Breakdancen op Jeugd Olympische Spelen 2018

Op de Jeugd Olympische Spelen van 2018 in Buenos Aires zullen alle sporten te zien zijn die dit jaar ook op het olympisch programma stonden. Er worden echter ook drie sporten toegevoegd: karate, sportklimmen en breakdancen. Het Internationaal Olympisch Comité heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Met karate en sportklimmen hebben de Jeugdspelen geen unicum te pakken: het wordt weliswaar twee jaar voor de Olympische Spelen in Tokyo gehouden, maar de twee sporten werden eerder dit jaar al definitief toegevoegd aan het programma voor de Spelen van 2020. 

Breakdancen is echter wel nieuw. Toevoeging aan het programma van de Olympische Spelen is nog nooit serieus besproken, maar over minder dan twee jaar is het dus wel te zien op de Jeugdspelen. In welke wedstrijdvorm dat precies moet gebeuren is nog niet duidelijk: laat het vooral in de reacties weten als je toevallig wél weet hoe wedstrijdbreakdancen in zijn werk gaat!

Er zijn overigens nog wel meer sporten die op de Jeugdspelen, maar niet op de Olympische Spelen gehouden worden. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan acrobatische gymnastiek - wat vorig jaar wél op de Europese Spelen gehouden werd - en zaalvoetbal. Ook 3x3-basketbal is wel te zien op de Jeugdspelen: in 2014 won Nederland bij de dames nog zilver.