Gronings huis nagebouwd op triltafel Italië

In het Noord-Italiaanse Pavia is een typisch Gronings huis nagebouwd op een triltafel. Die staat in het Europese Centrum voor Training en Onderzoek naar Aardbevingstechniek (Eucentre). In september wordt het Groningse huis blootgesteld aan trillingen die vergelijkbaar zijn met aardbevingen. De effecten op het huis zullen worden gemeten met allerlei camera's en sensoren.

Dit heeft de NAM zaterdag laten weten. Het experiment is bedoeld om een uitgebreide analyse te maken van het effect van aardbevingen op typisch Groningse huizen. Tot nu toe worden op basis van theoretische modellen inschattingen gemaakt van de aardbevingsbestendigheid van Groningse huizen. Door de proef in een laboratoriumopstelling bij de experts in Italië kunnen die modellen geijkt en daarmee nauwkeuriger worden. Zo moet het mogelijk worden een betere inschatting te maken bij welke grondversnelling een onveilige situatie ontstaat.

De meetresultaten uit Italië worden vergeleken met de grondversnellingen waar rekening mee wordt gehouden in Groningen, aldus de NAM. Over de resultaten van het onderzoek wordt in november gerapporteerd aan het ministerie van Economische Zaken.

Kennisinstituut
Het huis, gebouwd door bouwbedrijf Kooi uit Appingedam, is inmiddels op de Nederlandse dakpannen na klaar en zal de komende weken moeten uitharden. Er zijn Groningse bouwmaterialen en mortel gebruikt. Ook is het huis voorzien van een typisch Nederlandse spouwmuur.

Eucentre is een gerenommeerd kennisinstituut, gespecialiseerd in onderzoek naar de effecten van aardbevingen op gebouwen. In Italië komen veel aardbevingen voor die schade berokkenen aan eeuwenoude gebouwen.

Gronings huis nagebouwd op triltafel Italië
Gronings huis nagebouwd op triltafel Italië (Foto: ANP)