Rusland test intercontinentale raket

De Russische krijgsmacht heeft woensdag met succes een intercontinentale nucleaire Boelava-raket getest. Dat heeft het ministerie van defensie laten weten, meldt ITAR-TASS. Direct na de proef tekende president Vladimir Poetin een decreet waarmee hij de leiding over de militair-industriële commissie die de defensie-industrie overziet overneemt.

Het projectiel werd afgevuurd vanaf de Vladimir Monomach-onderzeeër. De raket kan tot tien kernkoppen transporteren. De twaalf meter lange Boelava werd al meerdere keren getest. Sommige proeven mislukten, waardoor de ontwikkeling van het wapen vertraging opliep. De Boelava moet het komende decennium de hoeksteen worden van het Russische kernwapenprogramma.

Volgens Poetin misbruikt de NAVO de crisis in Oekraïne om zijn militaire slagkracht uit te breiden. Hierdoor ziet Moskou zich genoodzaakt het eigen militaire apparaat te versterken, aldus Poetin.

Een Boelava weegt bijna 37 ton en heeft een bereik van achtduizend kilometer. Het leger heeft nog twee raketproeven in oktober en november aangekondigd.