen om nieuwe wetgeving te toetsen aan de Grondwet.

Het viertal kernpunten wordt gecompleteerd met een ‘open, inzichtelijke en efficiënte overheid’. Er zijn in Nederland te veel regels en te veel bureaucratie en dat moet veranderen. Alle informatie van de overheid moet, ook zonder WOB-verzoeken van burgers, openbaar zijn en er moet een feedbacksysteem komen waarbij burgers én uitvoerende instanties terugkoppeling geven op recent ingevoerde wetten. Alle ambtenaren moeten op persoonlijke titel verantwoording afleggen, en moeten dus traceerbaar zijn. De overheid moet ontwikkeling van open-source en open standaarden (denk aan USB) in zowel de publieke als de private sector faciliteren.

De kandidaten
Lijsttrekker van de Piratenpartij is Ancilla van de Leest. Dit voormalige model (en meest sexy vegetariër van 2008) stond bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 al op de lijst in Amsterdam, en werd in juni 2016 gekozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. Om de privacy te beschermen bindt ze onder meer de strijd aan met bedrijven als Google en Facebook, maar ook met het afschaffen van contant geld (pinbetalingen zijn namelijk altijd traceerbaar).

Verder staan er geen bij het grote publiek bekende namen op de lijst, wat natuurlijk voor een deel veroorzaakt wordt doordat de Piratenpartij nog niet in de Kamer is vertegenwoordigd. De 37 kandidaten stellen zichzelf op de partijwebsite echter bijzonder uitgebreid voor.

Waarom zou je op de Piratenpartij stemmen?
Omdat er verder geen enkele partij is die het belang inziet van het beschermen van de burgerrechten in het digitale tijdperk, of de kennis in huis heeft om dat te doen. De kernpunten van de Piratenpartij zijn in vrijwel alle andere partijprogramma’s slechts te vinden als een voetnoot. Als je de bescherming van de digitale privacy, maar ook de mogelijkheden op het gebied van e-democracy en kennisdeling ziet zitten, dan is de partij van Ancilla van de Leest eigenlijk je enige optie.

Waarom zou je niet op de Piratenpartij stemmen?
Omdat je bang bent dat de door de Piratenpartij voorgestelde internetvrijheden leiden tot een groei van de criminaliteit of het faciliteren van terrorisme. Of omdat er ook wat dingen in het programma staan die wat lastiger uitvoerbaar zijn (zoals een algemeen basisinkomen). Of omdat het risico bestaat dat de Piratenpartij wederom geen zetel gaat halen, en als ze dat wel doen nog steeds niet al te serieus genomen gaan worden door de andere partijen.

Verder discussiëren over de visie van de Piratenpartij kan op het Fok!Verkiezingenforum.

In de volgende aflevering: de PvdA.

ancilla van de leest van de piratenpartij
Ancilla van de Leest voert de lijst van de Piratenpartij aan (foto: partijwebsite)

Bouw woningen Oost-Jeruzalem goedgekeurd

De gemeente Jeruzalem heeft zondag bouwvergunningen afgegeven voor meer dan 560 nieuwe woningen in drie nederzettingen in het oosten van de stad.

Meir Turgeman, hoofd van de commissie Planning en Bouw van de gemeente, zei tegen de Israëlische radio dat de vergunningen waren opgehouden totdat in de Verenigde Staten een eind was gekomen aan de regering van Barack Obama. De Amerikaanse president, die vrijdag plaats maakte voor Donald Trump, had vaak kritiek op het Israëlische nederzettingenbeleid.

De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat.

Bouw woningen Oost-Jeruzalem goedgekeurd
Bouw woningen Oost-Jeruzalem goedgekeurd (Foto: ANP)

Trump blij met kijkcijfers, derde plaats

Donald Trump is blij met de kijkcijfers van zijn installatie als 45e president van de Verenigde Staten afgelopen vrijdag. "Wow", twitterde hij: "31 miljoen mensen bekeken de inauguratie".

Dat waren er 11 miljoen meer dan de "zeer goede cijfers" van vier jaar geleden bij de inauguratie van Barack Obama voor diens tweede termijn.

Bij zijn eerste inauguratie, in 2009, trok Obama nog 37,8 miljoen kijkers. Het record staat op naam van Ronald Reagan, die zijn eerste termijn in 1981 begon met ruim 41 miljoen kijkers

Dat was ook tevens het eerste jaar dat de inauguratie live te bezoeken was in Washington D.C. Dat trok toen zo'n 10.000 bezoekers.

De kijkcijfers van deze inauguratie van Trump plaatsen hem op de derde plek in de kijkcijfers voor presidentiële inauguraties. Ook in bezoekers zou, volgens ruwe schattingen, Trump op plek 3 of 4 zijn terechtgekomen. Hier het volledige bericht van Reuters.

Trump blij met kijkcijfers
Trump blij met kijkcijfers (Foto: ANP)

'In hele land mensen die door het ijs gaan'

Schaatsbond KNSB krijgt uit het hele land berichten van mensen die door het ijs gaan en hulpdiensten die assistentie moeten verlenen. Op verschillende plaatsen in het land staan mensen op natuurijs ondanks waarschuwingen van ijsclubs, meldt de bond zondagmiddag.

De KNSB handhaaft het advies om aanwijzingen van hulpdiensten en ijsclubs op te volgen en herhaalt dat het niet veilig is om op vaarten, plassen en meren te schaatsen. "Grote incidenten hebben we gelukkig nog niet gezien, maar de mensen moeten wel oppassen. Door oplopende temperaturen in de middag zal het ijs alleen maar slechter worden", aldus Ramon Kuipers, coördinator natuurijs van de KNSB.

"We beseffen dat de situatie lastig is", zegt hij. "Het is mooi weer en mensen willen graag schaatsen. Maar de kwaliteit van het natuurijs is niet overal hetzelfde. Daarom is het moeilijk om voor natuurijs een eensluidend advies te geven en zeggen we: zoek de veiligheid van een ijsclub op."

'In hele land mensen die door het ijs gaan'
'In hele land mensen die door het ijs gaan' (Foto: ANP)

Volledig Nederlands podium bij wereldbeker in Hoogerheide

De laatste wedstrijd van het seizoen tellend voor de wereldbeker veldrijden is gewonnen door Marianne Vos. De overige podiumplaatsen werden ingenomen door Lucinda Brand en Annemarie Worst.

Thalita de Jong had in Hoogerheide de beste start maar viel al in de eerste ronde en moest als gevolg daarvan opgeven met een pijnlijke knie. Inmiddels is de wereldkampioene naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Al in de eerste ronde ging Vos solo in de aanval en kreeg ze een voorsprong van ruim vijf seconden op Lucinda Brand, Sanne Cant en Katerina Nash. Na een fietswissel van Vos wisten haar drie achtervolgsters weer aan te sluiten. Het tempo zakte vervolgens en daardoor kon ook de Italiaanse Eva Lechner aansluiten.

