Topvorm bij Michel Mulder nog heel ver weg

Voor Michel Mulder dreigt het schaatsseizoen een lange lijdensweg te worden. Wat de olympisch kampioen ook probeert, hij krijgt zichzelf op de ijsbaan niet aan de praat. Een iets andere techniek, een gewijzigde mentale instelling, of oude dan wel nieuwe buizen onder zijn schaatsen, niets lijkt te helpen. "Het is lang geleden dat ik zó heb rondgereden", sprak de 29-jarige Zwollenaar vrijdag in Heerenveen met de nodige zelfspot.

Mulder mocht in het slecht bezette Thialf dankzij een paar afzeggingen, onder wie zijn tweelingbroer Ronald (lies), voor de eerste keer dit seizoen meedoen aan een wereldbekerrace op de 500 meter. De tweevoudig wereldkampioen op de sprintvierkamp reed op de nieuwe ijsvloer de negentiende en voorlaatste tijd (35,48). "Dit doet heel veel pijn", verzuchtte de kopman van Team beslist.nl. "Het hele veld is sneller dan ik. Dat is de keiharde realiteit."

Mulder worstelt naar eigen zeggen al een paar maanden met zichzelf. Hij is naarstig op zoek naar zijn oude ik, de stuntman die in 2014 in Sotsji olympisch goud (500 meter) en brons (1000 meter) behaalde. "Elke dag probeer ik het opnieuw. Ik weet dat het nog ergens in mijn systeem zit. Maar ik kan het nog niet vinden. Dit seizoen is een heel grote uitdaging voor mij. Ik doe er alles aan om er toch nog iets van te maken. Maar ik weet nu eens te meer waar ik sta."

Rommelig

Mulder herkende zichzelf vrijdag totaal niet in Thialf. "Ik kwam de eerste bocht al niet goed door. Ik moest met een handje naar het ijs om mezelf in balans te houden. Daarna schaatste ik rommelig door. Nee, dit is zeker niet het niveau dat ik gewend ben. Ik vraag me nu soms zelfs af hoe ik ooit al die prestaties vroeger heb geleverd."

Annouk van der Weijden had daarentegen alle reden tot lachen. De 29-jarige rijdster van Team Continu pakte zilver op de 3000 meter achter de ongenaakbare Tsjechische Martina Sablikova, terwijl ze tijdens de voorgaande wereldbeker in Inzell op de blamerende elfde plaats eindigde op hetzelfde onderdeel. "Ik heb revanche genomen op mezelf", sprak Van der Weijden voldaan. "Ik heb hier laten zien dat ik er helemaal bij hoor."

Met goud op de ploegachtervolging (mannen) en goud (vrouwen) en brons (mannen) op de teamsprint had ook de verantwoordelijke bondscoach Geert Kuiper in Thialf een geslaagde dag.

Topvorm bij Michel Mulder nog heel ver weg
Topvorm bij Michel Mulder nog heel ver weg (Foto: ANP)