IS, ISIS of Daesh ?

Als het aan de 8-jarige Isis ligt wordt de Islamitische terreurbeweging voortaan geen ISIS meer genoemd in ieder geval. De basisschoolleerlinge stuurde een e-mail naar het jeugdjournaal met daarin het verzoek om de naam ISIS in combinatie met de terreurorganisatie voortaan te mijden.

Reden voor haar verzoek is dat ze na de aanslagen in Parijs steeds vaker gepest wordt met haar naam. Een jongen zou haar onder andere onthoofder en moordenaar noemen. Hierdoor overweegt ze serieus haar voornaam te veranderen, hoewel ze dat liever niet zou doen omdat ze van haar naam houdt.

President Hollande nam na de aanslagen geen enkele keer het woord IS, ISIS of iets in die trant in zijn mond als hij over de terreurbeweging sprak. Hij duidde de groep steevast aan met Daesh, dat zoveel betekent als al-Dawla al-Islamiya fi Iraq wal-Sham oftewel: Islamitische Staat in Irak en de Levant.

Zijn voorkeur gaat uit naar Daesh, omdat het om een terroristische groep gaat en niet om een staat aldus de Franse minister Laurent Fabius. Daarnaast zou de term Daesh in het westen minder snel geassocieerd worden met de Islam in het algemeen.

Verder is de term Daesh een regelrechte belediging aan het adres van de terroristen. Kwarten: “Het is er een verboden woord. Als je er al niet de doodstraf voor krijgt, dan krijg je er zeker tientallen stokslagen voor. Ze zien zichzelf als een staat. Het woord Daesh suggereert dat ze een beweging zijn. Dat is een belediging.