Na een valpartij waarbij Lechner en Nash betrokken waren en een onsuccesvolle aanval van Cant ontstond een kopgroep met Vos, Brand, Cant, De Boer, Verdonschot en de jonge Worst.

Met nog twee ronden te gaan ging Vos opnieuw in de aanval. Dit keer wist ze haar voorsprong wel te behouden en dus kwam ze solo over de finish. Brand en Worst maakten het volledig oranje podium compleet.

Uitslag
1. Marianne Vos (NED)
2. Lucinda Brand (NED)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Sanne Cant (BEL)
5. Laura Verdonschot (BEL)
6. Evie Richards (GBR)
7. Katerina Nash (CZE
8. Sophie de Boer (NED)
9. Maud Kaptheijns (NED)
10. Christine Majerus (LUX)

Titelverdedigster Kerber kansloos onderuit op Australian Open

Voor Angelique Kerber zit de Australian Open er al op. De Duitse pakte vorig jaar in Melbourne nog haar eerste Grand Slam-titel ooit en werkte zich met onder meer winst op de US Open op naar de eerste plek van de wereldranglijst. 

Zondag kwam er echter een einde aan haar hoop om haar titel te verdedigen. Tegen de Amerikaanse Coco Vandeweghe, 35e op de ranglijst, kwam Kerber geen moment in haar spel. Vandeweghe pakte aan het eind van de eerste set twee breaks op rij en kwam zo op voorsprong, waarna ze in set twee haar service snel in moest leveren. Op 2-3 pakte ze die weer terug en gelijk daarna brak ze Kerber nogmaals, waardoor het na zeventig minuten al gedaan was: 6-2, 6-3.

Voor Sorana Cirstea kwam er een einde aan haar droomtoernooi. De Roemeense moest zich met precies dezelfde cijfers gewonnen geven tegen Garbiñe Muguruza: 6-2, 6-3. Venus Williams stuurde de Duitse Mona Barthel na een prima toernooi naar huis en deed dat eveneens in twee sets: 6-3, 7-5. Anastasia Pavlyuchenkova won een Russisch onderonsje met Svetlana Kuznetsova en ook in die achtste finale werden maar twee sets gespeeld: 6-3, 6-3. 

Blokhuijsen prolongeert Nederlandse allroundtitel

Jan Blokhuijsen heeft zondag in Thialf voor het tweede jaar op rij de Nederlandse allroundtitel veroverd. De 27-jarige schaatser wist op de slotafstand Patrick Roest van de eerste plaats af te stoten.

Blokhuijsen moest op de tien kilometer 0,88 seconde goedmaken op de zes jaar jongere Roest. De Noord-Hollander slaagde in die missie door in 13.12,77 tweede te worden op de slotafstand. Tweevoudig juniorenwereldkampioen Roest bleef met 13.27,60 een seconde boven zijn persoonlijk record en dat was niet genoeg voor de nationale titel. Winst op de tien kilometer ging naar Erik Jan Kooiman met 13.07,06. 

Marcel Bosker (19) behield zijn derde plek in het klassement. De in Zwitserland geboren ploeggenoot van Blokhuijsen werd vierde op de slotafstand met een nieuw pr van 13.26,25, zijn eerste NK-medaille. 

Roest mag met zijn tweede plek wel debuteren op het WK allround 4 en 5 maart in het Noorse Hamar. Blokhuijsen en afwezige Sven Kramer waren al zeker van het mondiale kampioenschap door hun podiumplekken bij het EK allround eerder deze maand. Kramer verkoos een trainingkamp boven dit NK. 

Jan Blokhuijsen opnieuw Nederlands kampioen allround. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Jan Blokhuijsen opnieuw Nederlands kampioen allround. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Steam-update geeft meer vrijheid

Steam heeft de ondersteuning voor controllers verbeterd. Ook kun je nu eenvoudig je installatiefolder verplaatsen. Dit laatste is handig om bijvoorbeeld een game op je SSD te plaatsen, of er juist vanaf te halen als je deze minder vaak speelt.

Steam-update: Verplaats installatiefolder

De optie om je installatiefolder te verplaatsen is nog niet bij alle Steam-gebruikers geïmplementeerd. Mocht je de taal van jouw Steam-interface hebben ingesteld op Nederlands, dan merk je dat deze optie nog in het Engels wordt weergegeven. Steam herkent nu ook beter wat voor controller je gebruikt, of het nu een Steam-, Xbox 360, Xbox One of een andere Xinput-controller is. De meest gebruikte configuratie voor die controller wordt vervolgens ingesteld. Foutjes in de aansturing van PlayStation 4-controllers met de triggers zijn eruit gehaald. Er is nu ook meer ondersteuning voor stuurtjes en arcade sticks van onder andere HORI en MadCatz.

'Trumpinauguratie in top 3 meestbezocht'

De jongste schatting van het aantal bezoekers bij de Trump inauguratie spreekt over zo'n 900.000 bezoekers. Daarmee zou de kakelverse president van de Verenigde Staten, Donald Trump, de derde plaats bezetten, na Obama en Obama.

Veel gespeculeer over de opkomst en hoe mager die zou zijn is gebaseerd op de recordbrekende cijfers van de eerste inauguratie van Barack Obama. Daar kwam zo'n 1.6 miljoen man op af. Vier jaar later moest Obama het doen met een 'schamele' 1 miljoen bezoekers. Alsnog zo'n 11% meer dan Trump, maar het verschil is niet zo enorm als men wil doen geloven.

Trump staat met een geschatte 900.000 op een derde plaats, gevolgd door Bill Clinton in 1993, met 800.000.

De volledige lijst, met de cijfers zover die nu bekend zijn.

1 Barack Obama 2009 1.600.000
2 Barack Obama 2013 1.000.000
3 Donald Trump 2017 900.000
4 Bill Clinton 1993 800.000
5 George W. Bush 2005 400.000
6 George H.W. Bush / George W. Bush 1989/2001 300.000 / 300.000
8 Bill Clinton 1997 250.000
9 Ronald Reagan 1985 140.000
10 Ronald Reagan 1981 10.000

De schatting loopt overigens uiteen van 700.000 tot 900.000. Mocht het minder zijn dan 800.000 dan zou Trump naar een vierde plaats zakken, net onder de eerste inauguratie van Bill Clinton.

Al met al lijkt het met de opkomst dus in perspectief bezien nogal mee te vallen. De cijfers van Obama haalt hij er niet mee, maar kijk je verder dan alleen de vorige president komt hij nog best leuk mee.

