FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 augustus 2016

Rio 2016, de leukste tweets van 19 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Na de 200 meter-finale bij de vrouwen was het de afgelopen nacht de beurt aan de mannen. Usain Bolt won (uiteraard) overtuigend en Churandy Martina miste op één honderdste een bronzen medaille. Dat ziet er zo uit:

Tegelijkertijd waren Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen bezig met het winnen van de wedstrijd om de bronzen medaille.

De volleybalvrouwen speelden de halve finale tegen China, maar deze werd helaas niet gewonnen..

Ondertussen is het ochtend geworden in Rio, en dat ziet er zo uit..

De social media wordt goed in de gaten gehouden en daaruit blijft welke momenten het meeste werden besproken de laatste dagen..

Sommige landen betalen een bonus als sporters een gouden medaille winnen. Een overzicht:

Vanavond won Jelle van Gorkom zilver in de BMX-finale bij de heren. Zijn teamgenoot Raymon van der Biezen zat bij de NOS en keek zo naar de finale:

Met een plaats in de halve finale was een medaille voor Nouchka Fontijn al zeker. Ze won nu ook de halve finale, dus het wordt nu sowieso zilver of goud als ze zondagavond ook wint.

De Canadees Mark de Jonge plaatste zich ter nauwernood voor de finale bij het vlakwaterkanoën. Het verschil met de nummer vijf was drie duizendsten.

Bij het springtoernooi bij het paardrijden won de Engelsman Nick Skelton. Dit was al de zevende Spelen voor de 58-jarige Skelton.

Vier jaar geleden ging de basketbalfinale bij de mannen tussen Amerika en Spanje. Dit jaar was dit al de halve finale, waardoor een herhaling van vier jaar geleden onmogelijk is. Zoals verwacht won Team USA.

In het zwembad was het teamevent bij het synchroonzwemmen aan de beurt. Net als de voorgaande vier Spelen won Rusland het goud. Om je een indruk te geven hoe zoiets eruit ziet:

Vanavond werd de hockeyfinale gespeeld bij de vrouwen. De uitslag is ondertussen bekend..

Australie wint voor het eerst goud op moderne vijfkamp

Chloe Esposito heeft verrassend de moderne vijfkamp voor vrouwen gewonnen. De atlete die vooral uitblinkt bij het schieten noteerde een puntentotaal van 1372, vanwege de nieuwe puntentabel vanzelfsprekend een persoonlijk record. De Australisch hoorde vooraf niet bij de absolute topfavorieten, maar zette op alle onderdelen goede resultaten neer en zag veel concurrenten wegvallen.

Eerder op de dag waren er al enkele verrassingen te noteren. Bij het altijd lastige paardrijden vielen wereldkampioen Lena Schoneborn en uittredend olympisch kampioen Laura Asadauskaite uit, nadat ze ook al matig zwommen. Samantha Murray, goed voor zilver in 2012, was zwak bij het schermen, al wist zij bij de extra ronde nog wel wat punten terug te nemen. Hierdoor startten zij in het achterveld, wat zelfs voor de uitstekende combinatielopers Murray en Asadauskaite een onmogelijke situatie verzorgde.

De Poolse Octawia Nowacka leidde de dans bij de combinatieloop, net voor de Franse Elodie Clouvel, maar vrij snel wist Clouvel al een flink verschil goed te maken bij het schieten. Helaas voor de Franse verloor ze erg veel tijd op de tweede schietronde, waardoor Esposito haar zelfs voorbij ging en zo de beste kans leek te hebben om de Poolse te bedreigen. In de eerstvolgende schietronde ging het bij de Poolse helemaal mis. Zodoende kon Esposito de leiding pakken die ze ook nooit meer afstond. Clouvel haalde de Poolse ook nog in die uiteindelijk nog wel als derde eindigde. Het is voor het eerst dat een Australische goud pakt op de moderne vijfkamp.

Koppeltje gaat voor goud bij BBC

Terwijl BBC-verslaggever Dan Walker donderdagavond bezig was met een verslag van de afgelopen dag, zag hij achter zich een koppeltje wat druk bezig was "de finish te halen".

Zoals een echte verslaggever betaamt bracht hij ook hiervan verslag uit: "Voor diegene die momenteel de sociale media bestoken met vragen wat er op de achtergrond gaande is: we gaan niet inzoomen, maar wees er maar zeker van dat het niet is wat het lijkt. Het is maar een knuffel. Ze zijn een boek aan het lezen - weliswaar in een niet gebruikelijke positie."

Uitslag Excelsior - ADO Den Haag

ADO Den Haag mag zich voor minimaal een dag de koploper in de Eredivisie noemen. De ploeg uit de Hofstad won uit bij Excelsior met 1-2 en staat na drie wedstrijden nog op de volle score van negen punten. Excelsior is de nummer vier met zes punten uit drie duels.

Excelsior

1 - 2

ADO Den Haag

8' Mattheij   25' Kastaneer
68' Beugelsdijk
 
Gele kaart: Bruins, Vermeulen, Drost (Excelsior), Kastaneer, Trybull, Meißner (ADO Den Haag)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4123
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Karami
Mattheij
Drost (Arghus/82)
Kuipers
Bruins
Vermeulen
Koolwijk
Fredy
Hasselbaink (Hadouir/69)
Elbers (Ondaan/72)
  Setkus
San Román
Meißner
Beugelsdijk
Kanon
Trybull
Duplan
Meijers
Schaken (Jansen/83)
Havenaar (Van der Heijden/88)
Kastaneer (Marengo/83)

ANWB verzorgt patiŽntenvervoer Waddeneilanden

De ANWB mag de komende vijf jaar het ambulancevervoer door de lucht verzorgen vanaf de Waddeneilanden. Vrijdag ondertekende ANWB Medical Air Assistance, een zelfstandige dochteronderneming van de toeristenbond, een contract met de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Fryslân.

De ANWB-dochter begint in november met het spoedvervoer van patiënten. Dat gebeurt per traumahelikopter, een Airbus H145 die luchtbasis Leeuwarden als thuishaven heeft.

De aanbesteding voor de ambulancezorg op de wadden verliep niet zonder slag of stoot. Nadat de RAV vorig jaar de helikopterdienst aan de ANWB had gegund, maakte de verliezende partij, het Belgische Heliventure FTO, bezwaar. De ANWB kon niet voldoen aan de eis 24 uur per dag met een eigen toestel te vliegen. De rechter gaf de Belgen gelijk.

Er volgde een nieuwe aanbestedingsprocedure die de ANWB dus opnieuw won.

ANWB verzorgt patiëntenvervoer Waddeneilanden
ANWB verzorgt patiëntenvervoer Waddeneilanden (Foto: ANP)

Dodental aanslag Nice opgelopen tot 86

Het aantal doden als gevolg van de bloedige aanslag op 14 juli in de Zuid-Franse stad Nice is opgelopen tot 86. Een man overleed donderdag aan zijn verwondingen, maakte de Franse staatssecretaris voor Slachtofferhulp Juliette Méadel vrijdag bekend. Het niet bij naam genoemde slachtoffer laat een vrouw en twee kinderen achter.

Een 31-jarige Tunesiër reed op de Franse nationale feestdag met een vrachtwagen in op een mensenmenigte op de Promenade des Anglais in Nice. Meer dan vierhonderd mensen raakten gewond.

Terreurgroep Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op. Bewijzen dat er banden waren tussen de dader en IS zijn tot dusver niet gevonden, al had de dader volgens onderzoekers wel belangstelling voor de jihadistische beweging getoond.

Dodental aanslag Nice opgelopen tot 86
Dodental aanslag Nice opgelopen tot 86 (Foto: ANP)

20 lekkere olympische atletes

Op de Olympische Spelen genieten we niet alleen van veel mooie sporten maar stiekem soms ook van de prachtige sportlijven. Er zijn niet alleen veel absolute topsporters op de Spelen in Rio de Janeiro, het olympisch dorp zit ook vol met prachtige schoonheden. We hebben voor jullie twintig prachtige atletes op een rij gezet. Over smaak valt niet te twisten dus hopelijk voor iedereen wat wils.

Boksster Fontijn naar finale in middengewicht

Nouchka Fontijn heeft de olympische finale weten te bereiken bij het boksen in het middengewicht. In de halve finale was ze nipt sterker dan de Chinese Li Quan.

Eerste ronde ging nipt naar Li Quan, die in de tweede van vier rondes probeerde door te drukken. Dat lukte een aantal keer met haar rechter, maar ook Fontijn kwam er goed door en wist de ronde in haar voordeel te beslissen.

Daarna nam Fontijn steeds meer de overhand en leek de Chinese vermoeid te raken. Maar er werd nog altijd een slag om de arm gehouden, want er waren vreemdere jury-beslissingen genomen tijdens deze Spelen. Dit keer was de jury het echter, niet unaniem, mee eens dat de Nederlandse de beste was en mag ze zondag strijden voor het goud.

Zondag is in de finale de Amerikaanse wereldkampioene Claressa Maria Shields de tegenstander.

Bevolking 'Jungle' bij Calais weer toegenomen

Het aantal mensen in het vluchtelingenkamp bij de Noord-Franse havenstad Calais is deze zomer weer duidelijk toegenomen. Volgens een nieuwe telling houden zich in de 'Jungle', zoals het terrein wordt genoemd, zeker 6900 mensen op, liet de prefectuur van Pas-de-Calais vrijdag weten.

Zoveel mensen waren er sinds de opening van het huidige kamp in het voorjaar van 2015 nog niet. Hulporganisaties schatten het aantal bewoners hoger en spreken van meer dan 9000 mensen.

De autoriteiten doen al maanden hun best het aantal mensen in het hutten- en tentenkamp op een braakliggend terrein in het havengebied te verminderen. Het is een verzamelplek van mensen die hopen illegaal naar Engeland te kunnen oversteken. In verband met de grote toestroom zijn de haven en de Kanaaltunnel in het afgelopen jaar minder toegankelijk gemaakt.

In de herfst telden de autoriteiten 6000 mensen in het kamp. Daarna gingen de aantallen omlaag, tot een kleine 4500 in juni.

Bevolking 'Jungle' bij Calais weer toegenomen
Bevolking 'Jungle' bij Calais weer toegenomen (Foto: ANP)

Die Antwoord maakt Lowlands gek

Na een gemoedelijk begin van de eerste festivaldag kreeg Die Antwoord vrijdag aan het einde van de middag als eerste het Lowlandspubliek uit zijn plaat. Het meedogenloze rap-rave trio uit Zuid-Afrika zette de Alpha vanaf het moment dat de allereerste beats uit de speakers knalden op zijn kop.

Als je opkomt op een snoeiharde drum 'n bass-versie van de Carmina Burana leg je de lat hoog. En Die Antwoord kwam duidelijk niet voor minder naar Biddinghuizen. DJ Hi-Tek smeet vanachter zijn masker een uur lang de ene na de andere keiharde house-beat het publiek in, terwijl rappers Ninja en Yo-Landi met een hoop gevoel voor show en drama de massa nog wat verder opzweepten.

