Obama 'presidentieel recordhouder'

Barack Obama heeft donderdag op zijn laatste volledige werkdag als president de straffen omgezet van 330 gevangenen. Het gaat volgens het Witte Huis om het hoogste aantal strafkortingen dat ooit op een enkele dag is uitgedeeld.

"De overgrote meerderheid van deze mannen en vrouwen zitten onnodig lange straffen uit voor drugsdelicten", zei de juridisch adviseur van de president, Neil Eggleston. Obama heeft daarmee als president in totaal 1715 gevangenen strafvermindering gegeven: meer dan zijn dertien voorgangers bij elkaar, aldus Eggleston. Dat betekent ook dat Obama presidentieel recordhouder is waar het strafverminderingen betreft.

Daarnaast heeft het Pentagon nog vier gevangenen uit het Amerikaanse detentiecentrum voor terreurverdachten in Guantanamo Bay overgebracht naar andere landen. Het zijn de laatste gevangenen die worden overgeplaatst voordat de termijn van president Barack Obama erop zit.

Een Amerikaanse functionaris weigerde te zeggen welke landen de vier gedetineerden opvangen. Andere bronnen zeiden eerder dat de gevangenen onder meer naar Verenigde Arabische Emiraten worden gebracht. De afgelopen weken namen ook Saudi-Arabië en Oman nog een aantal gedetineerden op.

Er zitten nu nog 41 mensen vast in het detentiecentrum op Cuba. Dat is een tegenvaller voor Obama, die eerder stelde de omstreden gevangenis te willen sluiten. Aanstaand president Donald Trump heeft al aangekondigd geen gevangenen meer te willen laten gaan.

Obama geeft recordaantal strafverminderingen
Obama geeft recordaantal strafverminderingen (Foto: ANP)