Poortjes Rotterdam CS houden zwartrijders niet tegen

Sinds vrijdag zijn de poortjes op Rotterdam Centraal alleen nog maar te openen met een ov-chipkaart. Vooralsnog lijkt dit niet het gewenste effect te hebben.

De poortjes zouden het zwartijden tegen moeten gaan, wat dan weer in verband staat met de vele geweldsincidenten tegen treinpersoneel. Op beelden van TV Rijnmond is duidelijk te zien dat zwartrijders maling hebben aan de poortjes. Als echte hordelopers omzeilen ze het inchecken, om zo toch gratis te kunnen reizen. Op de beelden staat er zelfs een beveiligingsmedewerker bij, die niet ingrijpt. 

Volgens de NS zijn er dit weekend meerdere boetes uitgedeeld. Na de zomer wordt het aantal controles bij de poortjes minder, in de treinen zal zoals gewoonlijk wel worden gecontroleerd of men is ingecheckt.

De Rotterdamse politiek heeft na amper een halve week met gesloten poortjes al schriftelijke vragen voor het college van Burgemeester en Wethouders. 'Als het niet lukt de zwartrijders tegen te houden, kun je de poortjes beter weghalen', aldus Arno Bonte van GroenLinks. 'Nu houd je alleen de goedwillende Rotterdammers buiten de deur', vervolgt hij. 'En aan de andere kant springen de zwartrijders er gewoon overheen.' 

Barbara Kathmann van de PvdA zegt: 'Je moet twintig euro op je ov-chipkaart hebben om het centraal station binnen te komen. Dat is veel geld. Als je dat bedrag omlaag doet, heb je kans op minder overspringers omdat het wat laagdrempeliger is.'

Hoewel de poortjes dus gesloten zijn trekken sommige zwartijders zich er niks van aan. Het is nu wachten of het aantal incidenten in de trein ook daadwerkelijk afneemt zoals de verwachting was.

 Zwartrijder springt over poortje