Jan Smit heeft wilde plannen voor na zangcarrière

Jan Smit kondigde in maart al aan dat hij op zijn veertigste wilde stoppen, maar inmiddels wordt ook duidelijker wat de volkszanger daarna wil gaan doen. De nu 28-jarige Smit wil nieuw zangtalent gaan coachen, zegt hij in Story. "Een bestuursfunctie bij FC Volendam lijkt me dan ook wel eervol."

"Ik wil graag op de achtergrond werken", gaat Smit verder. "Ik moet wel iets om handen hebben, want thuis zitten is niet mijn ding", gaat de volkszanger verder.

Over twaalf jaar zit Smit dertig jaar in het vak, wat hij toen een mooi punt om te stoppen noemde. Ook zei hij dan graag een keer mee te doen als zanger bij het Eurovisie Songfestival, dat hij al enkele malen van commentaar voorzag voor de Nederlandse kijkers. "Dat lijkt me een mooie kers op het toetje", zei hij destijds.

De volkszanger heeft al flink wat ervaring in het produceren van zijn eigen muziek. Hij legt daar zelfs standaard geld op toe. "Het klinkt raar, maar ik verdien er geen stuiver aan. Ik heb deze stap gezet om controle te houden over mijn eigen werk en de rechten op mijn muziek", zegt Smit over zijn twee jaar geleden opgerichte label Vosound.

Die stap naar creatieve onafhankelijkheid heeft Smit niet licht genomen. Hij verbrak de zakelijke band met zijn vader Ruud, die hem tot dan toe begeleidde. "Daar heb ik nachtenlang van wakker gelegen", geeft Smit toe. "Het was natuurlijk niet leuk. Eerst neem je je vader in dienst en daarna ontsla je hem. Het was zijn baan en zijn project."

Die keus was echter noodzakelijk, vindt Smit. "Met alle respect, maar mijn ouders denken anders dan dat je in de keiharde showbizzwereld moet doen." Zijn ouders hebben zich inmiddels teruggetrokken uit de muziekindustrie. "Ze zijn nu gewoon mijn ouders en een heel leuke opa en oma."