Thaise notabelen gaan nieuwe grondwet opstellen

De door het leger aangestelde interim-regering van Thailand heeft dinsdag een commissie benoemd die een nieuwe grondwet moet ontwerpen. De 36-koppige commissie bestaat uit rechtsgeleerden, academici, oud-senatoren en andere leden van de gevestigde orde van het land.

De oude Thaise elite vormt de kern van de tegenstand tegen oud-premier Thaksin Shinawatra, wiens zus Yingluck afgelopen voorjaar door het leger het premierschap werd ontnomen. De legertop nam daarop de macht over en generaal Prayuth Chan-ocha neemt sindsdien het premierschap waar.

Volgens Prayuth staat de stem van het volk centraal bij het opstellen van de grondwet. Maar zijn interim-regering maakt in woord noch daad aanstalten om de conceptgrondwet zodra die klaar is aan de bevolking voor te leggen.

Prayuth liet vorige maand doorschemeren dat hij pas in 2016 nieuwe verkiezingen wil uitschrijven. Hij kondigde die eerder aan voor oktober volgend jaar, maar lijkt daarop terug te komen. Thaksin en Yingluck en hun aanhang versloegen hun rivalen in de verkiezingen van de afgelopen jaren vaak met gemak.

Het leger benoemde eerder dit jaar al een interim-parlement en een 250 leden tellende hervormingsraad. Die adviesraad, die ook voornamelijk behoudende, gezeten burgers telt, moet de grondwetscommissie ondersteunen en raad geven bij het schrijven van de nieuwe constitutie.