Wat betreft kijkcijfers staat Trump eveneens op plek 3, na de eerste inauguratie van Ronald Reagan en de eerste inauguratie van Barack Obama.

Ter vergelijking; De tweede inauguratie van Bill Clinton trok amper 250.000 mensen. En dat zag er ongeveer zo uit:

Uitslag FC Utrecht - AFC Ajax

Ajax is op bezoek bij FC Utrecht ontsnapt aan duur puntenverlies in de titelstrijd. Een gemiste penalty van Lasse Schöne leek de nummer twee van de Eredivisie te gaan opbreken, maar de Deen werd door een fraaie treffer uiteindelijk de held van de middag: 0-1. 

Voor het eerst sinds 2009 won Ajax weer eens in Utrecht. De Amsterdammers staan weer op vijf punten van koploper Feyenoord. Utrecht staat zesde in de Eredivisie. 

Ajax viert de 0-1. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Ajax viert de 0-1. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

FC Utrecht

0 - 1

AFC Ajax

     83' Schöne
 
 Gele kaart: Janssen, (FC Utrecht), Ziyech, Schöne, Kluivert (AFC Ajax)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 21009
Arbiter: Kuipers
Bijzonderheden: Schöne (Ajax) mist penalty (61')
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
v.d.Maarel
Leeuwin (Troupée/64)
Janssen
v.d.Meer
Amrabat
Brama
Barazite (Koch/86)
Ayoub
Zivkovic (Peterson/76)
Haller
  Onana
Veltman
Sánchez (De Ligt/ 74)
Viergever
Sinkgraven
Klaassen
Schöne
Ziyech (v.d.Beek/90)
El Ghazi (Kluivert/73)
Dolberg
Younes

Willem Alexander bezoekt IFFR

Met een bomvol programma begint woensdag de 46e editie van het het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Het publiek kan twaalf dagen lang terecht voor zo'n vierhonderd films. Hoog bezoek is er ook dit jaar. Zo komt koning Willem-Alexander komende vrijdag naar de wereldpremière van Double Play, een film naar het boek Dubbelspel van de Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion.

Met de première wil het festival het culturele belang laten zien van Curaçao binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De koning praat na afloop met de cast en met vertegenwoordigers van de Curaçaose gemeenschap in Rotterdam. Vorig jaar bracht koningin Máxima al een bezoek aan het IFFR.

Het festival opent woensdag met de de internationale première van de film Lemon, het debuut van de Amerikaanse filmmaker Janicza Bravo. Volgens het IFFR betreft het een geestig en nietsontziend portret van een sympathieke mislukkeling.

Vier secties
Op het IFFR zijn zowel films van nieuwe als gevestigde namen te zien. De titels zijn onderverdeeld in vier secties met elk een eigen insteek. Zo vind je bij Bright Future werk van aanstormend talent en toont Voices films die zich onderscheiden door hun uitgesproken kijk op de wereld. Verder is er bij Deep Focus ruimte voor verdieping en wordt de filmkunst in de volle breedte belicht en bij Perspectives zijn onder meer films te zien die relevante sociale en politieke thema's behandelen.

Tijdens de komende editie maken weer acht films kans op de Hivos Tiger Award en een speciale juryprijs voor een buitengewoon artistieke prestatie binnen de competitie, waar bedragen van respectievelijk 40.000 en 10.000 euro aan verbonden zijn.

Vorig jaar telde de organisatie 305.000 bezoeken en kwamen er zo'n 2500 professionals uit de filmbranche naar de Maasstad.

Hoog bezoek voor 46e filmfestival Rotterdam
Hoog bezoek voor 46e filmfestival Rotterdam (Foto: BuzzE)

NBA: Spurs na verlenging langs Cavaliers

LeBron James is al jaren de beste basketballer op deze planeet. Er zijn maar weinig spelers die het hem echt moeilijk kunnen maken. Waarschijnlijk is Kawhi Leonard, forward van de San Antonio Spurs, de lastigste verdediger waar James in zijn carrière mee te maken heeft gehad. Afgelopen nacht stonden de twee supersterren weer tegenover elkaar en werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de rivaliteit tussen LeBron James en de San Antonio Spurs.

Het was de veertigste keer dat James tegen de Spurs speelde. Hij won achttien maal. De belangrijkste wedstrijden tussen deze kemphanen vonden plaats toen LeBron bij de Miami Heat speelde. Miami en San Antonio speelden in 2013 en 2014 in de NBA finale tegen elkaar. Beide ploegen wonnen eenmaal. De finale van 2013, door Miami gewonnen, wordt gezien als één van de beste finales aller tijden.

Fans in Cleveland kregen een spectaculaire wedstrijd voorgeschoteld. De Cavaliers namen een 33-22 voorsprong na één kwart. Bij rust stond het 58-57. De ploegen wisselden de leiding af, waarna een spannende ontknoping volgde. De laatste zes punten van de reguliere speeltijd werden door LeBron James gescoord. Kawhi Leonard miste een jumpshot om San Antonio op voorsprong te brengen en in de buzzer miste James een potentieel winnend schot. Met een 107-107 stand werd er verlengd.

Kyrie Irving scoorde de eerste zes punten voor de Cavaliers, Kawhi Leonard de eerste vier voor San Antonio. Een driepunter van Patty Mills gaf de Spurs een 113-114 voorsprong. Drie missers en twee keer onnodig balverlies van de Cavaliers volgden. Kevin Love leverde de bal kinderlijk eenvoudig in bij Leonard, die met een denderende dunk zijn ploeg op een 113-118 voorsprong zette. Het was tevens de eindstand.

Kawhi Leonard vestigde met 41 punten een nieuw persoonlijk puntenrecord. Leonard is bezig aan een bijzonder sterke maand en in de discussie over wie de meest waardevolle speler (MVP) van het seizoen is, wordt Leonard ook genoemd naast James Harden en Russell Westbrook.

LeBron James stond 45 minuten in het veld. Hij eindigde met 29 punten, 6 rebounds en 7 assists. Kyrie Irving voegde 29 punten en 9 assists toe.

 Highlights van de Cavaliers tegen de Spurs. Bron: YouTube.

Er stonden nog tien wedstrijden op het programma. De Portland Trail Blazers wonnen in verlenging van de Boston Celtics, 123-127. CJ McCollum en Damian Lillard waren samen goed voor 63 punten voor Portland. Bij Boston scoorde Isaiah Thomas 21 punten in het vierde kwart en de verlenging. De kleine guard eindigde met 41 punten.