De Alpha liet het geweld dankbaar over zich heenkomen. Voor het eerst deze 24e Lowlands stond het publiek van voor tot achter in de tent, en ver daarbuiten, vol overgave te springen en te juichen.

Die Antwoord maakt Lowlands gek
Die Antwoord maakt Lowlands gek (Foto: BuzzE)

Duitse hockeyvrouwen pakken brons

De Duitse hockeyvrouwen hebben olympisch brons veroverd. In de strijd om de derde plaats werd Nieuw-Zeeland met 2-1 verslagen.

Nieuw-Zeeland was voor de rust de betere ploeg. Via Fynn kreeg het een grote kans. Zij ging alleen op de Duitse keepster Lorenz af, maar ze kreeg de bal niet langs haar.

Na rust was het Duitsland dat kans op kans kreeg. Stapenhorst maakte de 1-0 uit een aanval over vier schijven. Schutze maakte de 2-0 toen ze de bal over twee vallende verdedigsters en de doelvrouw heen wipte. Merry scoorde de 2-1 en Nieuw-Zeeland drong aan. Lorenz redde een aantal keer fraai, maar er werd niet meer gescoord.

Om 22.00 uur speelt Nederland in de finale tegen Groot-Brittannië.

Duitse hockeyvrouwen pakken brons (Pro Shots / Action Images)
Duitse hockeyvrouwen pakken brons (Pro Shots / Action Images)

Zilver voor BMX'er Van Gorkom

Twee van de drie Nederlandse BMX'ers hebben zich bij de mannen geplaatst voor de olympische finale. In Rio de Janeiro was het na de halve finales afgelopen voor Twan van Gendt, terwijl Jelle van Gorkom en vicewereldkampioen Niek Kimmann het wel haalden.

Van Gorkom werd in zijn drie runs in de halve finale achtereenvolgens tweede, zesde en derde en dat was genoeg om als tweede door te gaan naar de eindstrijd. De Australiër Anthony Dean was met drie zeges oppermachtig, terwijl ook de Colombiaan Carlos Ramirez en de Amerikaan Nicholas Long zich nipt plaatsten voor de finale.

Kimmann en Van Gendt stonden na twee runs op gelijke hoogte: Kimmann werd vierde en zesde, Van Gendt twee keer vijfde. In de beslissende derde heat liet Kimmann echter zien waarom hij ex-wereldkampioen en huidig vicewereldkampioen is. Met een briljante actie in de eerste bocht pakte hij de tweede plek, wat hem een finaleplaats opleverde. Van Gendt werd nipt gepakt door Tory Nyhaug en daardoor staat de Canadees in de finale. De Australiër Sam Willoughby won drie keer en ging overtuigend naar de finale, terwijl ook de Amerikaan Connor Fields zich plaatste. 

Van Gorkom in zijn halve finale (PROSHOTS/Action Images)
Van Gorkom in zijn halve finale (PROSHOTS/Action Images)

Update 20.30 uur

Jelle van Gorkom heeft olympisch zilver veroverd. De 25-jarige Nederlander kende geen briljante start, maar stoomde gedurende de finale steeds verder op naar voren. In de allerlaatste bocht dook hij nog onder de Amerikaan Nicholas Long en de Colombiaan Carlos Ramirez door, waarmee het zilver binnen was. Tegen de Amerikaan Connor Fields was geen kruit gewassen, hij finishte ver voor de rest en pakte goud.

Long en Ramirez kregen aanvankelijk beiden het brons toegewezen, ook al leek het er op de finishfoto op dat de Colombiaan toch echter eerder over de streep kwam. Dat bleek dan ook, want Long werd teruggezet naar de vierde plek. Niek Kimmann deed in het begin redelijk mee, maar viel op het beslissende moment terug tot plek zeven. De Australiërs Willoughby en Dean waren kansloos: Dean haalde de finish niet, Willoughby werd zesde. 

Baby's huilen anders in Kameroen en China

Baby's uit Kameroen en China huilen anders dan Duitse spruiten. Hun geweeklaag is zangeriger, aldus onderzoek van de Universiteit van Würzburg. Het gehuil van 42 baby's werd vergeleken, de helft uit Duitsland en de helft uit het noordwesten van Kameroen. Het verschil tussen de laagste en hoogste toon was bij de Afrikaanse kinderen aanzienlijk groter, zelfs als het ging om korte noten.

Een onderzoek waarbij het geluid van 55 baby's uit China werd vergeleken met dat van zuigelingen uit Duitsland, leverde een vergelijkbaar resultaat op, al was het verschil hier wat kleiner. De onderzoekers concluderen dat zuigelingen direct na de geboorte al (klank)kenmerken van de moedertaal overnemen.

De kinderen zijn voor het onderzoek niet extra aan het huilen gebracht, verzekeren de onderzoekers.

Baby's huilen anders in Kameroen en China
Baby's huilen anders in Kameroen en China (Foto: BuzzO)

Smulders valt in BMX-finale, Pajon prolongeert titel

In de halve finale van de BMX races bij de vrouwen is Laura Smulders na drie runs door naar de finale. Smulders werd een keer tweede en twee keer eerste. Een plaats bij de beste vier over drie runs is nodig om door te gaan naar de finale. Merle van Benthem heeft de finale niet gehaald. Met haar zevende, achtste en zesde plaats zat Van Benthem eigenlijk geen moment goed in de wedstrijd. 

Naast Smulders gaan de favoriete en regerend olympisch kampioene Mariana Pajon uit Colombia door naar de finale, samen met Alise Post (USA), Stefany Hernandez (COL), Manon Valentino (FRA), Brooke Crain (USA), Elke Vanhoof (BEL) en de pas 19-jarige Yaroslava Bondarenko uit Rusland. De finale is om 20:00 uur Nederlandse tijd. 

De andere topfavoriete uit Australië, Caroline Buchanan, haalde de finale niet. 

Update 20:15 uur:

Laura Smulders heeft in de BMX finale geen medaille weten te behalen. De hele run lag Smulders ongeveer rond de derde/vierde plaats, maar in de laatste bocht in haar laatste kans op een inhaalpoging viel Smulders helaas. Het goud gaat naar de oppermachtige Colombiaanse Mariana Pajon, die hiermee haar titel prolongeert. Het zilver gaat naar de Amerikaanse Alise Post en het brons is er voor Stefany Hernandez uit Venezuela. 

Dubbeldam grijpt naast medailles

Jeroen Dubbeldam is er niet in geslaagd een olympische medaille te pakken. Met zijn paard Zenith was hij foutloos in de tweede ronde, maar kreeg een strafpunt omdat hij net buiten de toegestane tijd wist te finishen. ( 0,02 seconde te laat). 

Maikel van der Vleuten, die in de eerste ronde op Verdi vier strafpunten had, had er vijf in de tweede omloop. Harrie Smolders ging niet van start in de springfinale. Omdat hij geen kans meer maakte op medailles, besloot hij zijn paard te sparen.

Later vanavond wordt in een barrage uitgemaakt wie er olympisch goud wint. Er zijn nog zes combinaties in koers.

Update 20.14 uur

Nick Skelton, bezig aan zijn zevende Spelen, heeft op Big Star de Olympische titel veroverd. De Brit was in de barrage foutloos en het snelst. Peder Fredricson uit Zweden op All In was ook foutloos maar iets langzamer dan Skelton en pakte het zilver. Het brons ging naar de Canadees Eric Lamaze met Fine Lady.

Fu/Zhang pakken dubbeltitel badminton

Het Chinese koppel Fu Haifeng en Zhang Nan heeft de olympische titel herendubbel bij het badminton veroverd. In drie games werd het Maleisische duo Goh Wei Shem en Tan Wee Kiong verslagen.

Go en Tan stonden lang achter in de derde game,maar wisten terug te komen tot 17-17. Het Chinese duo werkte twee matchpoints weg en sloegen zelf toe op hun eerste wedstrijdpunt.

Zhang pakte samen met Zhao Yunlei ook al goud in het gemengddubbel.

Fu/Zhang pakken dubbeltitel badminton (Pro Shots / Action Images)
Fu/Zhang pakken dubbeltitel badminton (Pro Shots / Action Images)

Oppermachtig Rusland wint teamfinale synchroonzwemmen

In de teamfinale vrije routine in het synchroonzwemmen heeft Rusland zoals verwacht het goud weten te pakken. Hun totaalscore over de technische en vrije routine was in totaal 196.1439, ver boven de score van de Chinese meisjes met 192.9841.

Het brons ging naar de Japanse dames met een score van 189.2056. Opvallend was de muziekkeuze van Brazilië, die de show wilden stelen met het welbekende 'Samba Do Brasil'. Helaas werd alleen het publiek warm van deze show, van de jury kregen zij slechts de totaalscore van 171.9985 en daarmee werden de dames zesde. 

Spaanse MarŪn wint badmintontitel

Carolina Marín heeft de olympische titel in het enkelspel bij het badminton gepakt. In de finale was de 23-jarige Spaanse tweevoudig wereldkampioene Sindhu Pusarla uit India in drie games de baas: 19-21 21-12 en 21-15.

In de eerste game dichtte Pusarla een gat van zes punten. Haar eerste gamepoint verzilverde ze vervolgens met een backhandlob. Marin was duidelijk de betere in de tweede game. Pusarla kwam in de beslissende derde game wederom terug na een achterstand van vijf punten. Marin liep vervolgens weer uit en verzilverde haar tweede matchpoint.

De Japanse Nozomi Okuhara won zonder te spelen het brons. De Chinese Li Xuerui, die in Londen goud won, gaf een walk-over. 

Slowaak wint epische 50 kilometer snelwandelen

De Slowaakse snelwandelaar Matej Toth heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen op de 50 kilometer, hét cultonderdeel van de Spelen. De wereldkampioen deelde zijn race perfect in en stoomde aan het eind op naar goud na drie uur, veertig minuten en 58 seconden snelwandelen. Vorig jaar, na zijn wereldtitel, beantwoordde Toth overigens nog vele vragen van FOK!kers, wat hier te lezen is.

Al vroeg in de wedstrijd ging de Franse wereldrecordhouder Yohann Diniz er vandoor. Hij nam een alsmaar grotere voorsprong en had halverwege al richting de twee minuten te pakken op de rest van het veld. Achter Diniz liep een achtervolgende groep van zo'n acht man, waaronder Diniz' voornaamste uitdagers: de Slowaak Matej Toth en de Australiër Jared Tallent, regerend kampioen. Ook Evan Dunfee zat er nog bij en het was juist de Canadees die, samen met Toth, de achtervolging begon te leiden. Voor de liefhebbers: in het eerdergenoemde interview beantwoordde niet alleen Toth, maar ook de sympathieke Dunfee de vragen van FOK!kers.

