Geen medaille 'controversiële' Belgische, eerste ooit voor Iraanse vrouw

De Belgische taekwondoka Raheleh Asemani is er niet in geslaagd een olympische medaille te winnen. De van oorsprong Iraanse zorgde in de aanloop naar de Spelen voor flink wat ophef: op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) deed ze namens het vluchtelingenteam mee en won ze namens dat team een startbewijs voor Rio, onder meer door de Belgische Indra Craen te verslaan.

Ondanks dat België dus geen startbewijs had in de klasse tot 57 kilogram - die gaan in het taekwondo per land, niet per atlete - mocht de eerder dit jaar genaturaliseerde Asemani tóch voor de Belgen uitkomen dankzij speciale dispensatie van het IOC. In Rio schopte ze het tot de wedstrijd om het brons, waarin ze na golden score verloor van de Egyptische Hedaya Wahba. De andere bronzen medaille ging naar Kimia Alizadeh: de pas 18-jarige Iraanse won als eerste Iraanse vrouw ooit een olympische medaille. 

Alizadeh pakte de eerste medaille ooit voor een Iraanse vrouw (Foto: Getty)

De gouden medaille werd net als vier jaar geleden een prooi voor Jade Jones namens Groot-Brittannië. De Welshe Jones stond in een zinderende finale tegenover de Spaanse Eva Calvo Gomez en wat werd een prachtig duel. Met een trap op het hoofd van de Spaanse kwam Jones op voorsprong, maar Calvo knokte zich weer terug. In de beslissende fase was Jones echter oppermachtig met twee prachtige scores achter elkaar, wat haar opnieuw goud opleverde.