Offensief tegen Boko Haram

Sinds afgelopen zaterdag zijn tweehonderd legervoertuigen met militairen uit Tsjaad en Niger de grens met Nigeria overgestoken om de strijd aan te binden met de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Dat meldt een inwoner van het grensdorp Bosso in Niger maandag.

Nadat alle voertuigen de grens over waren getrokken klonken er vanuit Nigeriaans grondgebied luide explosies, een teken dat de strijd met Boko Haram was ontbrand, zei inwoner Adam Boukarna.

De buurlanden van Nigeria hebben een multinationaal leger gevormd om Boko Haram het hoofd te bieden. De regering van Niger heeft de grondaanval niet in het openbaar bevestigd en ook de woordvoerder van het Tsjadische leger wilde niet reageren, maar de Kameroense minister van Defensie Edgard Alain Mebe Ngo'o bevestigde het offensief.

Het leger van Kameroen neemt er niet aan deel omdat het is verzocht de grenzen van Kameroen tegen de extremisten te beschermen. De minister zei dat leden van Boko Haram zichzelf en hun voorraden verstoppen in Kameroen en wellicht naar het land zullen uitwijken als de grond hun in Nigeria te heet onder de voeten wordt. Bewoners van mogelijke conflictzones is verzocht daaruit te vertrekken, voegde de minister eraan toe.

De bijna zes jaar oude opstand van Boko Haram in het noordoosten van Nigeria heeft aan ongeveer twaalfduizend mensen het leven gekost. De laatste tijd is de groep ook actiever in de buurlanden van Nigeria. Boko Haram verbond zich zaterdag met de groep Islamitische Staat.