Plantjes steeds vroeger in bloei door klimaat

Door de klimaatverandering komen planten eerder in bloei, beginnen libellen en vlinders eerder te vliegen en leggen vogels eerder hun eerste ei. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vrijdag verschenen rapport.

Het statistiekbureau constateert dat het broedseizoen voor zangvogels in de jaren tachtig halverwege mei begon. Tegenwoordig is dat begin mei, een vervroeging van acht dagen.

Het CBS schrijft het vroege tijdstip waarop het voorjaar begint toe aan de oplopende temperatuur van de aarde. De gemiddelde jaartemperatuur voor Nederland ging in de afgelopen eeuw met 1,5 graden omhoog. "De tien warmste jaren sinds de weersmetingen vallen allemaal in de laatste 25 jaar, waarbij 2015 wereldwijd zeer waarschijnlijk het warmste jaar gaat worden", aldus het CBS.

De klimaatverandering heeft niet alleen tot gevolg dat het leefpatroon van dieren en planten naar een eerder tijdstip verschuift. Nederland is de afgelopen eeuw ook tientallen planten en diersoorten, afkomstig uit warmere zuidelijke streken, rijker geworden. Daar staat tegenover dat bepaalde plantsoorten, die het goed doen bij lagere temperaturen, in aantallen zijn afgenomen. Bij vlinders zijn bepaalde soorten zelfs helemaal verdwenen uit ons land door het warmere weer.

Plantjes steeds vroeger in bloei door klimaat
Plantjes steeds vroeger in bloei door klimaat (Foto: ANP)