De Detroit Pistons wonnen in de slotseconde van de Washington Wizards, 113-112. Tobias Harris miste in de laatste seconde een schot, dat door Marcus Morris net voor de zoemer binnen werd getikt. Het was een passend einde van een prima wedstrijd voor Morris, die 25 punten en 11 rebounds noteerde. Saillant detail, Marcus Morris werd verdedigd door zijn tweelingbroer Markieff die bij Washington speelt.

Philadelphia speelde de tweede wedstrijd op rij. De ploeg gaat voorzichtig om met rookie Joel Embiid en de Sixers laten hem geen twee avonden na elkaar spelen. Zonder Embiid waren de 76ers geen partij voor de Atlanta Hawks, die eenvoudig wonnen, 110-93. Paul Millsap werd met 22 punten en 10 rebounds topscorer bij de Hawks.

Devin Booker kan een nieuw hoogtepuntje toevoegen aan zijn nog jonge carriere. Met een driepunter besliste hij de wedstrijd van zijn Phoenix Suns tegen de New York Knicks. In Madison Square Garden zetten hij met het schot zijn ploeg op een 105-107 voorsprong. De Knicks misten in het restant van de wedstrijd twee kansen. Booker eindigde met 26 punten. Voor New York maakte Carmelo Anthony 31 punten.

Uitslagen

Boston Celtics – Portland Trail Blazers 123-127 (OT)
Detroit Pistons – Washington Wizards 113-112
Charlotte Hornets – Brooklyn Nets 112-105
Atlanta Hawks – Philadelphia 76ers 110-93
New York Knicks – Phoenix Suns 105-107
Miami Heat – Milwaukee Bucks 109-97
Memphis Grizzlies – Houston Rockets 95-119
Cleveland Cavaliers – San Antonio Spurs 115-118 (OT)
Denver Nuggets – Los Angeles Clippers 123-98
Utah Jazz – Indiana Pacers 109-100
Chicago Bulls – Sacramento Kings 102-99

 

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 30-12
Toronto Raptors 28-15
Boston Celtics 26-17
Atlanta Hawks 26-18
Washington Wizards 23-20
Charlotte Hornets 23-21
Indiana Pacers 22-21
Chicago Bulls 22-23
Detroit Pistons 21-24
Milwaukee Bucks 20-23
New York Knicks 19-26
Orlando Magic 18-27
Philadelphia 76ers 15-27
Miami Heat 14-30
Brooklyn Nets 9-34


Western Conference

Golden State Warriors 37-6
San Antonio Spurs 34-9
Houston Rockets 34-13
Los Angeles Clippers 29-16
Utah Jazz 29-16
Oklahoma City Thunder 25-19
Memphis Grizzlies 26-20
Denver Nuggets 18-24
Portland Trail Blazers 19-27
New Orleans Pelicans 17-27
Sacramento Kings 16-27
Minnesota Timberwolves 15-28
Los Angeles Lakers 16-31
Dallas Mavericks 14-29
Phoenix Suns 14-29

 

Federer vecht zich via Nishikori naar kwartfinales

Tennisser Roger Federer staat weer eens in de kwartfinales van de Australian Open. Heel uniek is dat overigens niet, want sinds zijn zege in 2004 haalde hij alleen in 2015 níet de halve finales. 

De kampioen van 2004, 2006, 2007 en 2010 rekende zondag af met Kei Nishikori, de mondiale nummer vijf uit Japan. Federer, zelf door blessures teruggezakt naar plek zeventien op de ranglijst, begon matig aan het duel. Hij leverde zijn eerste twee servicebeurten in, maar pakte die later toch nog terug en dwong een tiebreak af, die hij verloor.

In set twee was één break voldoende voor de setwinst, waarna hij het derde bedrijf door drie servicebreaks op rij naar zich toe trok. Nishikori sloeg echter terug met een break in de vierde set en trok de stand zo gelijk. De Japanner moest in de beslissende set al vroeg zijn service inleveren en dat bleek de genadeklap. Federer kwam niet meer in grote problemen en serveerde de wedstrijd met een lovegame uit: 6-7 (4), 6-4, 6-1, 4-6, 6-3. 

Federer neemt het in de kwartfinale op tegen de Duitser Mischa Zverev, die het toernooi van zijn leven kent en Andy Murray naar huis sloeg. 

Je hele lichaam in VR

Natuurlijk kun je rondkijken in virtual reality en met de juiste controllers kun je ook je eigen handen zien. CloudGate Studio wil je hele lichaam in virtual reality kunnen bewegen en het eerste experiment ziet er leuk uit.

De directeur van CloudGate Studio, Steve Bowler, heeft twee HTC Vive sets verbonden met zijn pc. Door simpelweg de twee extra controllers vast te maken aan zijn voeten, weet de software waar zijn hele lichaam zich bevindt. Van daaruit kan de software redelijk accuraat berekenen wanneer Bowler zijn borst of knieën aanraakt. Om duidelijk te maken waar zijn heupen zich bevinden wanneer hij aan het hurken is, wil hij een extra sensor daar hebben. Natuurlijk kan hij hiervoor de andere Vive headset vastmaken aan zijn kont, maar dat belemmert zijn bewegingen uiteraard. Zoals Bowler reeds opmerkt zijn de toepassingen om je hele lichaam te bewegen in virtual reality legio. Er zijn duidelijke voordelen bij voor multiplayer en de sociale interacties.

Het is niet duidelijk hoeveel zwaarder het aansturen van twee Vive-headsets met controller is. CloudGate Studio zijn de ontwikkelaars achter de virtual reality survival game Island 359. Hopelijk vindt er nog een experiment plaats, maar dan in een set van Island 359 om te kijken hoe het er in de praktijk uitziet.

Bloedbad in Beiroet voorkomen

Libanese veiligheidstroepen hebben een zware terroristische aanslag in de hoofdstad Beiroet verhinderd. Ze arresteerden zaterdagavond in een vol restaurant een man voordat hij een explosievengordel kon ontsteken. "Een bloedbad" werd daardoor voorkomen, zei de Libanese president Michel Aoun zondag tegen het staatspersbureau NNA.

De arrestant zou een achttienjarige Libanees zijn. Hij werd aangehouden in de uitgaanswijk al-Hamra. Over zijn achtergrond waren verder geen bijzonderheden bekend.

In de afgelopen jaren hebben zich in Beiroet meerdere aanslagen voorgedaan die in verband stonden met de burgeroorlog in het buurland Syrië. In november 2015 vielen meer dan veertig doden bij een reeks explosies in een overwegend sjiitische wijk. De soennitische terreurgroep Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid daarvoor op.

Bloedbad in Beiroet voorkomen
Bloedbad in Beiroet voorkomen (Foto: ANP)

China stopt miljarden in internetsector

China steekt 100 miljard yuan, omgerekend ongeveer 13,6 miljard euro, in een fonds voor investeringen in de internetsector. Dat meldt persbureau Reuters zondag op basis van berichtgeving hierover door het Chinese persbureau Xinhua.