Dunfee en Toth leken zich wat af te scheiden van de rest van het groepje en vooral Dunfee had het tempo plotseling erg goed te pakken. Hij liep weg en zag niet veel later het onmogelijke gebeuren: Diniz stond langs de kant van de weg. De Fransman leek de nodig darmproblemen te hebben, waar een natte spons het voornaamste slachtoffer van werd..

Dunfee op kop van de wedstrijd (PROSHOTS/Action Images)
Dunfee op kop van de wedstrijd (PROSHOTS/Action Images)

Dunfee liep langs Diniz en gaf de Fransman een bemoedigende tik op de schouder, waarna ook Diniz weer verder liep en samen met de Canadees op kop ging. Het duurde niet lang voor Diniz het verschroeiende tempo van zijn medekoploper moest laten gaan en niet veel later was de Fransman ook door de achtervolgende groep ingehaald. Na 40 kilometer kwam die groep ook weer bij Dunfee en dit keer ging Tallent er vandoor.

Achter de Australiër, die alsmaar verder wegliep, bleven Toth, Dunfee en de Japanner Hirooki Arai over in de strijd om het zilver. Dunfee leek zijn kompanen te moeten laten gaan: hij zakte verder en verder weg en stevende af op plek vier. Zes kilometer voor het einde kreeg ook Arai het moeilijk en wandelde Toth vastberaden naar de tweede plek, met nog altijd Tallent er ruim voor. Dat veranderde in de laatste kilometers echter in rap tempo: de Slowaak wandelde met rasse schreven naar Tallent, die steeds moeilijker leek te lopen.

Toth deelde zijn wedstrijd perfect in en wandelde naar goud (PROSHOTS/Action Images)
Toth deelde zijn wedstrijd perfect in en wandelde naar goud (PROSHOTS/Action Images)

Een paar kilometer voor het einde had Toth de Australiër te pakken en hij ging er gelijk vandoor. Tallent kreeg het bijzonder moeilijk, maar wist toch nog stand te houden in de strijd om zilver. Het gevecht om brons was nog razendspannend: Dunfee maakte een achterstand van bijna twintig seconden op Arai weer goed en sloot aan bij de Japanner, die hem vervolgens echter een fikse duw gaf. Vanaf dat moment was het klaar met de Canadees, die compleet uitgeteld en strompelend als vierde over de finish kwam. 

We besluiten het verslag van een werkelijk briljante vijftig kilometer overigens nog met een noemenswaardig feitje: sinds Slowakije als 'onafhankelijk' land op de Spelen staat, dus niet als Tsjechoslowakije, won het nu negen gouden medailles. Het goud van Toth is echter pas de allereerste die buiten het slalomkanoën gewonnen wordt.

'Tieners naÔef over gevaar internet'

Jongeren zijn nog altijd niet goed op de hoogte van de gevaren van internet. Dat meldt Microsoft op basis van een onderzoek dat PanelWizard deed onder 1098 tieners tussen de 12 en 18 jaar.

Meer dan een kwart (27,2 procent) van de jongeren deelt weleens zijn inloggegevens voor social media, e-mail of zelfs internetbankieren met vrienden of kennissen. Vier op de tien hebben zelf weleens het wachtwoord van vrienden of kennissen gekregen. Verder heeft bijna een op de vijf jongeren meegemaakt dat er zonder toestemming op zijn social media-account werd ingelogd door een ander.

Om jongeren meer bewust te maken van het gevaar, zette Microsoft een hoax op met boyband B-Brave. De band lekte afgelopen week 'per ongeluk' het telefoonnummer van een van de jongens in een bericht op Snapchat en Instagram. Binnen een dag ontving hij meer dan zeshonderd telefoontjes en vierduizend berichtjes. In een filmpje dat vrijdag online is gezet waarschuwt de band voor het delen van persoonlijke gegevens.

'Tieners kennen gevaar internet niet'
'Tieners kennen gevaar internet niet' (Foto: BuzzT)

Poetin brengt bezoek aan Krim

De Russische president Vladimir Poetin is op de Krim aangekomen voor een bijeenkomst van de Russische veiligheidsraad. Het bezoek komt op een moment dat de spanningen tussen Rusland en Oekraïne over het door Rusland geannexeerde schiereiland opnieuw oplopen.

Poetin liet weten op het "gezond verstand" van de Oekraïne te hopen, om een oplossing te vinden voor de diplomatieke crisis. "Rusland zal de diplomatieke banden met Kiev niet doorhakken, ondanks de onwil van de Oekraïense regering om volwaardige politieke banden op ambassadeniveau te onderhouden."

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft vorige week alle militaire eenheden in de buurt van de Krim en de oostelijke Donbass-regio opgedragen in hoogste staat van paraatheid te zijn. De oproep kwam na de Russische beschuldigingen van een Oekraïense inval in de Krim.

Poetin zal het bij de veiligheidsraad onder meer hebben over extra veiligheidsmaatregelen op de Krim.

Poetin brengt bezoek aan Krim
Poetin brengt bezoek aan Krim (Foto: ANP)

Bosz twijfelt over inzetten Cillessen

Het is onduidelijk of Jasper Cillessen komend weekend, tijdens de wedstrijd tegen Willem II, onder de lat staat. Dit liet trainer Peter Bosz eerder vandaag tijdens het perspraatje weten.

"Ik wil even rustig met hem zitten en even kijken hoe het ervoor staat", zo tekende de aanwezige media op uit de mond van Bosz. Cillessen wordt sinds enkele dagen in verband gebracht met een transfer naar FC Barcelona. De Catalanen zouden tien tot twaalf miljoen euro voor de sluitpost van de Amsterdammers over hebben.

"Ik wil niet op de zaken vooruit lopen, zolang ze niet definitief is. Jasper maakt deel uit van mijn team, maar ik wil eerst met hem zitten. Er kan bij hem ook het één en ander spelen, ik kan niet in zijn hoofd kijken."

Daarmee geeft Bosz indirect aan nog niet te weten of Cillessen zaterdag tegen Willem II zal starten. Ook is het nog maar de vraag of Ajax over de goalie kan beschikken in de belangrijke play-off tegen FK Rostov. "Het zou vervelend zijn als hij er niet bij is. We weten echter dat er tot 31 augustus van alles kan gebeuren. Zolang dat via de UEFA en de FIFA niet geregeld wordt, blijven we daarmee zitten."

"De hele situatie is heel vervelend, zolang de markt open is, kan er van alles gebeuren. De Vraag is of wij met de vuist op tafel moeten slaan en hem sowieso willen laten spelen tegen Rostov. We gaan met iedereen zitten en gaan dan een standpunt innemen."

Mocht Cillessen daadwerkelijk vertrekken, dan heeft Ajax nog twee keepers op de bank zitten; André Onana en Diederik Boer. Maar Bosz wilde niet te ver op de zaken vooruit lopen. "Ik wil niet speculeren, maar we denken er wel over na. We komen met de staf bij elkaar en dan nemen we beslissingen en daar zal ook Carlo L'Ami een belangrijke rol in spelen."

Campagneleider Donald Trump stapt op

De campagneleider van de Republikense Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, Paul Manafort, is opgestapt. Dat melden Amerikaanse media. Hij kwam in opspraak omdat hij en zijn naaste medewerker Rick Gates voor het Amerikaanse ministerie van Justitie verzwegen hadden dat zij in de periode 2012-2014 actief waren als lobbyist voor de regering van de toenmalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

In een reactie zegt Trump: "Vanochtend heeft Paul Manafort zijn ontslag aangeboden, en dat heb ik geaccepteerd. Ik ben hem dankbaar voor zijn goede werk. Hij is een professional en ik wens hem het beste." Trump had Manafort de afgelopen dagen al de facto op een zijspoor gezet.

Amerikanen die zich inzetten voor buitenlandse politici of politieke partijen moeten dat bij Justitie melden. Als ze dat niet doen, dan maken zij zich schuldig aan een misdrijf, waar een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar op staat. De maximale boete bedraagt 220.000 euro.

Volgens The New York Times komt Manaforts naam ook voor in een corruptieonderzoek in Oekraïne. Hij zou voor zijn werkzaamheden voor Janoekovitsj uit een zwarte kas 11,4 miljoen euro hebben ontvangen.

Campagneleider Donald Trump stapt op
Campagneleider Donald Trump stapt op (Foto: ANP)

Dubbeldam op medaillekoers na eerste omloop

Jeroen Dubbeldam is nog steeds in de race om de olympische titel bij het springen individueel binnen te slepen. Samen met zijn paard Zenith was de olympisch kampioen van 2000 foutloos in de eerste omloop. In totaal waren dertien combinaties vanmiddag foutloos.

Maikel van der Vleuten op Verdi leek foutloos rond te gaan, maar Verdi stootte op de laatste hindernis een balk eraf. Harrie Smolders met Emerald had ook vier strafpunten nadat er een balk van de eerste hindernis afviel. Beiden plaatsten zich wel voor de finaleronde.

De beste twintig combinaties rijden om half zeven de tweede ronde en tevens finale. De eventuele strafpunten uit de eerste ronde worden meegenomen naar de finale.

Van den Broeck verruilt Katusha voor Lotto-Jumbo

Jurgen van den Broeck zal vanaf 2017 te zien zijn in het tricot van Lotto-Jumbo. De Belgische klassementsrenner tekent voor twee seizoenen bij de Nederlandse World Tour-formatie. Van Den Broeck rijdt momenteel voor Katusha. 

"Jurgen van den Broeck komt in eerste instantie als ondersteuning voor onze klassementsmannen Robert Gesink en Steven Kruijswijk in de grote rondes", aldus technisch directeur Nico Verhoeven. "Zijn eerste hoofddoel wordt de Giro d’Italia met Steven Kruijswijk. Jurgen heeft een goed trackrecord en bewezen dat hij een grote ronde aankan. Door zijn ervaring is hij een meerwaarde voor onze ploeg in het plan richting 2018. Bij Katusha was hij de luitenant van de kopman en dat maakt hem interessant voor ons. Zijn drive is om vanuit die rol naar onze ploeg te komen. In de kleinere rondes en de heuvelklassiekers kan hij voor zijn eigen kansen gaan."

"Ik ben zeer verheugd met mijn tweejarige contract bij Team Lotto-Jumbo", geeft Van den Broeck aan. "De omkadering van het team spreekt me aan. Het is een mooie omgeving om in te werken. Dat motiveert me. Ik zie dat er aan ieder detail gewerkt wordt van trainingskampen tot materiaal en voeding. Mijn specifieke doel is als eerste het bijstaan van Steven Kruijswijk in de Giro. Daarnaast wil ik in de kortere rondes en de Waalse klassiekers mooie resultaten boeken voor het team."

De 33-jarige Van den Broek debuteerde in 2004 bij US Postal Service, waarna hij in 2007 de overstap maakte naar Predictor-Lotto, wat tegenwoordig door gaat onder de naam Lotto–Soudal. Vorig jaar koos hij voor een Russisch avontuur, maar de ronderenner en tijdrijder kiest nu dus voor de Nederlandse wielerformatie. 

