Game of Thrones gaat de boeken verklappen

HBO-serie Game of Thrones gaat het einde van de boeken, waarop de serie gebaseerd is, verklappen, als gevolg van het veel hogere tempo waarin de serie de verhaallijn volgt. Dat gaven showrunners D.B. Weiss en David Benioff dit weekend toe tijdens een discussie bij de Oxford Union debatvereniging.

Fans van beide media moeten dit al langer vermoed hebben; de serie begon in 2011 en de boekenserie, A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin, startte in 1996. De serie begint qua verhaallijn echter bijzonder dicht in de buurt van de nog te verschijnen boeken te komen, wat betekent dat de serie zich niet al te lang meer kan houden aan wat fans al gelezen hebben. En dat betekent ook dat de serie eerder de finale gaat bereiken dan lezers deze zullen lezen.

"Gelukkig hebben we hier al een tijdje met George over gesproken, omdat we wisten dat dit kon gebeuren, en we weten waar het allemaal heen gaat," aldus Benioff tijdens de discussie. "En dus zullen we uiteindelijk, min of meer op dezelfde plek uitkomen als waar George naartoe gaat. Er zullen wat afwijkingen zijn op weg naar dat punt, maar we zijn onderweg naar dezelfde bestemming. Ik zou liever niets willen spoilen, maar we hebben niet veel keus. The show must go on, en dus gaan we door."

Gevraagd of de verkoop van de boeken een negatieve invloed van de spoilers kan ondervinden, antwoordde Benioff: "Ik denk dat het leuk voor George is dat hij nog steeds verrassingen voor lezers kan hebben, zelfs als ze de show al tot het einde gezien hebben. Er staan zeker dingen in de boeken te gebeuren die anders zijn dan in de show en ik denk dat mensen die fans zijn van de show en meer willen weten, meer willen leren over de personages en de figuren die niet in de serie zijn verschenen, nog veel aan de boeken kunnen hebben."

Martin, die de afgelopen seizoenen meewerkte aan de serie (hij schreef een aflevering per seizoen en was betrokken bij de globale verhaallijn), liet in januari via zijn uitgever weten dat hij "geen informatie heeft over een waarschijnlijke oplevering" van het zesde boek, The Winds of Winter. Aan seizoen 5 van de serie, dat over een paar weken begint, heeft hij niet meegewerkt en de auteur heeft het bezoek aan een reeks fan-conventies, zoals Comic-Con International, geannuleerd, vermoedelijk om meer tijd over te houden voor het schrijven. Speculaties zeggen dat dat kan betekenen dat boek 6 uitkomt voor seizoen 6 van de serie, maar niets is daarin nog zeker.

Game of Thrones 5: Carice van Houten
Game of Thrones 5: Carice van Houten (foto HBO)