Het fonds, dat wordt gesteund door het Chinese kabinet, is in het leven geroepen om van China een grote speler op het gebied van internettechnologie te maken.

Grote banken en telecombedrijven, waaronder ICBC, China Mobile en China Unicom, steken de eerste 30 miljard yuan in het fonds.

Eerder deze maand maakte China al bekend tussen 2016 en 2018 1,2 biljoen yuan te steken in de ontwikkeling van de informatiestructuur.

China stopt miljarden in internetsector
China stopt miljarden in internetsector (Foto: BuzzT)

RIVM: mogelijk smog door fijnstof

De komende dagen is de luchtkwaliteit in Nederland onvoldoende. Vanaf deze zondag is er kans op smog door fijnstof, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Oorzaak is het ongunstige weer met betrekking tot fijnstof; het is nagenoeg windstil.

Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het RIVM adviseert mensen die hinder ondervinden om zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

RIVM: mogelijk smog door fijnstof
RIVM: mogelijk smog door fijnstof (Foto: ANP)

'Driekwart voor verbod appen op fiets'

Driekwart van de Nederlanders is voorstander van een verbod op appen op de fiets. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat zondag naar buiten is gebracht.

Zeven op de tien ondervraagden vinden het gebruik van de smartphone op de fiets een "urgent probleem". Van de 55-plussers wil 90 procent het gebruik van de telefoon op de fiets verbieden. De helft van de jongeren is voorstander van zo'n verbod.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) werkt aan een verbod op appen op de fiets. In de Tweede Kamer is hiervoor steun. Wel zijn er vragen over de handhaving van een dergelijk verbod.

Het betreft een representatief onderzoek onder 554 mensen van achttien jaar en ouder.

'Driekwart voor verbod appen op fiets'
'Driekwart voor verbod appen op fiets' (Foto: ANP)

Zorgen om gele koorts in Brazilië

Na het zikavirus baart nu een uitbarsting van gele koorts zorgen in Brazilië, vooral in de deelstaat Minas Gerais. Het ministerie van Volksgezondheid daar heeft in de afgelopen weken 272 vermoedelijke gevallen van gele koorts geregistreerd, waarvan 71 met dodelijke afloop. De autoriteiten hebben ruim 2 miljoen vaccinatiedoses beschikbaar gesteld om verdere uitbreiding van de ziekte tegen te gaan.

Gele koorts komt in tropische gebieden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan voor, in Zuid-Amerika in het bijzonder in Bolivia, Brazilië, Ecuador, Colombia en Peru. Over de hele wereld doen zich volgens de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks 200.000 ziekte- en 60.000 sterfgevallen voor, de meeste in Afrika.

Het virus dat gele koorts veroorzaakt, wordt net als het zikavirus verspreid door muggen. Als zwangere vrouwen hiermee besmet raken, bestaat de kans dat de ontwikkeling van de schedel en hersenen van hun ongeboren kind achterblijft.

Zorgen om gele koorts in Brazilië
Zorgen om gele koorts in Brazilië (Foto: ANP)

Wawrinka met drie tiebreaks door op Australian Open

Stanislas Wawrinka heeft zich in Melbourne met de nodige moeite geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open. De Zwitserse nummer vier van de wereld stond geen set af tegen Andreas Seppi, maar de Italiaanse nummer 89 van de wereld gaf hem uitstekend partij. 

Wawrinka leverde al in game één zijn service in, maar pakte die later weer terug. Het bracht de set tot een tiebreak en twee fouten op rij van Seppi bezorgden de Zwitser de voorsprong. In het tweede bedrijf kreeg Wawrinka pas diep in de set wat breakkansen, maar die benutte hij niet en dus werd het wederom een tiebreak. Daarin was hij net iets stabieler en ook dit keer trok hij aan het langste eind. Set drie ging lang volgens hetzelfde recept, maar dit keer brak Seppi zijn opponent. Wawrinka sloeg echter gelijk terug en dus werd het weer een tiebreak. Ook dit keer was de Zwitser op de belangrijke momenten de sterkste en dus kon hij na bijna drie uur tevreden douchen: 7-6 (2), 7-6 (4), 7-6 (4).

De eerste kwartfinale in Melbourne is inmiddels ook bekend, want Wawrinka zal het op moeten nemen tegen Jo-Wilfried Tsonga. De Fransman, twaalfde op de wereldranglijst, rekende af met een van de verrassingen van het toernooi, de Brit Daniel Evans (ATP-51). Via een tiebreak won Evans de eerste set nog, maar een vroege break in de volgende sets leverde Tsonga telkens de setwinst op. Na drie uur was het gespeeld: 6-7 (4), 6-2, 6-4, 6-4. 

Bijna driekwart gelooft Rutte niet

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 71 procent het uitsluitingsverhaal van Mark Rutte niet gelooft.

Ze verwachten dat de VVD toch wel in zee gaat met de PVV indien dat zo uitkomt. Het uitsluiten is ook niet echt populair meer, maar liefst 58 procent vindt uitsluiten ongewenst, slechts 37 procent is voor. Het uitsluiten geeft voor de VVD in ieder geval geen voordelen qua kiezerswinst. Slecht negen procent overweegt het uitsluiten als argument om wel of niet VVD te stemmen.

Superstunt in Melbourne: Zverev slaat Murray naar huis

Na regerend kampioen Novak Djokovic ligt ook de nummer één van de wereld vroegtijdig uit de Australian Open. Andy Murray had in Melbourne nog geen set verloren en dus leek er geen vuiltje aan de lucht, maar Mischa Zverev was niet van plan om het toernooi van zijn leven al af te sluiten.

Zverev, de mondiale nummer vijftig, is bepaald geen hoogvlieger op Grand Slams. In ruim tien jaar tijd kwam hij één keer tot een derde ronde, drie keer tot de tweede ronde en verder eindigden zijn toernooien de laatste jaren vooral in de kwalificaties - en daarvoor in de eerste ronde. In Melbourne is hij echter fantastisch op dreef en zelfs de aanvoerder van de wereldranglijst kon hem niet stoppen.

De Duitser was wel de eerste die zijn service inleverde, maar die pakte hij gelijk weer terug. Een herhaling van zetten volgde, maar dit keer slaagde Zverev erin Murray nóg een keer te breken en dus de set te pakken: 7-5. Het werd een waar breakfestijn, ook in de tweede set. Murray verloor weer twee keer zijn service, maar aangezien Zverev drie keer gebroken werd pakte de Brit met 5-7 de tweede set.