Overleg Rutte en Merkel over brexit

De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt volgende week vrijdag met premier Mark Rutte over de brexit. Het gesprek is onderdeel van een reeks ontmoetingen tussen Merkel en andere Europese leiders over het uittreden van Groot-Brittanië uit de Europese Unie. Ze reist volgende week ook naar Estland, Tsjechië, Slowakije en Hongarije voor gesprekken met de leiders van die landen.

Rutte is samen met de premiers van Zweden, Finland en Denemarken uitgenodigd voor overleg op vrijdagavond in Slot Meseberg in de Duitse deelstaat Brandenburg.

Frankrijk, Duitsland en Italië houden aanstaande maandag een minitop op het eilandje Ventotene. De Franse president François Hollande, Angela Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi komen bijeen om te praten over de koers van de EU na het Britse vertrek. Verder staan de toestand in Turkije en de vluchtelingencrisis op de agenda.

Overleg Rutte en Merkel over brexit
Overleg Rutte en Merkel over brexit (Foto: ANP)

Fries stak echtgenote en zichzelf in brand

De politie heeft enige helderheid gebracht in de zaak van een echtpaar uit het Friese Oudwoude dat deze week onder vreemde omstandigheden is overleden. Uit onderzoek is gebleken dat de man in hun woning zijn vrouw en zichzelf in brand had gestoken en dat hij daarna in de tuin zijn vrouw met een mes stak.

Omdat de 59-jarige man later ook is overleden, is niet duidelijk wat zijn motief is geweest, aldus de politie.

Hulpverleners vonden woensdagavond de overleden vrouw (55) en haar zwaargewonde man in de tuin van hun woning aan de Allemawei. Daarvoor had een buurman, die tumult hoorde, het stel al aangetroffen in huis. Hij verleende eerste hulp en waarschuwde de hulpdiensten. In afwachting hiervan liep hij met hen de tuin in. Daar stak de man onverwachts zijn vrouw met een mes. Zij stierf voordat de hulpdiensten arriveerden.

De man werd met ernstige brandwonden naar het brandwondencentrum in Groningen gebracht. Daar overleed hij donderdagochtend.

Fries stak echtgenote en zichzelf in brand
Fries stak echtgenote en zichzelf in brand (Foto: ANP)

Vrijspraak voor gekkies, zo werkt het afschuifsysteem

Door het afschuiven van verantwoordelijkheid vallen er doden. En dat werkt als volgt:

De 58-jarige Paul G. uit Utrecht had nooit de bedoeling om vorig jaar echt met een bom tussen het publiek te gaan staan bij Tour de France of om zuur naar de wielrenners te gooien. De rechtbank in Utrecht, de stad waar de start van de wielerwedstrijd vorig jaar was, heeft hem daarom hiervoor vrijdag vrijgesproken.

G. meldde zich vorig jaar bij de wijkagent met zijn waanbeelden en dromen over het verstoren van de Tourstart. Dat leidde enkele dagen later tot zijn aanhouding.

Wel moet hij negen dagen de cel in omdat hij met zijn 3D-printer wapens heeft gemaakt. Ook heeft G. hulp en begeleiding nodig voor zijn stoornis, vindt de rechtbank. De hulp lijkt nu ontoereikend. "Maar de rechtbank vindt het niet juist om dit gat, dat blijkbaar in de hulpverlening bestaat, op te lossen met het opleggen van een straf die niet bij de gepleegde feiten past."

PrŲpper verbindt zich tot 2020 aan PSV

Davy Pröpper en PSV gaan tot medio 2020 met elkaar verder. De middenvelder van de Eindhovenaren verlengde zijn contract vanmiddag, na afloop van het perspraatje van trainer Phillip Cocu, met een jaar.

"Het is een vorm van waardering voor Pröpper", zo liet technisch directeur Marcel Brands weten. "Het komt zelden voor dat een speler zich zo snel en gemakkelijk heeft aangepast."

Pröpper kwam vorig seizoen over van Vitesse en miste sindsdien één duel. Daarin trof hij liefst tien keer doel. Dit seizoen was hij al goed voor één treffer.

De top 40 van 19 augustus 1967

Elke vrijdagmiddag kun je hier de hoogtepunten van een oude top 40 terugzien. Dit jaar gaan we terug naar het jaar dat langs de lijn voor het eerst op de radio was en we reclame en kleur kregen op televisie. Het jaar dat Pieter en Margriet trouwden en de laatste stoomlocomotief van het Belgische spoorwegnet verdwijnt, de eerste bemande Sojoez-capsule gelanceerd wordt en neerstort, dat radio veronica begint met de drive-in-show, dat Jacques Brel stopt met zingen, dat er voor het eerst naakt is op de Nederlandse TV, dat ze in Zweden overgaan van links naar rechts rijden en dat de eerste bewoners in Lelystad gaan wonen.

Weet je al welk jaar het is??? Het is nu... 1967.

Rabbijn neergestoken in Straatsburg

In het Franse Straatsburg is vrijdagochtend een rabbijn neergestoken. De dader is gearresteerd, schrijft Le Journal de Dimanche.

De messentrekker riep "Allahu Akbar" voor hij toesloeg, meldt de Franse krant. Hij zou in het verleden onder psychiatrische behandeling hebben gestaan.

Straatsburg heeft een flinke Joodse gemeenschap.

Update 13.38 uur
Dader is een moslim volgens Amichai Stein op Twitter

Duitse regering wil beperkt boerkaverbod

De Duitse regering wil het dragen van gezichtsbedekkende kleding in onder meer het onderwijs, aan het gemeenteloket en in de rechtszaal verbieden. Het boerkaverbod, zoals de maatregel in de volksmond heet, moet volgens de regering niet de veiligheid, maar de wellevendheid dienen.

"We wijzen de boerka geheel af", zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vrijdag. "Die past niet in ons open land."

De Maizière heeft voor de maatregel de steun verworven van de verantwoordelijke deelstaatministers. Een soortgelijk verbod is al enkele jaren van kracht in onder meer Nederland en België.

Duitse regering wil beperkt boerkaverbod
Duitse regering wil beperkt boerkaverbod (Foto: ANP)

Beloning voor tip over moordenaar agent

Het Openbaar Ministerie op Bonaire heeft donderdagavond (lokale tijd) een beloning van 10.000 dollar (ruim 8800 euro) uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van degene die een Nederlandse agent doodschoot.

De 45-jarige agent werd woensdagavond doodgeschoten tijdens een achtervolging. De man was met collega's afgegaan op een melding van een overval in een huis. Toen de politie aankwam, vluchtten de overvallers weg.

De Nederlander rende achter de daders aan. In een vuurgevecht dat daarbij ontstond werd de man, die sinds 2013 op Bonaire werkte, dodelijk getroffen.

Volgens het OM ging het om een gewelddadige overval waarbij onder meer een kind werd bedreigd met een vuurwapen. Justitie roept de bevolking op alert te zijn op het feit dat één van de overvallers tijdens de overval krassen in het gezicht heeft opgelopen.

Bonaire is sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland.

Beloning voor tip over moordenaar agent
Beloning voor tip over moordenaar agent (Foto: ANP)

NS: meer reizigers op tijd aangekomen

Het eerste halfjaar van 2016 kwam 92,3 procent van de treinreizigers op tijd aan. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 91,6 procent. Dat melden de Nederlandse Spoorwegen bij de halfjaarcijfers.

In de eerste zes maanden waren er, in tegenstelling tot vorig jaar, nauwelijks grote storingen met landelijk gevolg. Reizigers die naar het buitenland reisden, hadden wel last van stakingen in België en Duitsland en van de aanslagen in Brussel.

NS: meer reizigers op tijd aangekomen
NS: meer reizigers op tijd aangekomen (Foto: ANP)

Rio Vandaag - Vrijdag 19 augustus

160802_134184_riovandaag_19-8.jpg

Het einde van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro komt er langzaam maar zeker aan. Nog drie wedstrijddagen te gaan en dan zit er er alweer op. Vandaag is er kans om na twee dagen zonder goud weer op het hoogste schavotje van het podium terecht te komen. Zowel de springruiters, de BMX'ers als de hockeydames kunnen daarvoor zorgen.

Nederlanders in actie

Zo richting het einde van de Spelen wordt het aantal Nederlanders was in actie komt steeds kleiner. De springruiters, die tegenvielen bij het landentoernooi, springen vanaf 15.00 uur hun individuele finale. Daarin begint iedereen weer op 0 en krijgt iedereen evenveel kans. Ook de BMX'ers (vanaf 18.30 uur) komen in actie. De drie mannen en twee vrouwen staan in de halve finale, waarvan de beste vier doorgaan naar de grote finale. Merle van Benthem, Laura Smulders, Twan van Gendt, Jelle van Gorkom en de gisteren hard gevallen Niek Kimmann zullen proberen te strijden om de medailles.

In het boksen is Nochka Fontijn al zeker van brons en mag vanavond strijden voor een finaleplaats. Haar wedstrijd tegen de Chinese Li Quan staat om 20.45 uur gepland.  Daarna volgen om 22.00 uur de hockeydames, die gaan proberen om voor de derde keer op rij olympisch kampioen te worden. Tegenstander in Rio zijn de Britse dames, die een jaar geleden de Nederlandsen versloegen in de EK finale.

Op de atletiekbaan gaan de 4x400 meter estafettedames proberen de finale te bereiken en om 02.40 uur staat Susan Kuijken als laatste Nederlander van de dag op de baan. Zij zal strijden in de finale van de 5.000 meter.

Opmerkelijk

Het is vandaag mogelijk oorlog in het taekwondo en wel in de klasse tot 80 kilogram. In 2012 was de Brit Aaron Cook de nummer één van de wereld, maar de Britse bond besloot Lutalo Muhammad naar de Spelen in Londen te sturen. Cook spande rechtszaken aan en deed alles om alsnog naar de Spelen te mogen, maar het gebeurde niet. Cook besloot dan maar uit te komen voor het Isle of Man en, met het oog op de Spelen in Rio, Moldavië.

De twee zijn sindsdien bepaald geen vrienden en zouden elkaar in Rio in de finale kunnen treffen. Het wordt vooral voor Muhammad lastig om de finale te halen, maar als hij het op moet nemen tegen Cook en diens spectaculaire stijl kun je er alvast vergif op innemen dat het een echte knaller van een partij wordt. 

