Kroes: Timmermans wordt waakhond

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wordt een waakhond die moet aantonen wat wel en niet belangrijk is. Scheidend eurocommissaris Neelie Kroes zegt woensdagavond in het programma Bureau Buitenland er alle vertrouwen in te hebben dat Timmermans zaken gedaan gaat krijgen.

Woensdag werd bekend dat Timmermans plaatsvervanger van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wordt en daarnaast de portefeuille 'betere regelgeving' krijgt. Volgens Kroes heeft Nederland een portefeuille binnengehaald 'waar iedereen het altijd over gehad heeft en waar Frans het zelf ook over gehad heeft'.

Kroes zegt er alle vertrouwen in te hebben dat Timmermans zaken gedaan gaat krijgen, vooral in de structuur die is bedacht met vicepresidenten en een cluster van eurocommissarissen daaronder. "Timmermans heeft het oor en het vertrouwen van Juncker. Dat is heel belangrijk want dit is echt teamwerk. Het is een unieke kans. Timmermans kan mensen rond de tafel krijgen want ze hebben zijn toestemming nodig om voorstellen in te dienen."

Volgens VVD'er Kroes moet steeds weer worden afgevraagd of iets helpt 'in het proces waar we naartoe willen in Europa'. "En of we niet bezig zijn voor onze eigen winkel van alles te creëren. Daarin wordt deze waakhond, want het is inderdaad een waakhondfunctie, er een die moet aantonen wat wel of niet belangrijk is."

De scheidend eurocommissaris geeft aan sterk in de markt te geloven. "De overheid moet zich niet met alles bemoeien en dat is het voordeel van Timmermans' functie. Hij gaat nu bekijken wat de Europese overheid misschien niet hoeft te doen."

De nieuwe Europese Commissie is volgens Kroes een sterk team met grote deskundigheid. "Veel ministers-presidenten, negen hele goede vrouwen en een voorzitter die heeft aangekondigd dat het een digitaal voorzitterschap gaat worden. Dus wat wil je nog meer?"