Syrische oppositie: val ook Assad aan naast IS

Het door de Verenigde Staten geleide bondgenootschap moet in Syrië niet alleen terreurnetwerk Islamitische Staat (IS) proberen uit te roeien, maar ook stellingen van president Bashar Assad aanvallen. Daartoe heeft de door het westen gesteunde Syrische Nationale Coalitie woensdag opgeroepen.

Voorzitter Nasr al-Hariri zegt te betreuren dat de 'internationale gemeenschap slechts met gedeeltelijke oplossingen voor het Syrische conflict op de proppen komt waarin honderdduizenden mensen zijn vermoord of opgesloten door het Assad-regime'. Hij voegde hier aan toe dat het buitenland niets anders moet doen dan Syriërs helpen om Assad af te zetten. Alles wat verder wordt ondernomen zal alleen meer extremisme in de hand werken, aldus Al-Hariri.

De VS en hun Arabische bondgenoten begonnen dinsdag met luchtaanvallen op IS in Syrië. Ook het aan Al-Qaida verbonden Jabhat al-Nusra werd gebombardeerd. Bij de aanvallen kwamen volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid drie Nederlandse jihadstrijders om het leven.