Medaille evenementen

Tijd Sport Onderdeel
13.00 uur Atletiek 50km snelwandelen mannen
15.25 uur Badminton Enkelspel vrouwen
16.15 uur Badminton Dubbelspel mannen
17.00 uur Synchroonzwemmen Vrouwenteam
18.30 uur Paardensport Springen (finaleronde)
19.30 uur Atletiek 20k snelwandelen vrouwen
20.00 uur Wielrennen BMX vrouwen*
20.10 uur Wielrennen BMX mannen*
20.30 uur Waterpolo Vrouwen
21.00 uur Boksen Halfweitergewicht vrouwen
22.00 uur Hockey Vrouwen*
22.30 uur Voetbal Vrouwen
22.30 uur Worstelen Vrije stijl tot 57kg mannen
23.00 uur Moderne vijfkamp Vrouwen
23.30 uur Worstelen Vrije stijl tot 74 kg mannen
01.30 uur Atletiek Polsstokhoog vrouwen
02.05 uur Atletiek Kogelslingeren mannen
02.40 uur Atletiek 5.000 meter vrouwen*
03.00 uur Taekwondo Tot 67kg vrouwen
03.15 uur Taekwondo Tot 80 kg mannen
03.15 uur Atletiek 4x100 meter estafette vrouwen
03.35 uur Atletiek 4x100 meter estafette mannen

* = (eventueel) met Nederlander(s)

Sue the Night nieuwe huisband DWDD

Sue the Night moet zich komend seizoen geregeld melden in de studio van De wereld draait door. De band rondom zangeres Suus de Groot is de nieuwe huisband van de talkshow, werd vrijdag bekendgemaakt.

Sue the Night, dat vorig jaar doorbrak met het nummer 'The Whale', volgt Lucas Hamming op. Ook onder anderen Chef'Special, MOKE en Go Back to the Zoo waren huisband van DWDD.

De talkshow van Matthijs van Nieuwkerk keert maandag terug op de buis. De huisband speelt elke laatste vrijdag van de maand in de media-uitzendingen van DWDD.

Klokkenluider weigert miljoenenbeloning SEC

Een voormalige risicomanager van Deutsche Bank weigert een beloning van meer dan 8 miljoen dollar van de Amerikaanse beurswaakhond SEC voor het verstrekken van informatie over boekhoudkundige wanpraktijken bij de bank. Hij protesteert op die manier tegen het uitblijven van straffen van de SEC tegen topbestuurders bij Deutsche Bank.

De oud-manager, Eric Ben-Artzi, had bij de SEC gemeld dat Deutsche Bank in de fout was gegaan bij het waarderen van een grote derivatenpositie. Dat leverde de bank in mei vorig jaar een boete op van 55 miljoen dollar. In een ingezonden stuk in zakenkrant Financial Times verklaarde Ben-Artzi echter dat de aandeelhouders van Deutsche Bank opdraaien voor de boete in plaats van het hogere management en dat hij dit onterecht vindt.

Volgens Ben-Artzi ontlopen de topbestuurders hun straffen omdat er bij de SEC veel voormalige topbankiers van Deutsche Bank werken. Hij spreekt van een ,,draaideur-werking" tussen de SEC en de Duitse bank.

Klokkenluider weigert miljoenenbeloning SEC
Klokkenluider weigert miljoenenbeloning SEC (Foto: ANP)

Tele2 biedt alternatieven voor FOX Sports

Eerder deze week meldden we al, dat Tele2 per 13 september stopt met de doorgifte van FOX Sports. Inmiddels is er ook een pagina in het leven geroepen voor de abonnees van de telecomaanbieder.

"FOX Sports wil vanaf volgend seizoen veel meer geld ontvangen voor de doorgifte, waardoor de abonnementsprijzen enorm moeten stijgen. Ook voor mensen die geen voetbal willen kijken. Dat vinden wij onacceptabel voor jou als klant, dus daarom komt FOX Sports per 13 september 2016 te vervallen", is onder meer op de pagina te lezen.

Tele2 biedt abonnees wel alternatieven, zodat men kan overstappen naar bijvoorbeeld Ziggo. Zij blijven FOX Sports namelijk wel doorgeven. Ook kunnen abonnees hun pakket wijzigen. Dit staat beschreven in een e-mail, die de leden hebben ontvangen.

Het is nog niet duidelijk of FOX Sports in de toekomst wel weer te zien zal zijn bij Tele2.

Trio opgepakt voor witwassen en drugshandel

Twee mannen en een vrouw uit Albanië zijn onlangs aangehouden in Amsterdam voor witwassen en handel in harddrugs. Hierbij nam de politie onder meer 13 kilo cocaïne en ruim 1,3 miljoen euro in beslag.

Het geld werd vorige week vrijdag aangetroffen in een verborgen ruimte in een auto in Amsterdam-Oost. Een speurhond kwam eraan te pas om de stapels met papiergeld te vinden. De 32-jarige bestuurder is aangehouden.

Bij een doorzoeking van een woning aan het Albert Metzhof vond de recherche 13 kilo cocaïne, een vuurwapen, een boksbeugel, twee messen en 40.000 euro aan contant geld. In deze woning hield de politie een 36-jarige man en een 20-jarige vrouw aan. De man probeerde nog te vluchten met de drugs via de achterdeur, maar dat mislukte. De voorlopige hechtenis van de vrouw is inmiddels geschorst, de man zit nog vast.

Trio opgepakt voor witwassen en drugshandel
Trio opgepakt voor witwassen en drugshandel (Foto: ANP)

'Siem de Jong op huurbasis naar PSV'

De komst van Siem de Jong naar PSV lijkt een kwestie van tijd te zijn. Volgens Jeroen Kapteijns van De Telegraaf hebben de Eindhovenaren inmiddels een akkoord met Newcastle United, de huidige werkgever van De Jong, bereikt inzake huur.

Siem zou bij PSV herenigd worden met zijn broer Luuk, die al een aantal jaar in Eindhovense dienst is. Toch zou een medische keuring nog roet in het eten kunnen gooien. Siem is op dit moment nog herstellende van een hamstringblessure.

Ook in de afgelopen seizoen gooiden blessures regelmatig roet in het eten voor Siem. Op 2 maart 2014 speelde hij voor het laatst de volle 90 minuten. Misschien dat PSV er voor kan zorgen, dat hij weer terug kan keren op zijn oude niveau.

Siem zou overigens ook bij Ajax zijn aangeboden, maar de Amsterdammers hapten niet toe. PSV deed dit dus wel, waardoor hij mogelijk op korte termijn al gepresenteerd kan worden.

Het sprookje van de Belg die goud won met ArgentiniŽ

Het is een verhaal zoals je ze maar zelden tegenkomt. De enige Belg die donderdag olympisch goud won, speelde bij de tegenstander: Argentinië. Na zijn allereerste interland stond, Luca Masso, de kleinzoon van Eddy Merckx pardoes met een gouden medaille om zijn nek. Ook nog eens nadat hij zijn vaderland had verslagen, het land waar hij is opgegroeid en waar hij nog steeds woont.

Hij kon het zelf ook niet geloven. "Het is moeilijk om mijn gevoelens te beschrijven. Een jaar geleden had ik dit nooit gedacht. Nu sta ik hier in Rio met een gouden medaille. Ongelofelijk."

Ze zullen in België vast nog wel eens terugdenken aan het moment dat ze Masso vertelden dat hij niet goed genoeg was voor de nationale selectie. Hij doorliep alle jeugdelftallen, speelde op het WK onder 21, maar voor het hoogste team kwam hij niet in aanmerking. Omdat zijn moeder Sabrina Merckx getrouwd is met Eduardo Masso, de Belgische oud-tennisser met Argentijnse roots, kon hij ook voor Argentinië uitkomen.

"Ik ben pas 5 of 6 jaar geleden voor het eerst in Argentinië geweest", biechtte de 22-jarige Masso na de gewonnen finale op. "Ik ga er nu ook alleen maar naartoe voor de nationale ploeg. Argentinië is immers ver van België vandaan. Ik voel me Belg, ik heb ook met een paar van die jongens van België gespeeld, maar op een avond zoals deze voel ik me ook Argentijn."

Masso vroeg zijn vader ooit of hij goed genoeg was om professioneel tennisser te worden. Het antwoord was duidelijk: nee. Sindsdien stort hij zich op het hockey. Voor wielrennen heeft hij – in tegenstelling tot zijn opa – nooit talent gehad. Zijn opa is een icoon in de sportwereld: één van de grootste wielrenners die ooit bestaan heeft, misschien wel de aller-, allergrootste. Hij won de Tour de France vijf keer en werd drie keer wereldkampioen. Er is echter één prijs die ontbreekt op Merckx’ palmares; hij is nooit olympisch kampioen geworden.

Het is natuurlijk te bizar voor woorden dat het Masso al in zijn allereerste interland is gelukt wat zijn opa nooit voor elkaar heeft kunnen krijgen.

Het was voor Masso eigenlijk al een verrassing dat hij überhaupt als reservespeler mee naar Rio de Janeiro mocht. Van de Olympische Spelen had hij nooit durven dromen, niet in België, niet in Argentinië. Maar na de slachtpartij in de halve finale tegen Duitsland (5-2) werd bekend dat hij door de blessures van Matías Paredes en Matías Rey ook nog eens daadwerkelijk speelminuten ging maken.

Eddy Merkcx wilde naar Rio de Janeiro komen om de finale te zien, maar dat ging niet door. "Hij had de tickets al, maar hij heeft rugproblemen en kon niet reizen. Het zal niet gemakkelijk voor hem geweest zijn, voor de tv. Als Belg moet hij deze wedstrijd toch voor Argentinië zijn geweest. Ik ben toch zijn kleinzoon. Wat zal ie trots op me zijn."

Frederick Barbarossa leider van Duitsland in Civilization VI

Voor bijna veertig jaar was Frederick Barbassoa koning van Duitsland en keizer van het Heilige Roomse Rijk. Met sterke organisatorische vaardigheden en militair inzicht zocht Barbarossa vrede in Duitsland terwijl hij zes expedities leidde in Italië, Pause authoriteit hiermee tartende.

Meer over Barbarossa vind je hier. In Civilization VI geeft hij spelers de beschikking over een extra Military Policy in government en geeft hij zijn troepen bonus aanvalskracht tegen City State-eenheden. Bekijk de onderstaande trailer voor meer info over Duitsland als natie binnen de game.

Civilization VI lanceert op 21 oktober voor pc.


Fans zijn blij met Batman: Arkham VR

Batman is de superheld met vele gadgets, maar wie zou ooit hebben gedacht dat hij ook fan is van VR. Zijn fans zijn in ieder geval wel gelukkig met de nieuwe Virtual Reality-game Batman: Arkham VR, waarin je letterlijk in de rol kruipt van Batman.

Fans hebben al de kans gekregen om de game uit te proberen, hun reactie zie je hieronder. In de eerste Dark Knight VR-ervaring daal je af naar de Batcave, zet je het masker op en duik je diep in Gotham City en Wayne Manor met een compleet nieuwe ervaring.

Batman: Arkham VR lanceert in oktober voor PlayStation VR voor de zachte prijs van 19,99 euro.

