Turkije veroordeelt aanhouding journalist

De Turkse regering veroordeelt de aanhouding van een Turks-Nederlandse journalist, Fatih Özyar, in Zaandam. De man, die in Zaandam woont, werd maandagavond aangehouden toen hij de arrestatie van enkele jongeren in de wijk Poelenburg aan het filmen was.

In een verklaring van de Turkse regering staat dat het optreden van de politie wordt veroordeeld. "We volgen bezorgd, met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting en pers, de recente extreme maatregelen tegen journalisten in Nederland."

Volgens de politie kon de man zich niet als journalist legitimeren. Hij was bij navraag niet in het bezit van een politieperskaart of van een perskaart van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en hij verzette zich tegen zijn aanhouding, aldus de politie.

Vijandige houding

Ook veroordeelt de Turkse regering "de media die de incidenten uitzenden, met een vijandige houding tegen president Recep Tayyip Erdogan en ons land". "We beschouwen het als een haatmisdaad", stelt de regering.

In de Turkse media werd eerder al de aanhouding van Özyar gehekeld, onder meer door de Turkse vereniging van journalisten (UMED). De organisatie verwerpt de aanhouding van Özyar en beticht Nederland van censuur.

Özyar werkt voor de Turkse krant Sabah, meldt de website dutchturks.nl. De site citeert zijn Facebookaccount, waarin hij stelt dat Nederlandse media "deze jongeren straatterroristen en soldaten van Erdogan"noemen. Hij laat zich tevens kritisch uit over de rol van de Nederlandse autoriteiten en de aanpak van de jongeren. Özyar zegt volgens dutchturks.nl eerder voorzitter van het wijkbestuur in Poelenburg te zijn geweest.

Turkije veroordeelt aanhouding journalist
Turkije veroordeelt aanhouding journalist (Foto: ANP)