'Veelbelovende methode bestrijding teken'

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit lijken een veelbelovende en milieuvriendelijke methode te hebben gevonden om teken te bestrijden.

Uit proeven is gebleken dat nematoden, miniscule wormpjes, de teek binnen tien dagen kunnen doden. "De eerste resultaten zijn veelbelovend. Met de proeven die we hebben gedaan, wordt zestig procent van de teken gedood", zegt Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. "Buiten bestrijdingsmiddelen is er bijna niks dat we tegen teken kunnen doen. Ik denk dat we daarom wel kunnen spreken van een doorbraak."

Teken hebben de laatste jaren een steeds grotere impact gekregen omdat ze de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Volgens Van Vliet zouden de wormpjes vooral ingezet kunnen worden in recreatiegebieden zoals picknickplaatsen en bij mensen in de tuin. "We moeten nog wel veel onderzoeken hoe we de wormpjes het beste kunnen inzetten. Ze leven normaal onder de grond. Om de levensduur boven de grond te verlengen, worden ze in een bepaalde vloeistof gegoten."

'Veelbelovende methode bestrijding teken'
'Veelbelovende methode bestrijding teken' (Foto: ANP)