'Wilhelmina was een junk'

Volgens rechtshistoricus Marcel Verburg gebruikte Koningin Wilhelmina tijdens de tweede wereldoorlog pervetine, dat heden ten dage beter bekend staat als crystal meth. Hij deelt zijn bevindingen in het boek Geschiedenis van het Ministerie van Justitie 1940-1945, dat afgelopen week verscheen.

Historicus Cees Fasseur maakte eerder al melding van het drugsgebruik van de koningin in oorlogstijd, maar hij maakte er verder geen woorden aan vuil. Verburg, die onderzoek deed naar de geschiedenis van het Ministerie van Justitie tijdens de Tweede Wereldoorlog, legde echter wel een verband tussen het gebruik van  pervetine en het functioneren van de koningin.

Verbanden
Marcel Verburg verklaarde tegenover EenVandaag: "Ik kwam op het idee om dat verband wel te leggen toen ik las welke vreemde beslissingen ze nam waarna de ministerraad zich afvroeg of hare majesteit wel normaal was."

Hoewel veel Nederlanders Wilhelmina als een krachtige vorstin beschouwden, was zij voor de regering in ballingschap een ramp zo meent Verburg. In zijn boek doet hij uit de doeken hoe Wilhelmina de ministers tijdens bijeenkomsten uitscheldt. Deze scheldkanonnades waren volgens hem mogelijk een bijwerking van de drugs die zij gebruikte.

Nader onderzoek
Dorine Hermans, een historica die meerdere boeken schreef over het koningshuis, vindt dat het drugsverleden van de koningin nader moet worden bekeken. "We weten nu dat ze het deed, maar het antwoord op de vraag waarom ze het deed vinden we vast in het Koninklijk Huis-archief. Maar we hebben slechts toegang tot dat archief tot 1934. Het is aan koning Willem Alexander om daar coulanter in te worden."

De enige persoon die tot nu toe volledig toegang had tot het Koninklijk Archief was de historicus Cees Fasseur. Hij overleed enkele maanden geleden.