Toch kon Murray dat niet lang volhouden. Op 2-2 in de derde set kreeg hij op eigen service een lovegame om de oren, waarna Zverev hem nog eens brak en met 6-2 de set greep. In game één van het vierde bedrijf nam de Duitser wederom de opslag van Murray over en de mondiale nummer één kon daar helemaal niks meer aan veranderen. Na 3:36 uur was de daverende stunt van Zverev voltooid: 7-5, 5-7, 6-2, 6-4. 

Serie Smeris 'ruig, spannend en humoristisch'

Actrice Susan Visser is een van de nieuwe gezichten in het derde seizoen van de serie Smeris die BNN vanaf zondagavond op NPO 3 uitzendt. Susan had het op de set erg naar haar zin met hoofdrolspelers Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven.

Susan Visser: "Wat ik te gek vind en uniek aan deze serie is dat die heel spannend is en heel ruig en vaak ook grappig. In de dialogen bijvoorbeeld zitten heel veel grappen. Dat vind ik wel onderscheidend, dat heb je niet zo vaak in politieseries. Het is een unieke combinatie, dus ik vond het te gek om nu aan het derde seizoen mee te mogen doen".

In Smeris speelt Susan Visser de rol van de charmante journalist Laura den Dooyer, die de hoofdpersonages Theo Kamp (Jeroen van Koningsbrugge) en Willem Niessen (Dennis van de Ven) voor de voeten loopt. Susan: "Ik duik in dezelfde zaak waar Willem en Theo op zitten. Ik loop in de weg, in eerste instantie vooral Willem. Al het nieuws wat ik tegenkom breng ik ook gelijk naar buiten. Dat vinden zij vaak te snel, omdat ze nog middenin het onderzoek zitten. Ondertussen beginnen Willem en Laura elkaar ook nog eens stiekempjes heel leuk te vinden."

Terroristen
In seizoen drie van Smeris raken Theo en Willem verzeild in de oorlog tussen internationale inlichtingendiensten en extreem fanatieke terroristen. Dennis: "Aan het begin van seizoen drie stuit mijn personage Willem op een vrij gruwelijke en heftige zaak. Gek genoeg brengt deze situatie ook Theo, die undercover was gegaan, terug naar Tilburg. In de loop van de tien afleveringen komen we erachter dat er een grote Europese kwestie gaande is en dat wij de aangewezen personen zijn om de stop uit de gootsteen te trekken."

De makers hebben met internationaal terrorisme de actualiteit weten te verwerken in de verhaallijn. "De realiteit haalde ons regelmatig in, dat is wel vier of vijf keer gebeurd", vertelt Jeroen. Dennis: "Smeris gaat heel erg over de vraag in hoeverre je bereid bent zelf de grens van de wet te overschrijden om de misdaad te bestrijden, maar ook over het verbinden van mensen met verschillende meningen. Geen muren bouwen, maar bruggen."

Vrienden
Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven hebben vergevorderde plannen om een film te maken van Smeris, maar voordat het zover is zijn ze eerst gevraagd om ook nog een vierde seizoen af te leveren. "We mogen dus lekker doorgaan", zegt Jeroen.

De hoofdrolspelers Dennis en Jeroen kennen elkaar al twintig jaar en zijn dikke vrienden. Jeroen: ''Als wij een draaidag hebben gehad of een hele week, zien we elkaar in het weekend ook nog. Het is een soort huwelijk." Dennis: "Na een lange draaidag gaan we 's avonds samen voetbal kijken in een kroeg, het wordt nooit vervelend."

Nieuwe rollen
Tjebbo Gerritsma speelt dit nieuwe seizoen de nieuwe rol van rechercheur Tjebbo Leeksma. Nieuwe rollen zijn er ook voor Filip Peeters, Illias Adab, Richard Gonlag, Stefanie van Leersum, Ergun Simsek, Alkan Coklu, Ilker Delikaya en Mattijn Hartemink.

Kiki van Deursen, Hans Ligtvoet, Daan van Dijseldonk en Xander van Vledder keren terug in de vaste cast. Patrick Stoof is in het derde seizoen te zien in een nieuwe rol, als verlamde tweelingbroer van Freddy van Nuenen die om het leven kwam in het eerste seizoen. Ook Myranda Jongeling en Chava Voor in 't Holt blijven deel uitmaken van de vaste cast.

Serie Smeris 'ruig, spannend en humoristisch'
Serie Smeris 'ruig, spannend en humoristisch' (Foto: BuzzE)

KNVB stopt met pupillencompetitie en wil high fives zien

De KNVB heeft met amateurclubs overeenstemming bereikt om de pupillen anders te laten voetballen. Zo wordt er bijvoorbeeld geen competitie meer voor 8- en 9-jarigen bijgehouden.

Vanaf volgend seizoen zullen amateurvoetbalclubs een aantal veranderingen voor deze jeugd, geleidelijk aan, doorvoeren. Er wordt in de toekomst gespeeld op kleinere velden, namelijk op kwart voetbalvelden, in plaats van halve. Dit zal gelden voor Onder 8 en Onder 9 jaar, een nieuwe leeftijdscategorie die wordt geïntroduceerd.

Er zal daarnaast 6-tegen-6 worden gespeeld op de kleinere velden, in plaats van 7-tegen-7 van nu. Op die manier hoopt de KNVB dat de jeugd meer balcontacten heeft, en daarom technisch vaardiger wordt in kleine ruimtes. Daarnaast wordt er ingetrapt en niet ingegooid.

Men hoopt met nieuwe regels ook wat te kunnen veranderen aan de voetbalcultuur, die volgens de KNVB bovenal moet gaan om vermaak. "Als onderdeel van de studie naar vernieuwingen in het pupillenvoetbal, is er ook aandacht besteed aan andere waarden die kinderen meer voetbalplezier geven", valt te lezen op de website van de Nederlandse voetbalbond.

Het bijhouden van cijfers in een competitie zou contraproductief werken voor deze jeugd, stelt de KNVB. "Een component daarvan is de ranglijst. Bij pupillen onder 8 en onder 9 worden vanaf volgend seizoen geen klassementen meer bijgehouden."

"Voor kinderen van die leeftijd staat de uitslag op zaterdag centraal en hebben vooral ouders en begeleiders interesse in een ranglijst, wat tot onnodige spanningen en onplezierige situaties kan leiden", aldus de bond op haar website.

Opmerkelijk is overigens dat de Nederlandse voetbalbond ook high fives wil zien op het veld na een wedstrijd bij de jeugd.

Meer informatie over de nieuwe regels is hier te vinden. 

Gullit: "Pogba moet advies vragen aan Depay"

Voetbalanalist Ruud Gullit hoopt dat Paul Pogba kan voorkomen dat hij dezelfde weg bewandelt als Memphis Depay. Daar is wel het een en ander voor nodig.

