'Criminele' vriendin topcrimineel voor ogen kinderen afgeknald

De maandagavond te Amstelveen doodgeschoten Luana Luz Xavier (34) is geliquideerd omdat ze voor haar vriend, de ondergedoken Najib 'Ziggy' H., een doelwit naar een mislukte liquidatie zou hebben gelokt. Dat schrijft Het Parool. De vrouw werd voor de ogen van haar kinderen gedood.

De hoofdstedelijke krant baseert zich op uitlatingen op een website door iemand die erg goed geïnformeerd lijkt te zijn. Zo goed, dat de beheerder deze informatie op last van de politie al snel na plaatsing moest verwijderen. De websitereactie  bevatte een gedetailleerde weergave van verwikkelingen in de onderwereldoorlog tussen de groep rond Benaouf A. en die van wijlen Gwenette Martha.

Het bekendste incident in deze vete is de wildwest-schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt twee jaar geleden, waarbij Gwenette Martha's groep probeerde Benaouf A. te doden, maar er 'slechts' twee jonge bijfiguren in de kogelregen stierven.

Xaviers vriend H. zou inmiddels een topfiguur in de groep-Gwenette zijn, naar verluidt op weg naar leiderschap. Xavier zou volgens het relaas vorige maand ene Chahid Y. hebben 'weggetipt' naar een mislukte moordaanslag op hem. H. wilde Y. uit de weg ruimen omdat die een dubbelspel tussen de twee groepen zou spelen. Op zijn beurt zou Y. namelijk Gwenette Martha naar de plek hebben geleid waar Martha in mei met veel geweld werd doodgeschoten.

H. zou Y. en diens broer 'koste wat het kost' hebben willen opruimen. Daartoe namen ze geen halve maatregelen. Op 1 november werd een explosief onder hun auto geplaatst, die vervolgens werd aangereden waarop de inzittenden bovendien met vuurwapens werden beschoten. Desondanks mislukte de aanslag, wel raakte Y gewond.

De uit Brazilië afkomstige Xavier zou al langer in de kringen rond Gwenette Martha verkeren. Maandagavond maakten drie of vier schoten een eind aan haar leven. Haar jonge puberdochter en zoontje van anderhalf waren erbij. Hun gegil ging door merg en been, aldus de buurvrouw die zich over het tweetal heeft ontfermd.