'De lange arm van Ankara heeft Facebook bereikt'

Facebook heeft een tekening van cartoonist Ruben L. Oppenheimer over de Turkse president Erdogan gecensureerd. Nadat zijn prent van het sociale medium was verwijderd, reageerde Oppenheimer met de worden: "Geweldig! De lange arm van Ankara heeft Facebook bereikt." Dat meldt nieuwssite 1Limburg.

Oppenheimer reageerde met de cartoon op de internationale satirerel om Erdogan. Ankara was al niet blij met het Duitse filmpje 'Erdowie, Erdowo, Erdogan', maar toen de eveneens Duitse komiek Jan Böhmermann er nog een schepje bovenop deed door Erdogan in een gedicht voor onder meer 'pedofiel' en 'geitenneuker' uit te maken, brak de pleuris helemaal uit. De Turkse regering is woest.

De Maastrichtse tekenaar speelt op deze woede in door Erdogan af te beelden terwijl hij een blauw vogeltje bruut van achteren neemt. "Erdogan is geen geitenneuker", staat boven de prent geschreven.

De tekenaar zocht succesvol de publiciteit nadat Facebook de prent verwijderde. Het medium mailde hem excuses en beweert de tekening 'per ongeluk' weggehaald te hebben.

 
Erdowie, Erdowo, Erdogan (Video: YouTube)