Frankrijk past begroting voor 2015 aan

Frankrijk gaat zijn begroting voor 2015 aanpassen. Dat heeft de Franse minister van financiën Michel Sapin maandag in een brief aan eurocommissaris Jyrki Katainen (economie) laten weten.

De Europese Unie oefent druk op Frankrijk uit omdat het heeft aangekondigd dat het begrotingstekort voor 2015 weer niet zal voldoen aan de limiet van drie procent van het bruto binnenlands product. Minister Sapin zegt nu dat Frankrijk maatregelen om belastingontduiking tegen te gaan naar voren zal halen en zal uitbreiden. Samen met verwachte lagere rentelasten en een lagere contributie aan het EU-budget zal het Franse begrotingstekort in 2015 met nog eens 3,6 miljard euro afnemen.

Italië, dat eveneens in het vizier van Brussel is vanwege zijn begrotingstekort, heeft ook nieuwe begrotingsplannen ontvouwd. Volgens minister van financiën Pier Carlo Padoan wordt het Italiaanse tekort hierdoor met 4,53 miljard euro verminderd.

De EU beslist uiterlijk woensdag of zij de ontwerpbegrotingen van de lidstaten afwijst of goedkeurt.

Frankrijk denkt dat het zeker niet voor 2017 zal lukken om zijn begrotingstekort onder de afgesproken limiet te krijgen. Het was in 2007 voor het laatst dat Frankrijk zich aan de limiet hield. President François Hollande beloofde bij zijn aantreden de begroting voor 2013 op orde te brengen. Maar hij vroeg en kreeg later twee jaar uitstel, waar Frankrijk nu nog eens twee jaar aan wil vastknopen. Dat het maar niet wil lukken wijt Hollande aan de kwakkelende economie.