Pogba kan op de nodige kritiek rekenen vanwege zijn teleurstellende optredens in het shirt van Manchester United. De middenvelder maakte afgelopen zomer voor een recordbedrag de overstap van Juventus naar zijn jeugdliefde, maar kan de transfersom van honderd miljoen euro nog niet waarmaken.

Gullit vreest dat het met Pogba dezelfde kant opgaat als met Depay, die in 2015 met veel bombarie naar Manchester kwam, maar inmiddels verkocht is aan Olympique Lyon. Volgens het Nederlandse voetbalicoon moeten de jonge voetballers in Engeland prioriteiten stellen.

"Hij mag dan de duurste aankoop aller tijden in de voetbalgeschiedenis zijn, maar dat telt niet als hij meer bezig is met zijn kledingsstijl, de kleuren in zijn haar en zijn social media", zegt Gullit volgens The Mirror. "Paul zou advies moeten vragen aan Memphis. Hij zou moeten weten dat je alleen succesvol wordt in Engeland door week in week uit te presteren. Je hele leven moet in het teken staan van voetbal."

"Memphis kreeg vaak de kritiek dat hij meer bezig was zijn imago te pimpen dan met voetbal. Hij kon weten dat wat er op het veld gebeurt boven alles moet gaan om het hier te maken", stelt Gullit. "Zelfs voor de grootste voetbalsterren in de wereld is er maar één gouden regel: laat niets belangrijker worden dan voetbal. Laat alle randzaken aan je voorbij gaan. Dat is mijn enige advies."

12 doden bij aardverschuiving in China

Chinese staatsmedia melden zondag dat tenminste twaalf mensen om het leven zijn gekomen nadat het hotel waarin zij zich bevonden werd bedolven onder een modderlawine. Vijf mensen werden levend onder het puin vandaan gehaald. Twee van hen overleden alsnog in het ziekenhuis. 

De slachtoffers bevonden zich in het Mirage Hotel, in Chengguan (Hunan). Het gevaar bestaat dat er opnieuw een aardverschuiving plaatsvindt, wat het werk van de reddingswerkers bemoeilijkt. 

Kleinzoon raakt gewond bij redden oma

Afgelopen nacht is een jongen in Waalwijk gewond geraakt toen hij zijn oma wilde redden bij een brand in de Margrietstraat. Omstreeks half vier stond er een busje in brand op de oprit van het Zorgpunt.

De jongen, die toevallig langskwam, wilde zijn oma uit het naastgelegen huis halen en sloeg een ruit in. Hierbij raakte hij zelf gewond. Hij werd door ambulancepersoneel ter plekke behandeld aan zijn verwondingen. De bestelbus werd volledig verwoest door de brand; de naastgelegen woningen raakten beschadigd door het vuur. 

Premier Mauritius maakt plaats voor zoon

De premier van Mauritius, Anerood Jugnauth, legt zijn functie als regeringsleider neer ten gunste van zijn zoon, Pravind. De overdracht van macht zal maandag plaatsvinden, meldt de BBC.

Jugnauth werd in 1982 voor het eerst premier van de eilandengroep in de Indische Oceaan. Hij had sindsdien verschillende regeringstaken. In de periode 2003-2012 bekleedde hij de functie van president en in 2014 begon hij aan zijn zesde termijn als premier.

Op televisie zei de 86-jarige Jugnauth dat hij opstapt om plaats te maken voor "een jongere en meer dynamische leider". Zijn zoon is momenteel minister van Financiën.

Premier Mauritius maakt plaats voor zoon
Premier Mauritius maakt plaats voor zoon (Foto: ANP)

Tsunamidreiging afgezwakt na zware aardbeving

In de nacht van zaterdag op zondag heeft een grote aardbeving plaatsgevonden bij Papoea-Nieuw-Guinea. Op zo'n vijftig kilometer ten westen van Arawa op het eiland Bougainville werd een beving gemeten met een kracht van 7.9.

Het Pacific Tsunami Waarschuwingscentrum (PTWC) had in eerste instantie voor een groot gebied een tsunamiwaarschuwing uitstaan, maar verkleinde dat tot enkel de kusten van Papoea-Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden.

Het centrum van de beving lag op een diepte van zo'n 150 kilometer. Volgens het waarschuwingscentrum kunnen golven van tussen de 0,3 en 1 meter de eilanden bereiken.

Mede door de diepte van de beving is de kans op grote golven klein, laat het geologisch instituut van Papoea-Nieuw-Guinea weten. Ook zijn er volgens de dienst geen schademeldingen binnengekomen. De beving had plaats in dunbevolkt gebied.

Tsunamidreiging afgezwakt na zware aardbeving
Tsunamidreiging afgezwakt na zware aardbeving (Foto: ANP)

Marc de Jong gaat naar RTL Ontbijtnieuws

Jan de Hoop heeft er een nieuwe collega bij. In zijn nieuwste vlog stelt hij dit weekend Marc de Jong voor als nieuwe invaller bij het RTL Ontbijtnieuws. Marc de Jong begint 31 januari.

"We hebben een primeur vandaag", zegt Jan bij de beelden terwijl hij Marc laat zien hoe alles werkt in de studio van het ochtendprogramma. "Ik loop met jou mee vandaag, omdat ik als invaller ook af en toe het Ontbijtnieuws ga presenteren, dat is een grote eer", zegt Marc, die vroeger ook al met Jan het Ontbijtnieuws presenteerde. "Dat is twintig jaar geleden, zo ongeveer."

Zelf is Jan de Hoop al 27 jaar het gezicht van RTL Ontbijtnieuws. Op 3 oktober 2019 is hij precies dertig jaar in dienst bij RTL en gaat dan stoppen met het Ontbijtnieuws.

Marc de Jong gaat naar RTL Ontbijtnieuws
Marc de Jong gaat naar RTL Ontbijtnieuws (Foto: BuzzE)

Doden door treinontsporing India

In India zijn zaterdagavond minstens twintig mensen om het leven gekomen toen een trein ontspoorde in de oostelijke deelstaat Andhra Pradesh. Veel mensen raakten gewond. De spoorwegmaatschappij maakte bekend dat zeven wagons en de locomotief van de rails zijn geraakt, meldt The Indian Times.

Hulpdiensten vrezen dat het dodental verder oploopt. Nog veel mensen zitten vast in de wrakstukken. Gewonde personen die uit de trein zijn gehaald, zijn naar twee nabijgelegen ziekenhuizen gebracht. De trein was onderweg van Jagdalpur naar Bhubaneswar, de hoofdstad van de deelstaat Odisha.

Hoe de trein van de rails raakte is niet duidelijk.