Nintendo bundelt krachten met ESL voor Splatoon-toernooien

Nintendo was niet groots aanwezig op Gamescom, maar heeft toch een aparte samenwerking aangekondigd. Nintendo bundelt de krachten met ESL om Splatoon-toernooien naar Europa te brengen. 

De toernooien vinden vanaf september plaats en duren zes maanden. Voor wie nog niet bekend is met Splatoon, maar wel interesse heeft is er goed nieuws: tot 1 september is er een gratis demo te downloaden, waarmee je online mee kunt knallen. Wie weet heb jij wel het talent dat nodig is om de officiële toernooien te winnen.

Meer nieuws over de toernooien gaat ongetwijfeld binnenkort volgen. Splatoon is exclusief beschikbaar op Wii U en één van de bestverkopende nieuwe series van deze generatie.

Shiness: The Lightning Kingdom vertelt zijn verhaal

Gamescom is nog altijd bezig, waardoor we weer wat nieuwe trailers hebben mogen ontvangen. Action-RPG Shiness: The Lightning Kingdom laat van zich zien en vertelt meer over het verhaal, waarin we Chado volgen. Hij is op zoek naar het mythische 'Land of Life'.

Na een ontmoeten met het mysterieuze wezen genaamd Terra, een geest die alleen hij kan zien, moet Chado op zoek gaan naar het 'Land of Life'. In dit land zijn de geheimen van Shi verborgen, de magie die de wereld bestuurd. Een wrede oorlog breekt uit tussen twee koninkrijken; Adorya en Adorn, wat zijn sporen achterlaat in de wereld van Mahera. Het is de vraag of alles wel zo lijkt wat het is..

Shiness: The Lightning Kingdom lanceert dit jaar nog op pc, PlayStation 4 en Xbox One.


KPN verlaagt prijzen Fox Sports flink

KPN verlaagt de prijzen van het Eredivisiepakket van Fox Sports aanzienlijk. Dat maakte het telecombedrijf vrijdag bekend, nadat eerder deze maand een akkoord met Fox werd bereikt over de voorwaarden voor de doorgifte van de voetbalzenders.

KPN biedt de zenders waarop Fox de Eredivisie uitzendt nu voor 7,50 euro per maand, in plaats van 17,50 euro zoals voorheen. Voor 'KPN Compleet'-klanten wordt FOX Sports Eredivisie bovendien één van de gratis zenderpakketten waaruit kan worden gekozen.

Daarmee lijkt KPN het Nederlandse voetbal in te zetten in de strijd met concurrent Ziggo. Die biedt sinds dit seizoen op zijn eigen sportzender al zijn klanten live voetbal uit de Premier League, dat tot en met vorig jaar nog bij Fox was te zien. Ziggo biedt klanten ook live wedstrijden uit de Spaanse Primera Division.

KPN verlaagt prijzen Fox Sports flink
KPN verlaagt prijzen Fox Sports flink (Foto: ANP)

Ubisoft kondigt releasedata aan voor VR-games

Met de hype die VR heet kunnen games niet uitblijven. Ook Ubisoft is hard aan het werk om Virtual Reality naar de woonkamer te krijgen en in het laatste kwartaal van dit jaar krijgen we maar liefst drie games voorgeschoteld.

De eerste titel is Eagle Flight. Deze game stuurt spelers de lucht in. Spelers vliegen als een adelaar over de historische stad Parijs. Naast de singleplayermodi heeft Eagle Flight de bloedstollende multiplayermodus “Capture the Prey”. In deze modus voelen spelers de ware sensatie en opwinding van een vlucht door de lucht. Eagle Flight wordt op 18 oktober gereleased op de Oculus Rift, komt vervolgens op 8 november naar de PlayStation VR, en komt op 20 december naar de HTC Vive.

De tweede titel is Star Trek: Bridge Crew. Wanneer je aan boord komt van het Starfleet schip moet je als lid van de Federation meteen in actie komen. In Star Trek ben je als bemanningslid onderdeel van een team, maar je kunt ook helemaal alleen spelen als kapitein. Star Trek: Bridge Crew is speciaal ontwikkeld voor VR en geeft je het best mogelijke gevoel van sociale aanwezigheid. Het is vanaf 29 november beschikbaar op alle drie de platformen.

De derde titel is Werewolves Within, dat in het Middeleeuwse Gallowston plaatsvindt. In de game proberen spelers te achterhalen wie de weerwolf is die de dorpelingen aanvalt. Elk potje, dat gespeeld wordt door vijf tot acht spelers, is anders. Het ene potje ben je een onschuldige dorpeling en het volgende potje ben jij een weerwolf die de dorpelingen juist op eet. Werewolves Within wordt op 6 december op alle platformen gereleased.

De games komen aanvankelijk als digitale download, waarna een fysieke release een week na launch volgt. Ook komt er VR-ondersteuning naar Trackmania Turbo via een gratis update. Deze is vanaf 8 november te downloaden.

Overstroming door kapotte po-spoelmachine

Een kapotte po-spoelmachine heeft donderdagavond wateroverlast veroorzaakt in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Uit de machine lekte stoom en gloeiend heet water weg, waardoor er over de hele vierde verdieping een laagje water kwam te staan.

Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio was het leed al gauw voorbij door snel optreden van verplegend personeel en de technische dienst van het ziekenhuis. De verpleging heeft tien tot vijftien patiënten verplaatst naar leegstaande kamers elders op de afdeling, daarbij geholpen door de brandweer. Die kon daarna snel weer terug naar de kazerne.

Overstroming door kapotte po-spoelmachine
Overstroming door kapotte po-spoelmachine (Foto: ANP)

Wahlbergbroers aangeklaagd door personeel

De restaurantketen van Mark en Donnie Wahlberg en hun broer Paul is aangeklaagd door enkele werknemers. De personeelsleden van de Wahlburgers op Coney Island in New York beweren dat zij structureel minder uren betaald kregen dan ze werkten, overwerktoeslag niet werd uitgekeerd en de fooien oneerlijk verdeeld werden.

De twee acteurs en hun broer, die kok is, openden de eerste vestiging van Wahlburgers in 2011. Realityserie Wahlburgers volgt sinds 2014 het wel en wee rond de keten en de Wahlbergs. Die aandacht legde de familie geen windeieren: inmiddels zijn er in de VS tientallen Wahlburgers en is de keten uitgebreid naar het Midden-Oosten.

De vijf personeelsleden dienden hun aanklacht donderdag in bij de rechtbank in New York. Zij beweren volgens New York Daily News onder meer dat het restaurant hen de 3000 dollar (2600 euro) aan fooi heeft onthouden die ze verdienden tijden een feestje dat oud-New Kid On The Block Donnie Wahlberg in het restaurant gaf voor zijn collega-castleden van politieserie Blue Bloods.

In een reactie op de aanklacht van de personeelsleden, die donderdag naar de rechter stapten, liet Wahlburgers weten op zoek te gaan naar een oplossing.

Wahlbergbroers aangeklaagd door personeel
Wahlbergbroers aangeklaagd door personeel (Foto: BuzzE)

Nederlandse visa in Marokko gestolen

41 visa, die door het Nederlandse consulaat in het Marokkaanse Rabat waren klaargemaakt voor Marokkanen, zijn gestolen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

De Marokkaanse paspoorten voorzien van de visa zaten in een speciaal transport van Rabat naar Nador op 9 augustus. In dezelfde vracht zaten ook geheime documenten, die niet zijn ontvreemd. De Marokkaanse overheid houdt er rekening mee dat de reisdocumenten gebruikt kunnen worden door criminelen.

Nederlandse visa in Marokko gestolen
Nederlandse visa in Marokko gestolen (Foto: ANP)

Turkije wil EU-lidmaatschap voor 2023

Turkije wil binnen zeven jaar toetreden tot de Europese Unie. In 2023 viert de Turkse Republiek haar honderdste verjaardag en dat zou een prachtige gelegenheid zijn om ook het EU-lidmaatschap te vieren, zegt de Turkse permanent vertegenwoordiger bij de Europese Unie in de Duitse krant Die Welt.

De betrekkingen tussen Ankara en Brussel zijn wel eens beter geweest, erkende permanent vertegenwoordiger Selim Yenel, maar dat kan snel veranderen. De EU heeft verzuimd na de mislukte staatsgreep van afgelopen maand zijn onverdeelde steun voor de Turkse regering uit te spreken, maar een bezoek van regeringsleiders aan Ankara kan nog wonderen doen.

De toetreding van Turkije is volgens Yenel niet alleen voor Turkije, maar ook voor de EU goed. Dat zou duidelijk maken dat de unie ook voor niet-christelijke landen openstaat.

Turkije staat al sinds 1999 in de wachtkamer van de EU. Tot dusver is aan nog niet de helft van de zogenaamde onderhandelingshoofdstukken begonnen. Sommige lidstaten zinspelen de laatste tijd op het stilleggen of zelfs afbreken van het overleg.

Turkije wil EU-lidmaatschap voor 2023
Turkije wil EU-lidmaatschap voor 2023 (Foto: ANP)

Pierre Kartner niet bij jubilerende Jostiband

Pierre Kartner is niet van plan naar het jubileumconcert van de Jostiband te gaan. Vader Abraham, die ervan baalde dat Gerard Joling op verzoek van de band zijn klassieker 'In het kleine café aan de haven' zingt, wil zijn vrijkaarten weggeven.

"Ik ben natuurlijk zeer vereerd met mijn uitnodiging voor het ereterras, maar ik schenk de twee kaarten graag aan de 92-jarige mevrouw die vorig jaar door Gerard is aangereden op dat zebrapad", liet Pierre weten aan De Telegraaf. "Deze dame verdient het meer dan ik. Ik hoop maar dat ik haar op tijd kan lokaliseren."

Vorig jaar mei reed Gerard een bejaarde vrouw uit Aalsmeer aan, een ongeval dat hem diep heeft geraakt. "Ik ben er doodziek van geweest. De hele zomer lang was daardoor een regelrechte rottijd", zei de zanger in september. Gerard moet nog voor de rechter verschijnen vanwege de aanrijding.

Koning
Pierre was verbolgen omdat niet hij, maar Gerard 'In het kleine café aan de haven' mag zingen tijdens het jubileumconcert van de Jostiband, op 5 september in de Ziggo Dome. De bandleider van het orkest voor verstandelijk gehandicapten legde meermaals uit dat Gerard op het wensenlijstje van de jubilerende band stond en Pierre niet. Het lukt de Jostiband niet meer een nummer van Gerard in te studeren, 'In het kleine café aan de haven' maakt al jaren deel uit van het repertoire.

De band bood Vader Abraham twee vrijkaartjes voor het uitverkochte concert aan. Pierre en zijn vrouw zouden een plek krijgen op het ereterras, vlak bij koning Willem-Alexander voor wie Vader Abraham graag op wil treden.

