Turkse PvdA'ers uit Tweede Kamerfractie gezet

De PvdA-fractie van de Tweede Kamer heeft Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk uit de fractie gezet. Dat is het resultaat van uren durend fractieoverleg in Den Haag, meldt de NOS.

De twee hadden eerder deze week kritiek geuit op het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher. Die zou te hard zijn tegenover Turkse organisaties zoals Milli Görüs. Kuzu en Öztürk hadden op een Turkse website geschreven dat ze de minister 'op het matje' hadden geroepen. Dat zorgde vervolgens voor ophef in de Kamerfractie.

De overige Kamerleden eisten volgens fractievoorzitter Diederik Samsom dat het tweetal onvoorwaardelijk de partijlijn omtrent integratie zou volgen. Dat weigerden ze, waarop ze uit de fractie zijn gezet.

Wat er met de Kamerzetels gebeurt werd niet vermeld. Formeel kunnen Kuzu en Öztürk die blijven bezetten. Gezien ze blijkbaar liever de belangen behartigen van hun achterban van Turkse komaf, mag worden verwacht dat deze ook inderdaad niet zullen worden opgeven. Dit heeft overigens geen gevolgen voor de meerderheid van VVD en PvdA.