Verbod beledigen staatshoofd gaat eraan

Het kabinet gaat het wetsartikel afschaffen dat belediging van buitenlandse staatshoofden en regeringsleden strafbaar stelt. Dat blijkt woensdag uit de brief van justitieminister Ard van der Steur aan de Tweede Kamer.

Er zijn de afgelopen decennia nauwelijks zaken geweest waarbij belediging van een bevriend staatshoofd een rol heeft gespeeld, aldus de bewindsman. Hij gaat na op welke wijze het artikel kan worden afgeschaft. D66 werkt namelijk ook aan een initiatiefwetsvoorstel in deze kwestie. Als dat wordt ingediend, gaat Van der Steur kijken of dit voorstel voorrang kan krijgen.

Op het af te schaffen artikel kan trouwens alleen een beroep worden gedaan als een staatshoofd of regeringsleden officieel op bezoek zijn in ons land. Er staat maximaal twee jaar cel op. Belediging van een buitenlands staatshoofd is op een ander moment dan tijdens een officieel bezoek alleen strafbaar als het gaat om laster of smaad.

De zaak was door de VVD dinsdag aan de orde gesteld tijdens het vragenuurtje. Dat gebeurde naar aanleiding van een zaak in Duitsland. Daar is de tv-komiek Jan Böhmermann aangeklaagd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan omdat die hem onder meer een geitenneuker had genoemd. Van der Steur zei dinsdag al dat hij wilde kijken of het artikel kan worden afgeschaft.

Verbod beledigen staatshoofd gaat eraan
Verbod beledigen staatshoofd gaat eraan (Foto: ANP)