Pierre Kartner niet bij jubilerende Jostiband
Pierre Kartner niet bij jubilerende Jostiband (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: zonnig, later kans op een bui

De dag begint vrij zonnig en droog overal, maar in de middag komt er vanuit het zuidwesten bewolking opzetten en neemt de kans op een bui(tje) toe. In de loop van de avond trekken er buien over het land vanuit het zuidwesten. Warm blijft het wel: zo'n 24 graden in het noorden van het land tot 27 graden in zuidoosten van het land. De wind is zwak tot matig en draait in de loop van de dag van het oosten richting het zuidwesten. 

Zon op 06:31
Zon onder 20:54
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Kasteeltje Hattum in Roermond (Foto: qltel)
Kasteeltje Hattum in Roermond (Foto: qltel) 

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1692 Executie door ophanging van vijf vrouwen en een geestelijke als gevolg van de heksenprocessen van Salem vond plaats.
1919  Afghanistan werd onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.
1960 in Moskou werd Gary Powers, de piloot van het neergehaalde Amerikaanse U-2 vliegtuig, door de Sovjet-Unie veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf + 7 jaar werkkamp voor spionage.
1960 De cancering van Spoetnik 5 met als opvarenden de honden Belka en Strelka vond plaats.
1964 De Syncom 3, de eerste geostationaire satelliet, werd gelanceerd.
1989 De Pan-Europese picknick werd gehouden. De vredesdemonstratie die wordt gezien als het begin van de opheffing van het IJzeren Gordijn.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Volleybalsters verliezen nipt van China

Nederland heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van het volleybal. Het team van coach Guidetti verloor na een zenuwslopende wedstrijd van ruim twee uur met 3-1 van China. In de groepsfase werden de Chinezen nog met 3-2 verslagen.

Na het goed begin van de Nederlanders (in de eerste set wat er een voorsprong van 12-5) liep China na het wisselen van de spelverdeelster rap in tot 13-13, en wist zelfs met 24-20 een setpoint te bereiken. Tot zes keer toe kon Nederland dit wegwerken, maar uiteindelijk moesten de volleybalsters toch hun meerdere erkennen in de Chinezen: 27-25.

In de tweede set kwam het Nederlandse team tot drie keer toe op een achterstand van drie punten, die echter steeds weggewerkt kon worden. Op het einde werden er net wat meer punten gescoord dan China, waardoor deze set met 25 tegen 23 een prooi voor Nederland werd.

De derde set werd goed begonnen met een voorsprong, die tegen het einde van de set weer goedgemaakt werd door de Aziatische tegenstandsters. Uiteindelijk kregen beide landen setpoints, waarbij China degene was die er als eerste eentje wist te verzilveren. Met 29-27 werd de set gewonnen, waarmee de tussenstand op 2-1 in sets gebracht werd.

Ook in de vierde set waren de verschillen klein, al was het nu Nederland die af en toe op een kleine achterstand kwam te staan. Er werd flink teruggevochten, maar uiteindelijk bleek het niet voldoende: de laatste en beslissende set werd met 25-23 een prooi voor de Chinezen. In de finale wacht Servië op ze, terwijl Nederland het in de strijd om het brons op zal moeten nemen tegen de Verenigde Staten.

Eindelijk Cubaans boksgoud in Rio

Na vijf gewichtsklassen in het boksen heeft Cuba op de Olympische Spelen eindelijk het eerste boksgoud binnen. Bij de lichtzwaargewichten, de mannen tot 81 kilogram, bezorgde Julio Cesar La Cruz de boksgrootmacht de gouden medaille.

De 27-jarige La Cruz, drie keer op rij wereldkampioen, stond in de finale tegenover leeftijdsgenoot Adilbek Niyazymbetov uit Kazakhstan. De Kazakh verloor zijn beide WK-finales allebei van La Cruz en ook dit keer zat het er geen moment in voor hem. La Cruz domineerde in de eerste twee ronden en hoewel hij ronde drie niet toegewezen kreeg, was de Cubaan toch de terechte winnaar.

De Fransman Mathieu Bauderlique en de Brit Joshua Buatsi kregen een bronzen medaille omgehangen. 

Japans goud na spannende badmintonfinale

De twee gouden medaille in het olympisch badmintontoernooi in Rio de Janeiro is gewonnen door Japanse speelsters. In het vrouwendubbel zegevierde het ervaren team Misaki Matsutomo en Ayaka Takahashi.

In de finale stonden de nummers één van de wereld tegenover Christinna Pedersen en Kamilla Rytter Juhl uit Denemarken, de mondiale nummers zes. Die pakten een spannende eerste game met 21-18, maar het Japanse duo leek er na een 21-9 in de tweede game overheen te walsen. In game drie waren ze hard op weg naar goud, maar kwamen de Deense dames nog bijna terug: 21-19, waarmee het goud binnen was.

Brons was er voor Jung Kyung-eun en Shin Seung-chan uit Zuid-Korea, die het Chinese duo Tang Yuanting en Yu Tang met 21-8, 21-17 naar huis speelde. 

Eaton wint tienkamp maar domineert niet

Ashton Eaton heeft zijn tweede gouden medaille binnen. Net als vier jaar geleden wist Eaton de olympische tienkamp te winnen. Toch zal 1 ding hem zorgen baren: Hij had maar 59 punten voorsprong op Kevin Mayer. Dit is het kleinste verschil op een titeltoernooi voor Eaton sinds zijn eerste overwinning op een dergelijk toernooi.

Eaton breidde zijn leiding met nog een vijftiental punten uit op de 1500 meter. Mayer probeerde aan te vallen, maar Eaton liet zich niet foppen en haalde Mayer uiteindelijk op het laatst in. Mayer haalde overigens een bizar niveau op deze meerkamp: Vergeleken met zijn beste prestatie van de afgelopen 2 jaar was hij op ieder onderdeel beter. Eaton behaalde overigens 'gewoon' een olympisch record met zijn prestatie. Hij moet het wel delen met Roman Sebrle. Achter deze twee wist Damien Warner gemakkelijk het brons te pakken, hij bleef zijn naaste concurrent Kai Kazmirek voor. Europees kampioen Thomas van der Plaetsen werd achtste, een mooie prestatie voor de Belg. De beide Nederlanders die deelnamen vielen helaas op de eerste dag al uit.

Eerste olympisch goud ooit voor JordaniŽ, Belg faalt

Jordanië heeft voor het eerst in de olympische geschiedenis een medaille gewonnen en direct was het ook goed raak: de pas 20-jarige taekwondoka Ahmad Abughaush sloeg en trapte zich in de klasse tot 68 kilogram zelfs naar een sensationele gouden medaille.

Abughaush zorgde met zijn jeugdige enthousiasme in de kwartfinale al voor een daverende sensatie door de Zuid-Koreaanse favoriet Lee Dae-hoon in een fantastisch duel richting de herkansingen te sturen. Vervolgens moest ook de Spanjaard Joel Gonzalez eraan geloven, de olympisch kampioen van 2012 in de lichtere klasse. De Rus Aleksey Denisenko wachtte tot slot in de finale en wat niemand voor mogelijk hield gebeurde: ook de ijzersterke Rus ging ten onder tegen Abughaush.

Abughaush rekent af met Denisenko en bezorgt Jordanië een historische gouden medaille (Foto: Getty)

Lee Dae-hoon pakte nog wel een bronzen medaille. Daarvoor stond hij tegenover de Belg Jaouad Achab, die het brons voor het grijpen leek te hebben. Lee was kort voor het einde van de partij flink geblesseerd en Achab stond voor, maar toch speelde hij het duel niet uit. Integendeel, Achab viel aan en trapte in de val van Lee, die tot twee keer toe het hoofd van Achab raakte en zo het brons pakte. Gonzalez pakte het andere brons door de Venezolaan Edgar Contreras te verslaan. 

Geen medaille 'controversiŽle' Belgische, eerste ooit voor Iraanse vrouw

De Belgische taekwondoka Raheleh Asemani is er niet in geslaagd een olympische medaille te winnen. De van oorsprong Iraanse zorgde in de aanloop naar de Spelen voor flink wat ophef: op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) deed ze namens het vluchtelingenteam mee en won ze namens dat team een startbewijs voor Rio, onder meer door de Belgische Indra Craen te verslaan.

Ondanks dat België dus geen startbewijs had in de klasse tot 57 kilogram - die gaan in het taekwondo per land, niet per atlete - mocht de eerder dit jaar genaturaliseerde Asemani tóch voor de Belgen uitkomen dankzij speciale dispensatie van het IOC. In Rio schopte ze het tot de wedstrijd om het brons, waarin ze na golden score verloor van de Egyptische Hedaya Wahba. De andere bronzen medaille ging naar Kimia Alizadeh: de pas 18-jarige Iraanse won als eerste Iraanse vrouw ooit een olympische medaille. 

Alizadeh pakte de eerste medaille ooit voor een Iraanse vrouw (Foto: Getty)

De gouden medaille werd net als vier jaar geleden een prooi voor Jade Jones namens Groot-Brittannië. De Welshe Jones stond in een zinderende finale tegenover de Spaanse Eva Calvo Gomez en wat werd een prachtig duel. Met een trap op het hoofd van de Spaanse kwam Jones op voorsprong, maar Calvo knokte zich weer terug. In de beslissende fase was Jones echter oppermachtig met twee prachtige scores achter elkaar, wat haar opnieuw goud opleverde. 

Brouwer/Meeuwsen pakken het brons in beachvolleybal

Het Nederlandse beachvolleybalduo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen heeft het brons weten te pakken tegen de Russen Konstantin Semenov en Viacheslav Krasilnikov. De wereldkampioenen van 2013 wonnen de wedstrijd met 2-0. Het is de eerste Nederlandse beachvolleybalmedaille ooit op de Spelen. 

Brouwer/Meeuwsen gingen voortvarend van start en begonnen met een voorsprong op 4-7. Semenov/Krasilnikov wisten daarna terug te komen tot 12-12, door vooral hard te smashen, iets wat ook Brouwer/Meeuwsen erg goed ligt. De Nederlanders kwamen in deze set ook nog met 17-15 achter maar wisten zich weer te herstellen en de set te winnen met 21-23. 

De tweede set ging makkelijker. De Nederlanders kwamen op een voorsprong van 9-5 en gaven die via 12-9, 16-14 en 19-15 niet meer uit handen. Bij 20-17 leek de set binnen maar Brouwer/Meeuwsen verspeelde toch nog drie wedstrijdpunten tot een gelijkstand van 20-20. Uiteindelijk wonnen de Nederlands het brons met een uitslag van 22-20 in de tweede set. 

Martina komt 0,01 seconde tekort voor medaille

Churandy Martina is op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ongelooflijk dicht bij een medaille gekomen. De altijd lachende Nederlander snelde naar een tijd van 20,13 seconden en dat bleek één honderdste te langzaam om een historische medaille te winnen.

Zoals verwacht was Usain Bolt oppermachtig: de Jamaicaan pakte zijn achtste gouden olympische medaille door voor de derde keer op rij ook goud op de 200 meter te winnen. Hij kwam in een ietwat tegenvallende tijd van 19,78 seconden over de finish, ver voor de rest.

