VN: humanitaire situatie Oost-Oekraïne verslechtert

De humanitaire situatie in het oosten van Oekraïne verslechtert. Energie en water zijn schaars, veel woningen zijn vernietigd en hulpverleners zijn op de vlucht geslagen. Dat is de sombere boodschap van de directeur van de VN-organisatie voor humanitaire operaties, John Ging, die dinsdag de VN-Veiligheidsraad informeerde.

Het geweld, met name in stedelijke omgevingen, brengt steeds meer mensen in het nauw, aldus Ging. Het aantal doden zal volgens hem stijgen als geen politieke uitweg uit de crisis wordt gevonden. Volgens hem worden bijna vier miljoen mensen in het gebied getroffen door het geweld en is drinkwater maar sporadisch beschikbaar. Daarnaast is er een tekort aan medicamenten.

De vergadering was belegd op verzoek van Rusland. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin sprak van een 'rampzalige' situatie, met name in Loehansk en Donetsk. Het Oekraïense leger bedient zich van willekeur als het woningen onder vuur neemt, zei Tsjoerkin. In kleine stadjes is volgens hem tachtig procent van de woningen tot puin gereduceerd.

De ambassadeur zei dat Rusland een humanitair konvooi naar Loehansk en Donetsk wil sturen, onder toezicht van het Rode Kruis.

De Oekraïense plaatsvervangend ambassadeur bij de VN Oleksandr Pavlitsjenko zei dat er geen sprake is van een humanitaire crisis in Oekraïne, maar benadrukte dat de humanitaire situatie in Donetsk en Loehansk nog altijd ernstig is. "De regering van Oekraïne kan de situatie aan en staat open voor samenwerking met internationale partners", zei hij.

Volgens Oekraïne en het Westen houdt Rusland het vuur van de opstand gaande door wapens en soldaten naar Oost-Oekraïne te sturen. Moskou ontkent dat.