Touretappe van vandaag: zware Alpenrit

Vele renners in het peloton van de Tour de France zullen snakken naar de slotrit, maar zover is het nog niet. De overgebleven renners krijgen nog twee zware bergritten voor de kiezen. Vandaag een aankomst op La Toussuire, een col van de eerste categorie.

In totaal moeten er vier grote cols worden beklommen door de renners, verspreidt over slechts 138 kilometer. De rit start om 13.25 uur en is volledig op televisie te zien.

Saint-Jean-de-Maurienne
Drie keer was de Tour de France eerder in St Jean-de-Maurìenne. In 2010 won Sandy Casar er een etappe, terwijl David Millar drie jaar geleden de etappe naar Annonay Davézieux won, die was gestart in het kleine stadje. En gisteren won Romain Badret er nog.

Saint Jean-de-Maurienne is verder een bekende plaats onder wielertoeristen. Met onder andere de Galibier, Télégraphe, Madeleine en de Croix-de-Fer in de buurt is het stadje van een kleine tienduizend inwoners een geweldig uitvalsoord voor de amateurrenners. In de stad zelf zijn naast de kathedraal ook diverse musea te vinden en is er jaarlijks het Saint-Jean boordfestival.

La Toussuire
La Toussuire is een wintersportgebied in Fontcouverte. De aankomst lag twee keer eerder op de top van de berg. In 2012 werd de rit die finishte op deze col gewonnen door de Fransman 2012. 

Zes jaar daarvoor won Michael Rasmussen de rit, maar dat was niet het belangrijkste wat er die etappe gebeurde. Geletruidrager Floyd Landis zakte in de etappe door het ijs en moest zijn gele trui weer afgeven aan de Spanjaard Oscar Perreiro Sio. De Amerikaan Landis herpakte zich de volgende dag door een lange solo succesvol af te ronden en werd uiteindelijk alsnog als eindwinnaar bejubeld in Parijs. Helaas had Landis van de dopingpot gesnoept en moest daags na zijn eindwinst zijn gele trui afstaan.

Etappebeschrijving
Het is gelijk volle bak voor de renners. Direct vanuit de start moet de Col du Chaussy worden beklommen. De klim van eerste categorie is 15,5 kilometer lang en is een tijd lang redelijk regelmatig te noemen. Pas na 10 kilometer volgen twee zware kilometers aan bijna negen procent gemiddeld. Na de top volgt een afdaling en een stuk vallei volgt de klim van de Col de la Croix de Fer. Deze loeizware klim van buitencategorie is 22,5 kilometer lang aan zeven procent stijgingspercentage. De eerste twaalf kilometer zijn vrij regelmatig te noemen, maar daarna volgen er zware kilometers van 10%, waarna het richting de top weer wat uitvlakt.

Profiel van de negentiende etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de negentiende etappe (Bron: LeTour.fr)

Na een korte afdaling volgt direct de korte beklimming van de Col du Mollard, waarna de afdaling van zestien kilometer volgt richting de voet van de klim naar La Toussuire. Die klim, achttien kilometer lang, begint met een paar lastige kilometers, waarna wat makkelijkere kilometers volgen. Naar het eind toe lopen de percentages nog een keer op, maar de klim wordt niet meer zo steil als in het begin. De laatste kilometers naar de finish zijn redelijk eenvoudig.

Profiel van de slotklim naar La Toussuire (Bron: LeTour.fr)Profiel van de slotklim naar La Toussuire (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na achttiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 74h 13' 31''
2. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 10''
3. Alejandro Valerde Spa Movistar + 04' 09''
4. Geraint Thomas GBr Team Sky + 06' 34''
5. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 06' 40''
6. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 07' 39''
7. Vincenzo Nibali Ita Astana + 08' 04''
8. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 08' 47''
9. Bauke Mollema NED Trek + 12' 06''
10. Romain Bardet Fra AG2r + 12' 52''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 13' 08''
12. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 15' 18''
13. Pierre Rolland Fra Europcar + 16' 02''
14. Serge Pauwels Bel MTN-Qhubeka + 18' 06''
15. Samuel Sanchez Spa BMC + 18' 11''
16. Thibaut Pinot Fra FDJ + 39' 24''
17. Jarlinson Pantano Col IAM Cycling + 45' 40''
18. Jakob Fuglsang Den Astana + 47' 22''
19. Mikael Cherel Fra AG2r + 48' 55''
20. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 50' 54''

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Nairo Quintana
**** Chris Froome
*** Vincenzo Nibali, Alberto Contador
** Geraint Thomas, Alejandro Valverde
* Robert Gesink, Joaquin Rodriguez, Thibaut Pinot