Bij het uitkomen van de bocht leek er voor Martina een ongelooflijke stunt in te zitten. Hij kwam als tweede de bocht uit en zilver leek zelfs niet onmogelijk. In de allerlaatste meters kon hij echter niet meer doortrekken en zag hij de Canadees Andre de Grasse (20,02) en de Fransman Christoph Lemaitre (20,12) voorbij komen. Ook de Brit Adam Gemili was met 20,12 seconden nog net iets sneller.

Beste speerworp niet eens goed voor olympische medaille

Bij het olympisch speerwerptoernooi voor de vrouwen werd er matig geworpen. Het was geen gunstige dag voor de Polen. Zij grepen naast een medaille en dat terwijl in de finale minder ver werd geworpen dan Maria Andrejczyk in de kwalificatie deed.

Er was maar 1 worp over de 65 meter en die was van Sara Kolak. Zij kon zo toch zeer verrassend naar het goud gaan. Daarachter was het wel spannend, ondanks dat het niet goed was. Veel dames wierpen tussen de 64 en 65 meter, waaronder Andrejczyk, die dus liet zien dat ze ook over de 67 meter kan werpen in de kwalificatie. Zij werd net vierde achter Sunnette Viljoen en Barbora Spotakova.

Muhammad wint 400 horden in snelle tijd

Dahlia Muhammad heeft met een zeer snelle tijd de 400 meter horden weten te winnen. De Amerikaanse startte furieus en kwam zo uiteindelijk ook in een vlotte eindtijd over de streep. Het werd een tijd van 53.14. Daarachter wist Sara Slott Petersen een Deens record op de klokken te zetten voor de zilveren medaille.

Petersen startte in de baan boven Muhammad, die met haar furieuze start de Deense snel inhaalde. Desalniettemin was de Deense vervolgens wel bij machte om haar karretje aan te haken bij Muhammad. Zo kon zij naar een zeer goede tijd lopen. Achter het tweetal wist de Amerikaanse Ashley Spencer het brons op te eisen.

Kogelstoter knalt stokoud record uit de boeken en wint goud

De Amerikaanse kogelstoter Ryan Crouser heeft op fenomenale wijze olympisch goud veroverd. In Rio de Janeiro stootte de 23-jarige Amerikaan, tot voor kort vrij onbekend, het olympisch record van Ulf Timmermann uit de boeken. De Oost-Duitser kwam in 1988 tot 22,47 meter.

Crouser zette in zijn tweede poging al 22,22 meter neer, een afstand waarmee het goud normaal gesproken al binnen handbereik is. Zijn landgenoot Joe Kovacs leek de enige die in theorie in de buurt kon komen, maar hij bleef steken bij 21,78 meter en moest genoegen nemen met zilver.

Crouser ging ondertussen door en stootte 22,26 meter, waarna hij in zijn vijfde poging nog eens gruwelijk uithaalde: 22,52 meter, een van de beste worpen ooit en goed voor de gedeeld negende plek op de wereldranglijst aller tijden. Brons was er met 21,36 meter op gepaste afstand voor de Nieuw-Zeelander Tom Walsh, die de kogel 16 centimeter verder stootte dan de verrassende Congolees Franck Elemba.

Ongekende zegereeks worstelaarster ten einde

De ongelooflijke zegereeks van worstelaarster Saori Yoshida is ten einde gekomen. De dertienvoudig wereldkampioene en winnares van olympisch goud in 2004, 2008 en 2012 verloor in de finale voor het eerst in haar lange loopbaan een gevecht op een groot toernooi.

De Amerikaanse Helen Maroulis was in de finale van de klasse tot 53 kilogram zeer verrassend sterker dan de 33-jarige Yoshida. De negen jaar jongere Amerikaanse nam brutaal een voorsprong en stond die simpelweg niet meer af, waarmee het eerste Amerikaanse worstelgoud bij de vrouwen ooit binnen was. Brons was er voor de Oekraïnse Nataliya Sinishin, uitkomend voor Azerbeidzjan, en de Zweedse Sofia Mattsson.

In de klasse tot 63 kilogram kon Japan wél juichen. De 21-jarige vicewereldkampioene Risako Kawai versloeg in de finale de Wit-Russische Maryia Mamashuk, die genoegen moest nemen met zilver. Yekaterina Larionova uit Kazakhstan pakte het brons, net als Monika Michalik uit Polen. 

De Canadese Erica Wiebe zorgde voor een flinke stunt door in de zwaarste klasse, die tot 75kg, het goud voor zich op te eisen. De Kazakhse Guzel Manyurova dolf in de finale het onderspit. Zhang Fengliu uit China pakte een van de twee bronzen medailles, terwijl Annabelle Ali uit Kameroen net niet voor een daverende sensatie kon zorgen: ze verloor in de strijd om brons van de Russische Ekaterina Bukina. 

Maroulis kan nauwelijks geloven dat ze de al vijftien jaar dominante Yoshida verslagen heeft (Foto: Getty)

Wederom goud voor China op de tien meter toren

Op het een na laatste onderdeel in het schoonspringen, de tien meter toren individueel bij de vrouwen, heeft China wederom het goud weten te pakken. Qian Ren was met 439.25 punten te sterk voor haar landgenote Yajie Si met een totaalscore van 419.40. Voor China was dit het zesde goud van de zeven mogelijkheden tot nu toe. 

Het brons ging naar de Canadese Meaghan Benfeito, haar puntentotaal van 389.20 lag mijlenver achter die van de Chinezen. Ren maakte vooral het verschil in haar derde en vierde sprongen, waar haar scores opliepen tot 94.05, waarbij de rest bleef steken op hooguit 86 punten. Even leek het erop dat Roseline Filion haar landgenote Benfeito het lastig ging maken maar haar vierde sprong liep uit op een mislukking met een score van slechts 47.85. 

Morgen om 21:00 uur Nederlandse tijd staan de voorrondes op het programma van de tien meter toren individueel bij de mannen. Daarin gaan we onder andere de Britse Thomas Daley en de olympisch kampioenen op de tien meter synchroon, Aisen Chen en Bo Qui, uit China zien. 

Polsstokhoogspringen en speerwerpen geen manco voor Eaton

Ashton Eaton ligt op pole position om de olympische tienkamp te winnen. Hij staat 45 punten voor op zijn naaste belager. Kevin Mayer deed het fantastisch op beide onderdelen en liep wel in. Damien Warner heeft ook 45 punten voor op Kai Kazmirek en lijkt zo op koers voor brons.

Bij het polsstokhoogspringen was Mayer de beste omdat hij 5.40 wist te springen, wat overigens ook Thomas van der Plaetsen deed. Eaton had het extreem lastig. Hij ging pas in 3 keer over 4.90 en 5.10. Daarna kwam hij ook nog over 5.20. Ook Kazmirek deed het goed met een sprong over 5.10, terwijl Warner op 4.70 bleef steken.

Bij het speerwerpen deed Mayer het meteen goed met een worp over 65 meter. Eaton had het moeilijk, maar kwam in 3 worpen op 60 meter uit. Zo is het verschil tussen de twee 45 punten in het voordeel van de Amerikaan. Warner had het ook moeilijk, maar gooide in de laatste beurt toch nog 64 meter, waardoor het verschil tussen hem en de Duitser Kazmirek vergelijkbaar blijft. Leonel Suarez was ook een kanshebber, maar dan moest hij wel nabij de 80 meter gooien, iets wat voor hem overigens niet onmogelijk is. Uiteindelijk kwam hij tot 72 meter en zo lijkt hij uitgeschakeld.

Op de afsluitende 1500 meter hebben Eaton en Warner 6.5 seconden voorsprong op hun naaste belager. Ze zijn allebei de betere loper dan hun concurrent, maar het kan natuurlijk altijd.

Nieuw-Zeelandse zeilers blijven onverslaanbaar

De Nieuw-Zeelandse zeilers Peter Burling en Blair Tuke blijven ongenaakbaar in de 49er-klasse en hebben dat in Rio de Janeiro bekroond met olympisch goud. Het duo is al jaren nauwelijks te kloppen en won sinds het zilver op de Spelen van 2012 maar liefst 27 van de 28 regatta's. 

In de medal race kwamen ze donderdag als eerste over de finish, maar het goud was voor die tijd al wiskundig gezien niet meer te missen. Eeuwige rivalen Nathan Outteridge en Iain Jensen uit Australië pakten na het goud van Londen dit keer zilver, voor de Duitsers Erik Heil en Thomas Plössel. 

Burling en Tuke blijven onverslaanbaar in de 49er-klasse (PROSHOTS/Action Images)
Burling en Tuke blijven onverslaanbaar in de 49er-klasse (PROSHOTS/Action Images)

De 49erFX-klasse bij de vrouwen leverde Braziliaans feest op: Martine Grael en Kahena Kunze wonnen de medal race en dat was benodigd om op de laatste dag het goud te veroveren. De voornaamste concurrenten, Alex Maloney en Molly Meech uit Nieuw-Zeeland, eindigden als tweede en pakten het zilver, voor Jena Hansen en Katja Salskov-Iversen uit Denemarken.

Kroatië pakte het eerste zeilgoud ooit: Sime Fantela en Igor Marenic kwamen als achtste over de streep in de medal race van de 470-klasse en dat leverde ze het goud op. Matthew Belcher en Will Ryan brachten het zilver naar Australië, voor Panagiotis Mantis en Pavlos Kagialis uit Griekenland. 

Gatver, een spin

Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik ben bang voor spinnen. Niet voor die kleintjes in de hoek van de kamer natuurlijk, maar wel voor de wat grotere. Toch pak ik die kleintjes ook niet met de blote handen als ik ze buiten de deur zet. Dan gebruik ik een papiertje of een doekje. Ik weet niet of die angst al bij de geboorte aanwezig was. Ik weet wel dat ik zeker angstig ben geworden door een gebeurtenis in mijn jeugd.

Verwarde vrouw in de metro, paniek!

De paniek onder Rotterdamse metroreizigers op metrostation de Beurs was groot donderdagmiddag toen een verwarde vrouw al 'Allah is groot, Allah is machtig' roepend tussen de rails ging zitten. Mensen op de perrons zetten het op een rennen en opgesloten passagiers trapten ramen uit stilgevallen metrostellen om te ontsnappen.

Voor de veiligheid van de verwarde vrouw en om deze van de rails te vissen moest de stroom er af. Dat had tot gevolg dat metrostellen stil vielen en niets meer werkte, dus ook noodremmen en deuren niet. Daarop trapten passagiers de ramen er uit om te ontsnappen aan de op hande zijnde ‘aanslag’.

De politie heeft de verwarde vrouw formeel aangehouden om haar de zorg te kunnen bieden die zij nodig heeft. Het metroverkeer werd daarna weer hervat. De RET betreurt de paniek die het incident heeft opgeleverd.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.