Treinongelukken in het Aziatische land zijn niet ongewoon. De spoorwegen vervoeren dagelijks zo'n 20 miljoen passagiers en hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid. In 2015 verongelukten 39 mensen in Uttar Pradesh bij een treinongeval.

Afgelopen november kwamen meer dan 140 mensen om het leven en raakten ruim tweehonderd mensen gewond toen veertien treinstellen van de Indore-Patna Express ontspoorden. Het ongeluk was het dodelijkste in zes jaar tijd in India.

Doden door treinontsporing India
Doden door treinontsporing India (Foto: ANP)

Dode door botsing tegen boom in Neede

In Neede (gemeente Berkelland) in Gelderland is zaterdagavond een persoon om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. De politie meldt dat aan de Bergweg een auto tegen een boom is gereden. De traumahelikopter werd opgeroepen naar het ongeval te komen.

Het is niet bekend of er meer mensen in de auto zaten.

Politie in de weer met steekpartijen

Zaterdagavond hebben meerdere steekpartijen plaatsgevonden. Onder meer in Den Haag, Rotterdam en Winterswijk gingen mensen elkaar te lijf met steekwapens. De politie heeft twee aanhoudingen verricht.

In Den Haag is een man aangehouden na een mishandeling van een vrouw in Pathé Spuimarkt. Zij heeft mogelijk een steekwond opgelopen in de bioscoop aan het Spui, meldt de politie zaterdagavond, die de zaak onderzoekt.

In het Gelderse Winterswijk aan de Ratumsestraat was het vermoedelijk een vrouw die een man heeft neergestoken. Hij werd zwaargewond op straat gevonden en is naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw is aangehouden, laat de politie weten, die het in de relationele sfeer zoekt.

In de Zaagmolenstraat in Rotterdam liep een conflict bij een woning uit op een steekpartij. De politie zoekt in de omgeving naar twee verdachten, die betrokken zijn geweest bij het neersteken van een 41-jarige vrouw. Ze is aanspreekbaar.

In Rotterdam ging het niet veel later weer mis in een café aan de 's-Gravendijkwal. Daar werd een man na een ruzie in zijn nek gestoken. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. De politie zoekt de dader.

Ex-president Jammeh van Gambia vertrokken

De voormalige president van Gambia, Yahya Jammeh, heeft dat land zaterdagavond verlaten om plaats te maken voor de gekozen president Adama Barrow. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ooggetuigen en bemiddelaars.

Jammeh stapte op het vliegveld van de hoofdstad Banjul op een vliegtuig richting Guinee. Daarvandaan zal de voormalige president doorreizen naar Equatoriaal-Guinea om daar in ballingschap te verblijven. Dat meldt het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen, Ecowas.

Jammeh werd zaterdag begeleid door de president van Guinee, Alpha Condé. Daarmee komt een einde aan een presidentscrisis die was ontstaan doordat de oud-president de uitslag van de presidentsverkiezingen niet accepteerde en weigerde te vertrekken.

West-Afrikaanse landen van het samenwerkingsverband hebben hem met militaire dreiging onder druk gezet om te vertrekken. Barrow is donderdag in de ambassade van Gambia in Senegal beëdigd als president.

Barrow, die de verkiezingen van 1 december met een kleine meerderheid won, vroeg na zijn beëdiging om regionale en internationale steun. Kort daarna maakten Ecowas-troepen bekend dat zij Gambia waren binnengetrokken, dat vrijwel volledig is omringd door Senegal. Later die dag werd de operatie tijdelijk stopgezet om bemiddeling een kans te geven. Vrijdag vonden onderhandelingen plaats tussen Jammeh en de bemiddelaars, onder wie president Condé en Mohammed Ould Abdelaziz, president van Mauritanië.

Het leeuwendeel van de troepenmacht vertrekt uit Gambia, nu Jammeh het land heeft verlaten. Ecowas geeft wel aan dat een aantal troepen in het land gelegerd blijft om de veiligheid te garanderen. Jammeh, die in 1994 aan de macht kwam na een staatsgreep, kondigde in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn vertrek al aan.

FOK! Wat een weer: aanvriezende mist zorgt voor gladheid

Geeft St. Vincentius zonneschijn,
dan is er hoop op koren en wijn.

Goedemorgen!

Het kan door aanvriezende mist van afgelopen nacht plaatselijk glad zijn! Het was afgelopen nacht gemiddeld -6 graden, in de zuidelijke helft van het land was het nog kouder. Eventueel aanwezige mist lost vanmorgen slecht op. Op de plaatsen waar het wel lukt, komt de zon tevoorschijn. 

In hardnekkige mistgebieden blijft de temperatuur rond het vriespunt schommelen, daar waar het zonnetje zijn neus laat zien, loopt de temperatuur al gauw op van 2 tot 6 graden boven nul. De wind is zwak tot matig en veranderlijk. Fijne zondag! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:33
Zon onder: 17:07
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1840 Britse kolonisten komen aan in Nieuw-Zeeland.
1942 Sietze de Groot wint de achtste Elfstedentocht.
1944 De geallieerden beginnen Operatie Shingle met een aanval op de plaats Anzio in Italië.
1965 Ondertekening van het Verdrag van Straatsburg waarbij medewerking aan radio-uitzendingen vanuit internationale wateren wordt verboden.
1980 In de Sovjet-Unie wordt atoomgeleerde en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov gearresteerd. Hij wordt later verbannen naar Gorki.
2013 Op het Sierra Leone-tribunaal in Leidschendam start het hoger beroep tegen Charles Taylor, de voormalige president van Liberia.

Een fraaie rietpluim (Foto: Luuntje)
Een fraaie rietpluim (Fotto: Luuntje) 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!


Uitslag FC Groningen - Vitesse

FC Groningen en Vitesse hebben in de Eredivisie de punten gedeeld. De Groningers kwamen in eigen huis al snel op voorsprong, waarna Vitesse langzaam maar zeker in de wedstrijd groeide. Foor maakte het tegendoelpunt voor de Arnhemmers, maar ontsierde in de slotfase de wedstrijd ook door een wilde tackle in te zetten en hierna van het veld gestuurd te worden.

FC Groningen

1 - 1

Vitesse

6' Leerdam (e.d.)   49' Foor
 
Gele kaart: Hateboer (FC Groningen)
Rode kaart: Foor (86) (Vitesse)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 18.810
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Larsen
Van Nieff
Tibbling
Bacuna
Jenssen
Linssen (Idrissi/77)
Sörloth
Mahi (Drost/84)
  Room
Leerdam
Kashia (Miazga/46)
Van der Werff
Kruiswijk
Foor
Yeini
Calor (Osman/77)
Rashica
Van Wolfswinkel (Zhang/84)
Tighadouini
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.